Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci dostali lekciu. Plánujú z nej ťažiť na ME

Volejbal má medzi kolektívnymi športami na Slovensku výsostné postavenie. Muži sa pravidelne zúčastňujú na kontinentálnych šampionátoch, ženy to zväčša dotiahnu aspoň do baráže. Takouto bilanciou sa nemôže pochváliť žiadny iný tímový šport spod Tatier.

03.06.2019 19:56
Slovensko, volejbal Foto: ,
Slovenskí volejbalisti v zápase ZEL proti Turecku.
debata

Toto pravidlo platí aj tento rok. Reprezentačné výbery účinkujú v Zlatej európskej lige, ktorá počas uplynulého víkendu roztiahla vysokú sieť aj v Nitre. Vrcholom sezóny budú ME, ženský šampionát bude spoluorganizovať aj Slovensko.

Volejbalovú sobotu pod Zoborom odštartovali ženy. Bez problémov potvrdili úlohu favorita a Švédsko zdolali 3:0. Stále tak živia šancu na účasť na záverečnom turnaji.

„Víťazstvo je po predchádzajúcom triumfe v Česku veľmi dôležité. Chceme sa pobiť o účasť vo Final Four, to je náš cieľ,“ prízvukoval taliansky kouč Marco Fenoglio.

Náročnejšieho súpera mali muži, ktorí nastúpili proti jednému z najlepších tímov na kontinente – Turecku. Prekvapenie sa nekonalo a Slováci podľahli favoritovi súťaže 0:3.

„Turci majú na to, aby Európsku ligu vyhrali. Nám z rôznych dôvodov chýbali kľúčoví hráči, ktorí v tejto fáze súťaže neúčinkujú. Na silných Turkov sme nemali. Musíme sa pozerať dopredu a snažiť sa vyhrať zápasy proti ostatným súperom v skupine,“ hodnotil duel tréner SR Andrej Kravárik.

V sobotu čaká jeho zverencov odveta v Malatyi. Kravárik je realista a pred zápasom nemá veľké oči.

„Ideme sa konfrontovať so špičkovým súperom a pokúsime sa aj tento zápas využiť tak, aby nám dal pred ME čo najviac. Príležitosť dostanú aj chlapci z lavičky, ktorí budú mať možnosť ukázať, či s nimi môžeme počítať do záverečnej prípravy,“ pokračoval Kravárik.

Pred ME sila Slovákov vzrastie, k tímu sa pripoja aj opory – Paták, Michalovič, Jančura či Krajčovič.

„Chceme zlepšiť podanie, ktoré je našou slabinou. Chlapci si to uvedomujú a usilovne na tom pracujú. Po príchode nových hráčov budeme pracovať aj na doladení herných kombinácií tak, aby sme boli na šampionát čo najlepšie pripravení,“ naznačil kouč SR.

Vydarený víkend zakončila nedeľňajšia slávnosť v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Slovenský volejbal oslavuje storočnicu a pri tejto príležitosti vyhlásili výsledky ankety Volejbalista roka, ako aj uviedli nových laureátov do Siene slávy.

Honor pre top hráča si tretíkrát za sebou, celkovo štvrtýkrát v kariére, odniesol Emanuel Kohút. Medzi ženami sa z premiérového triumfu tešila Nikola Radosová.

„Ocenenie je pre mňa motiváciou do budúcnosti, tvrdou prácou sa chcem naďalej zlepšovať,“ vyznala sa 27-ročná smečiarka.

Skúsený blokár Kohút ako kapitán priviedol národný tím k postupu na ME a následne oznámil uzavretie bohatej a úspešnej reprezentačnej kapitoly. Budú ho tréneri prehovárať k návratu?

„Je to na ňom. Všetci by sme si priali, aby si Emo ešte na šampionáte zahral. U mňa sú pre neho dvere v reprezentácii stále otvorené,“ potvrdil Kravárik, ktorému urobilo radosť ocenenie Tréner roka v mužskej zložke.

„Nesmierne si to vážim, pretože na Slovensku je veľa kvalitných trénerov. Ďakujem chlapcom, ktorí boli aktérmi postupu na ME na palubovke. Vždy hovorím, že hráči robia trénera a nie opačne.“

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #slovenské volejbalistky #Zlatá Európska liga