Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doma nesmie byť nijaká lopta stratená, vraví opora volejbalistiek

Nahrávačka Barbora Koseková (24), tretia najlepšia volejbalistka Slovenska roku 2017, patrí k oporám ženskej reprezentácie. Majstrovstvá Európy, ktoré koncom augusta hostí aj Bratislava, považuje za niečo výnimočné. "Verím, že postúpime zo základnej skupiny do osemfinále," vraví hráčka Pezinka.

27.02.2019 09:00
Barbora Koseková Foto:
Barbora Koseková (v strede) v reprezentačnom drese.
debata

Sezónu ste začali v rumunskom Temešvári. Čo sa stalo, že ste sa vrátili?

Toto bola moja tretia sezóna v zahraničí – z tímu maďarského majstra Békéscsaby som prešla do Temešváru. Žiaľ, v polovici sezóny nám oznámili, že klub sa rozhodol ukončiť pôsobenie. Financovali ho privátne. Keď náš tréner dostal dištanc a nemohol nás viesť počas zápasov, vedenie sa rozhodlo ukončiť činnosť. Vrátila som sa na Slovensko – do VTC Pezinok.

Mali ste aj iné ponuky?

V Pezinku trénuje mama, považovala som to za najlepšie riešenie, ak som chcela ostať na Slovensku. Mala som aj ponuky zo zahraničia, rozhodla som sa ostať doma.

Zohral v tom úlohu aj domáci európsky šampionát?

S tým to nesúviselo, no veľmi sa naň teším. Hrať v mojom rodisku na majstrovstvách Európy považujem za niečo výnimočné. Nastúpiť pred vlastnými fanúšikmi je vždy pridaná motivácia, núti nás to bojovať o každú loptu. Dúfame, že postúpime minimálne do osemfinále. Na premiérové vystúpenie na európskom šampionáte sa teším. Reprezentovala som na majstrovstvách Európy junioriek, aj na majstrovstvách sveta kadetiek. Teraz je nás v reprezentácii takých viac, nadobudnuté skúsenosti môžeme zužitkovať v domácom prostredí.

Taliansky tréner Marco Fenoglio prevzal slovenskú reprezentáciu pred rokom. Čo priniesol?

Veľkú náročnosť. Museli sme si na seba zvyknúť, priniesol trochu iný štýl, viac dbá na technické veci. Vyžaduje precíznosť vo všetkých činnostiach, čo nás môže posunúť na vyšší level.

Čo môže byť prednosťou slovenskej ženskej reprezentácie?

Zdravé odhodlanie. Tréner nám prízvukuje, že každý zápas môžeme vyhrať – aj keby sme nastúpili proti majsterkám sveta. Do tímu prišlo niekoľko mladších hráčok, priniesli oživenie. Generačne sme si blízke, navzájom si žičíme. Mohli by sme niečo dokázať, atmosféra v družstve je fajn.

Slovenskú reprezentáciu čaká náročné leto. Budete mať čas vydýchnuť si?

Ani veľmi nie. Po skončení klubovej sezóny sa začína sedemtýždňová Zlatá európska liga. Po nej dostaneme dva týždne voľno a znova nabehneme do sedemtýždňovej prípravy na majstrovstvá Európy. Potom už na oddych nebude čas.

Barbora Koseková. Foto: SITA, Braňo Bibel
Barbora Koseková Barbora Koseková.

Do najvyššej slovenskej súťaže ste sa vrátili po dva a pol roku. Zmenila sa v niečom?

Omladila sa, príležitosť dostáva veľa mladých hráčok. Ťažko sa mi to porovnáva, keď som v nej hrala, bola som o niečo mladšia. Už mám niečo za sebou, mám možno prísnejší pohľad. Nemyslím si však, že najvyššia súťaž je slabá. Každý bojuje, každý chce vyhrávať.

Ako vidíte vašu budúcnosť?

Ešte na ňu nemyslím, zatiaľ sa nechcem do ničoho hrnúť. Prioritou je šampionát. Máme ho doma, dúfam, že sa dostanem do nominácie. Pripravíme sa najlepšie, ako vieme. Pre všetky hráčky sa naskytá príležitosť dostať sa do kvalitných klubov, zviditeľniť sa. Dúfam, že to využijeme a nájdeme si dobré angažmány.

TV Pravda: Bývalá reprezentantka Martina Halinárová a športový redaktor Pavol Komár hodnotia šance Sloveniek pred blížiacimi sa MS v biatlone v relácii Týždeň v športe – biatlonový špeciál

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #Barbora Koseková