Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prešov pred 50 rokmi zistil, že má aj na Duklu

Bol to historický moment, na ktorý čakala slovenská hádzaná dvadsať rokov.

08.06.2019 09:00
Prešov, hádzaná, 1969 Foto:
Prešovskí majstri 1969 už s medailami. Vľavo hore: Ivan Eibl, Ján Fecko, Oskar Poliak, Milan Briešťanský, Milan Ondrovič, Martin Greňo, Vasil Greňo, Milan Murgoň, dolu zľava Marián Horváth, Jozef Stančák, Juraj Zavadinka, Jozef Matuščin, Rudolf Horváth, Ivan Kunay, Jozef Greňo.
debata

V československej mužskej hádzanej kraľovala neohrozene Dukla Praha. Od prvého ročníka spoločnej ligy v roku 1950 brali tituly vojaci. Len raz ich na čele vystriedal Gottwaldov a raz Karviná. Dukla mala na konte aj dva triumfy v EPM a dvakrát podľahla až vo finále najprestížnejšej európskej súťaže.

A potom prišiel zlom, ktorý mnohé zmenil. V ročníku 1968/69 sa prvý raz stal majstrom slovenský kolektív. Hádzanári Tatrana Prešov sa premiérovo posadili na trón. Stalo sa presne pred päťdesiatimi rokmi.

„Bola to veľká sláva a veľké oslavy. Odrazu sme zistili, že máme aj na takého výnimočného súpera, akým bola Dukla. Vtedy sa jej tím prakticky rovnal reprezentácii, dva roky predtým sa Československo prvý i posledný raz stalo majstrom sveta v hádzanej,“ približuje legendárny prešovský hádzanár Rudolf Horváth, ktorý bol na zlatých MS 1967 najmladším hráčom Königovho vynikajúceho tímu. Boli v ňom len štyria Slováci.

Prešovskí hádzanári oslavovali svoj prvý... Foto: ARCHÍV RUDOLFA HORVÁTHA
Prešov, hádzaná Prešovskí hádzanári oslavovali svoj prvý majstrovský titul už dve kolá pred koncom súťaže.

Prešovčania už niekoľko rokov patrili k špičke. Kým získali prvý titul, šesťkrát obsadili druhé a dva razy tretie miesto. Lenže majstrovskú sezónu odštartovali katastrofálne. Prehrali s Plzňou o trinásť gólov. Pred ňou odišiel do Košíc vynikajúci Anton Frolo i ďalšia legenda Vladimír Seruga. Zdalo sa, že tím je výrazne oslabený.

„V ďalšom priebehu sezóny sme sa však dali dokopy. Výrazný podiel na tom mal tréner Laco Šesták, skvelý a nadčasový odborník, ktorý bol stále krok pred konkurenciou. Mal výnimočný nos na hráčov, presne vedel odhadnúť ich možnosti a poskladal tím tak, že každý v ňom uplatnil svoje prednosti,“ približuje dnes 71-ročný vysokoškolský profesor Rudolf Horváth.

Presne 8. júna 1969 Tatran rozstrieľal Gottwaldov, vyhral 24:12 a dve kolá pred koncom bolo isté, že titul mu už nik nevezme.

"V tom čase chodilo v Prešove na hádzanú vyše päťtisíc divákov. Štadión bol nabitý a ľudia sedávali na strechách i na okolitých stromoch. Všetci hráči pracovali alebo študovali. Ja som ukončil stavebnú priemyslovku a zamestnal som sa ako technik v pozemných stavbách, až neskôr som absolvoval fakultu telesnej výchovy a športu. Trénovali sme popoludní a funkcionári nám vybavili, že môžeme odísť z roboty o hodinu skôr, " vysvetlil Horváth.

Tablo prešovských hádzanárov.

Po zisku premiérového titulu si trošku finančne polepšili. „Každý z nás dostal výnimočnú odmenu 1500 korún, čo bol vtedy asi mesačný plat. Dostávali sme nejaké drobné aj za ligové výhry,“ približuje Horváth, ktorý mal v tíme aj o tri roky mladšieho brata Mariána. V Tatrane pôsobila aj ďalšia bratská dvojica – Vasil a Jozef Greňovci a po sezóne prišli bratia Andrej a Jozef Lukošíkovci.

Aj od pamätnej prešovskej majstrovskej sezóny si udržiavala Dukla vysokú výkonnosť, ale už nebola taká dominantná. V ďalších desiatich rokoch získala len tri tituly, Tatran pridal ďalší, majstrom sa stali aj VSŽ Košice a prišla aj vynikajúca éra bratislavskej ČH, ktorá sa tešila z troch titulov za štyri roky.

Tatran ako majster získal miestenku v EPM, ale hneď v prvom kole narazil na najväčšieho favorita, nemecký Gummersbach. Prešovčania ukázali veľkú silu – dva razy prehrali, ale vždy o gól. Na ich palubovke to bola veľká bitka, rumunskí rozhodcovia pripustili tvrdú hru a pomohli favoritovi. Ten horko-ťažko vyhral 14:13.

Odveta priniesla drámu a výborný výkon Tatrana. Domáci sa tešili z postupu po víťazstve 10:9. Nemecký šampión mal hneď v úvode súťaže za sebou najťažšiu prekážku. V tom ročníku sa stal druhý raz držiteľom EPM…

Štrnásť prešovských majstrov

O titul Tatrana sa pred 50 rokmi pričinili: brankári Ivan Kunay, Jozef Matuščin, Jozef Stančák, hráči v poli Oskar Poliak, Martin Gregor, Ivan Eibl, Milan Murgoň, Ján Fecko, Juraj Zavadinka, Milan Briešťanský, Rudolf a Marián Horváthovci, Vasil a Jozef Greňovci. Podľa Horváthových slov z tohto slávneho tímu žije už iba polovica hráčov.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Rudolf Horváth