Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanárov Slovenska povedie Kukučka. Začína sa príprava na domáce ME

Novým trénerom hádzanárov Slovenska sa stane Peter Kukučka. Bývalý reprezentant nahradí vo funkcii Heineho Ernsta Jensena, ktorý zastával tento post 20 mesiacov.

16.05.2019 11:17 , aktualizované: 13:22
Daniel Valo, Peter Kukučka Foto:
Peter Kukučka (vpravo) ešte počas aktívnej kariéry ako hráč Slovenska.
debata

Po aprílových prehrách s Talianskom v kvalifikácii na ME 2020, ktoré jeho zverencov definitívne pripútali v 7. skupine na posledné 4. miesto tabuľky, výkonný výbor Slovenského zväzu hádzanej (SZH) na svojom zasadnutí v posledný aprílový deň odvolal dánskeho kormidelníka.

Zároveň poveril prezidenta Jaroslava Holešu a viceprezidenta Ernöa Kelecsényiho, aby do 15. mája predstavili potenciálneho kandidáta. Vedenie SZH prezentovalo angažovanie Kukučku na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Peter Kukučka bol naša prvá voľba. Som rád, že sme s ním dohodli. Rokovania boli bezproblémové, rýchlo sa nám podarilo nájsť spoločnú reč. Zmluva má platnosť do 30. júna 2022. Prioritou bude pripraviť reprezentáciu na domáci európsky šampionát, na ktorom chceme hrať dôstojnú úlohu. Je to náš hlavný cieľ.

Samozrejme, nevypúšťame ani kvalifikáciu MS 2021, ktorej podrobnosti sa dozvieme v najbližšom čase," povedal na úvod prezident SZH Holeša, ktorého doplnil Kelecsényi: „Peter sa hodí do nášho systému. Jeho angažovanie znamená pokračovanie spolupráce s mladými trénermi, bývalými reprezentantmi. Želáme mu veľa úspechov.“

Peter Kukučka si oficiálne sadne na lavičku od 1. júna 2019. "V prvom rade by som chcel povedať, že pre mňa je to veľká česť viesť národné mužstvo. Vážim si túto možnosť a ďakujem vedeniu SZH za prejavenú dôveru. Všetci vieme, v akej situácii sa nachádzame. Je to realita, ktorú sme si ani v najhorších snoch nevedeli predstaviť.

Je najvyšší čas vyhrnúť si rukávy a začať pracovať, a tým nemyslím len reprezentačné výbery. Nemáme širokú základňu hráčov. ME, ktorých sme spoluorganizátormi, sú za dverami. Dva a pol roka utečie ako voda, preto sa musíme pustiť do práce, aby sme sa čo najlepšie pripravili," vyjadril sa Kukučka, ktorého asistentom bude Radoslav Antl.

Ten pôsobil v rovnakej funkcii aj pri jeho predchodcovi Jensenovi. „O minulosti sme sa s Radom nebavili. ‚Hlava‘ je srdciar na ihrisku i mimo neho, veľmi dobre si s ním viem predstaviť spoluprácu. Miesto druhého asistenta je ešte otvorené. Mám konkrétnu predstavu takisto aj o ďalších členoch realizačného tímu, ale zatiaľ nechcem hovoriť o konkrétnych menách.“

Nový kouč mužov SR zároveň prezradil, že post manažéra národného tímu bude zastávať Zoltán Heister, pod ktorého vedením ako trénera reprezentácie dosiahli Kukučka a spol. najväčšie úspechy v ére samostatnosti.

Tridsaťšesťročný odchovanec považskobystrickej hádzanej naberal trénerské skúsenosti na svojom poslednom hráčskom pôsobisku – vo švajčiarskom klube Kadetten Schaffhausen Handball, kde až do ukončenia aktívnej kariéry v lete 2015 pre zdravotné problémy bol šesť a pol roka oporou na palubovke. Následne sa začal venovať trénerskej činnosti. Najskôr pri junioroch a vo februári 2017 prevzal po Larsovi Waltherovi pozíciu trénera mužov úradujúceho švajčiarskeho šampióna, ktorého viedol aj v Lige majstrov.

Na konci sezóny 2016/2017 sa tešil z prvého ligového prvenstva na poste kouča, ako hráč podieľal na piatich švajčiarskych tituloch hádzanárov Schaffhausenu. Tí v septembri 2017 pridali do zbierky aj superpohár. Pôsobenie Kukučku sa na pozícii hlavného trénera hádzanárov Kadetten sa predčasne skončilo v decembri 2017 po necelých 11 mesiacoch od nástupu do funkcie.

Peter Kukučka okrem Schaffhausenu (tituly 2010, 2011, 2012, 2014, 2015) pôsobil v bundesligovom HSG Nordhorn (víťaz Pohára EHF 2008), maďarskom Dunaferri Dunaújváros, Tatrane Prešov (majster SR 2004, 2005) a MŠK Považská Bystrica (2002, 2003).

Bojnický rodák bol dlhé roky ústrednou postavou slovenskej reprezentácie, s ktorou dosiahol najväčší úspech 10. miestom na MS 2009 v Chorvátsku. Za národný tím naposledy nastúpil 3. novembra 2013 v zápase 2. skupiny I. fáze kvalifikácie MS 2015 v Bukurešti proti Rumunsku.

Jeho predchodca Heine Ernst Jensen (nar. 11. 2. 1977) pôsobil pri národnom tíme od septembra 2017, keď prevzal trénerskú štafetu po Martinovi Liptákovi. Reprezentáciu viedol v dvoch kvalifikáciách.

Jeho zverenci neuspeli v I. fáze bojov o MS 2019 v Dánsku a Nemecku (prehrali v nej aj s Luxemburskom) a účasť na vrcholnom podujatí si nevybojovali ani v aktuálnej II. fáze kvalifikácie ME 2020. Práve postup na kontinentálny šampionát v Rakúsku, Nórsku a Švédsku mal byť métou Jensena po jeho nástupe do funkcie.

Kukučka, ktorý je v poradí dvanástym mužom na poste hlavného trénera hádzanárov SR, absolvuje kvalifikačnú premiéru 12. júna 2019 v Šali proti Maďarsku v súboji predposledného 5. kola 7. skupiny II. fázy kvalifikácie ME 2020.

TV Pravda: S profesionálnym zápasníkom miešaných bojových umení (MMA) Ivanom Buchingerom sme sa v relácii Týždeň športe porozprávali o ďalších plánoch, rastúcej popularite MMA na Slovensku, ale aj o jeho súboji s írskou hviezdou Conorom McGregorom.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #Peter Kukučka #nový tréner