Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trofej v tieni pochybností. Tatran sa mal ozvať počas rozstrelu, znie z Považskej

Finále 41. ročníka Slovenského pohára v hádzanej mužov, ktorým vyvrcholil víkendový turnaj Final 4 v Košiciach, bude mať dohru za zeleným stolom. Informuje o tom denník Šport i klubový web prešovského Tatrana.

19.03.2019 17:49
Považská Bystrica, trofej Foto: ,
Hráči Považskej Bystrice s trofejou po víťazstve nad Prešovom vo finálovom zápase Slovenského pohára.
debata

Na palubovke sa zo zisku trofeje tešili hádzanári MŠK Považská Bystrica, ktorí po remíze 26:26 v riadnom hracom čase zdolali v následnom „sedmičkovom“ rozstrele obhajcu Tatran Prešov 6:5, pričom sa rozhodlo až v druhej sérii piatich strelcov zo značky pokutového hodu. A práve to je príčinou problému, na ktorý až nejaký čas po skončení finále upozornil Tatran Prešov, ktorý podal na Slovenský zväz hádzanej (SZH) v pondelok námietku proti výsledku.

„Môžeme potvrdiť, že Tatran Prešov podal námietku k ‚porušeniu pravidiel hádzanej vo finále Slovenského pohára mužov‘. Následne sa ňou príslušné komisie SZH oboznámia v zmysle platnej legislatívy a po jej prešetrení rozhodnú,“ informoval marketingový manažér SZH Martin Simonides.

Podľa pravidiel po nerozhodnej prvej sérii nominujú tímy ďalších päť hráčov. Ďalej sa však pokračuje systémom rýchlej smrti. Rozhodujúcou preto mala byť podľa pravidiel nie desiata, ale už siedma séria rozstrelu, v ktorej najprv sedmičku nepremenil považskobystrickí krídelník Ivanicja a za Tatran následne skóroval Rábek na 5:4. V rozpore so súťažným poriadkom sa však pokračovalo ďalej.

Do tejto nepríjemnej situácie dostali aktérov finále svojou nevedomosťou delegované osoby – rozhodcovia Boris Cipov – Zoran Klus (mimochodom, od začiatku marca už aj medzinárodní arbitri EHF) a delegáti SZH Ján Beňo a Miloš Šubák, ktorých vinou došlo k porušeniu pravidiel i rozpisu súťaže. Tie by mali poznať aj aktéri, ale hlavná zodpovednosť za priebeh duelu je na pleciach rozhodcov a delegátov.

Počas finále priebeh rozstrelu nikto neriešil, ale po ňom – po naštudovaní si pravidiel – bolo všetkým stranám jasné, že druhá séria pokutových hodov sa mala hrať na tzv. rýchlu smrť a nemalo sa strieľať až do konca (všetci piati strelci na oboch stranách), keď predtým jedno družstvo zaváhalo a druhé nie.

"Je to nesporne stanovené v pravidlách hádzanej. Ide teda o ich porušenie, preto sme po dôkladnom zvažovaní podali podľa regulí súťaže námietku. Bez ohľadu na športový zážitok, ktorý finále určite prinieslo a nesporne obetavý výkon Považskej Bystrice, totiž nemôžeme odhliadnuť od toho, že boli porušené pravidlá. Rozhodne tým nechceme znížiť športový výkon oboch mužstiev vo finále, ale pravidlá je potrebné rešpektovať,“ uviedol na margo aj pre Tatran nepríjemnej situácie generálny manažér klubu Miroslav Benický.

Považskobystričania sa po 13 rokoch tešili zo zisku SP. Teraz ich radosť z úspechu zahaľuje tieň pochybností, ktoré nevznikli ich vinou.

"My budeme postupovať podľa súťažného poriadku SZH a v stanovenom termíne sa vyjadríme k námietke Tatrana Prešov. Máme za to, že prešovský klub nesplnil bod 4 článku 50. Pravidlo 2:2, ktoré upravuje streľbu sedemmetrových hodov, bolo totiž známe pred, počas i po skončení duelu, a tak vedúci tímu Tatrana mal na to upozorniť už počas hádzania sedmičiek, prípadne bezprostredne po ukončení zápasu a žiadať rozhodcov o zaznamenanie tejto udalosti v zápise o stretnutí.

Keďže Prešovčania tak neurobili, preto riadiaci orgán nemôže podľa nášho názoru a ustanovení daného článku takúto námietku ani riešiť," uviedol manažér MŠK Považská Bystrica Ľuboš Cifra, ktorý si uvedomuje, že pravidlá boli porušené, ale oba tímy mali v danej situácii rovnaké podmienky.

TV Pravda: Petra Vlhová má za sebou sezónu, o akej ani nesnívala. Aká budúcnosť čaká na slovenskú lyžiarsku hviezdu? Aj o tom diskutovala v relácii Týždeň v športe dvojica športových redaktorov Pravdy.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #Tatran Prešov #MŠK Považská Bystrica