Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Národný tím je bez Prešovčanov. Ak by reprezentovali, nedostanú mzdu

Ťažkú úlohu majú slovenskí hádzanárski reprezentanti pred pokračovaním kvalifikácie ME 2020. Na pondelkovom zraze chýbali piati Prešovčania - Straňovský, Rábek, Krok, Urban, Rečičár - ktorí v nominácii figurovali.

08.04.2019 10:52 , aktualizované: 13:58
hádzaná prešov rábek Foto: ,
V národnom tíme chýbajú opory Lukáš Urban i Oliver Rábek (obaja Prešov).
debata (6)

Ich neúčasť je dôsledkom napätia, ktoré vládne medzi Slovenským zväzom hádzanej a majstrom Tatranom Prešov.

Vyhrotilo sa po tom, čo Tatran prehral s Považskou Bystricou vo finále Slovenského pohára v Košiciach po rozstrele zo sedemmetrových hodov, ale ukázalo sa, že v nich neboli dodržané pravidlá. Zväzové orgány síce potrestali rozhodcov, ale protest Tatrana neakceptovali a ponechali v platnosti dosiahnutý výsledok.

Reakcia majiteľa prešovského klubu Miloslava Chmeliara, jedného z najsilnejších mužov slovenskej hádzanej, nenechala dlho čakať.

Nezakázal síce svojim hráčom reprezentovať, ale rozhodol sa nevyplatiť im mzdu v čase reprezentačných akcií a nedostanú ju ani v prípade, ak by sa v tom čase zranili a nemohli by si plniť klubové povinnosti.

Hádzanársky zväz zdôrazňuje, že postup vedenia klubu ho veľmi mrzí.

„Poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej v Európe a ohrozuje účinkovanie národného tímu v kvalifikácii o postup na ME 2020 ako aj prípravu tímu na domáci európsky šampionát, ktorý budeme hostiť spoločne s Maďarskom v roku 2022. Hráči prešovského Tatrana boli nútení vzdať sa reprezentácie,“ hovorí sa v stanovisku SZH.

Dánsky tréner Slovákov Heine Ernst Jensen tvrdí, že sa ocitol v situácii, akú ešte nezažil. Zajtra v Taliansku a potom v nedeľu v odvete v Považskej Bystrici nemôže rátať nielen s Prešovčanmi, ale chýbajú mu aj niekoľkí zranení hráči (Hlinka, Cigáň, Michalka, Baláž). Na zraze sa hlásilo 15 reprezetantov, z nich sú piati z domácich klubov.

„Je mi ľúto najmä hráčov a fanúšikov,“ vyjadrila sa jedna z legiend slovenskej hádzanej Radoslav Antl, súčasný Jensenov asistent.

„Neúčasť Prešovčanov je veľká strata, sú to skúsení hráči, proti Taliansku nám budú určite chýbať. Prajem si, aby sa im hráči, ktorých sme povolali a ktorí sú aj mladší a aj menej skúsení, bojovnosťou a nasadením vyrovnali.“

V kvalifikačnej skupine sú okrem Slovákov a Talianov aj favorizované tímy Maďarska a Ruska. Na jeseň s nimi odohrali slovenskí hádzanári prvé dva zápasy, v oboch podľahli.

Nominácia hádzanárov na Taliansko

Brankári: Michal Shejbal (Krems), Marián Žernovič (FTC Budapešť), pivoti: Martin Slaninka (Arau), Andrej Petro (Šaľa), Šimon Macháč (Považská Bystrica), Dominik Kalafut (Rennes), spojky: Tomáš Vallo (Považská Bystrica), Ľubomír Ďuriš (Gyöngyös), Jakub Prokop (ŠKP Bratislava), Jakub Mikita (Ceglédi), Matej Mikita (Mainvilliers Chartres), Marek Korbel (Zubří), Marek Kováčech (Postupim), krídla: Tomáš Urban (TV Grosswallstadt), Juraj Briatka (Topoľčany)

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Slovenskí hádzanári