Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistami roka sú Kuric a Bálintová, na galavečeri odznelo aj meno kouča mužov

Víťazmi ankety o najlepších basketbalistov za rok 2018 sa podľa Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) stali Kyle Kuric a Barbora Bálintová. Pre oboch je to premiérové víťazstvo v ankete, na najvyššom stupienku vymenili Radoslava Rančíka a Žofiu Hruščákovú.

14.02.2019 22:23
Radoslav Rančík, Kyle Kuric, Ľubomír Ryšavý Foto: ,
Radoslav Rančík a generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Ľubomír Ryšavý, ktorý prebral cenu za Kyla Kurica, ktorý vyhral v kategórii Basketbalista roka.
debata

Kyle Kuric sa v ankete objavil len druhýkrát a hneď z toho bolo najvyššie miesto. Rodák z americkej Indiany má slovenské korene, do reprezentácie zavítal v novembri 2017, keď pomáhal výberu trénera Ivana Rudeža v predkvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2021.

Dvadsaťdeväťročný krídelník patrí k európskej špičke, čo potvrdil v lete prestupom do slávnej Barcelony. V predchádzajúcom ročníku si zahral s ruským Zenitom Petrohrad vo Final Four nadnárodnej VTB ligy a v Európskom pohári (Eurocup) sa dostal do druhého All Star tímu súťaže. Aktuálne patrí „blaugranas“ prvé miesto v domácej súťaži a v Eurolige sú na piatej pozícii.

Kyle Kuric (14) v drese Univerzity Louisville. Foto: SITA/AP, Chris Carlson
Kyle Kuric Kyle Kuric (14) v drese Univerzity Louisville.

Barbora Bálintová sa v tradičnej ankete v porovnaní s predošlým rokom posunula o priečku vyššie. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Košíc bola počas celej svojej kariéry spätá s klubom Good Angels. Na východe Slovenska však tradičná značka ukončila pôsobenie, preto ju jej kroky prvýkrát v kariére zaviedli za hranice.

V drese poľskej Arka Gdyňa je jej spoluhráčkou krajanka Anna Jurčenková. V roku 2018 získala na Slovensku double (ligový a pohárový titul) a s Košicami zvíťazila vo Východoeurópskej lige (EEWBL).

„Ocenenie znamená pre mňa veľmi veľa, je to výsledok mojej doterajšej tvrdej práce. Je to pre mňa motivácia do ďalších rokov, že sa oplatí na sebe pracovať. Predchádzajúci rok hodnotím prevažne pozitívne. S Good Angels Košice sme hrali dobre v Európskom pohári, vyhrali sme EEWBL, Slovenský pohára a získali sme 15. titul na Slovensku. Škoda, že to bol aj koniec profesionálneho basketbalu v Košiciach. S prestupom do poľskej Arka Gdyňa som veľmi spokojná, bolo to správne rozhodnutie v mojej kariére. Mrzí ma však aj to, že sme nepostúpili na majstrovstvá Európy,“ povedala držiteľka ocenenia.

Barbora Bálintová. Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Barbora Bálintová Barbora Bálintová.

V kategórii tréner roka obhájila podľa očakávania prvenstvo Natália Hejková. Kormidelníčka českého ZVVZ USK Praha má za sebou ďalšiu úspešnú sezónu, v Eurolige sa v sezóne 2017/2018 dostala s tímom do štvrťfinále a v lige obhájila majstrovský titul. K úspechom má nakročené aj v tomto roku, v lige zatiaľ nenašla premožiteľa a v Eurolige si stredajším víťazstvom nad Lille zabezpečila štvrťfinálovú miestenku.

Mládežníckym trénerom roka sa stal Marek Jurík z ŠBK Junior Levice. Tréner juniorov získal s družstvom titul majstra Slovenska a úspešne reprezentoval klub aj na medzinárodnej scéne v Európskej mládežníckej basketbalovej lige (EYBL). V superfinále súťaže obsadil so svojimi zverencami tretiu pozíciu.

Trénerka Natália Hejková na archívnej snímke. Foto: SITA, Diana Černáková
Natália Hejková Trénerka Natália Hejková na archívnej snímke.

Talentami roka sa stal Juraj Páleník z českého BCM Orli Prostějov a Nikola Kováčiková, hráčka americkej univerzity Georgetown. V „trojkovom“ basketbale obhájil prvenstvo Ondrej Haviar z tímu Energy Team a člen slovenskej reprezentácie. Medzi ženami bola prvá tiež reprezentantka Slovenska Romana Vyňuchalová. Najlepším rozhodcom sa stal na základe rozhodnutia komisie rozhodcov SBA Zdenko Tomašovič.

Zo zástupcov Slovenskej basketbalovej ligy sa najvyššie umiestnil pivot Interu Bratislava Michal Baťka. V ankete mu patrila druhá priečka.

„Som veľmi rád za tieto hlasy, pretože ten predchádzajúci rok nebol až taký úspešný, ako sme očakávali. Nevyšiel nám pohár, nevyšlo nám play off. Som rád za druhé miesto. Opäť chýbal jeden krôčik, ale Kyle Kuric je fakt hráč top úrovne v Európe. Mám čo dobiehať. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Cieľom je byť hlavne zdravý a ísť krok po kroku,“ uviedol reprezentant Slovenska.

Novým trénerom mužov Tabak

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia má nového trénera, v treťom kole predkvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2021 povedie družstvo chorvátsky kouč Žan Tabak. Na galavečeri Basketbalista roka o tom informoval prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin.

„Myslím si, že byť trénerom ktorejkoľvek krajiny, je veľká pocta. Reprezentujete totiž celú krajinu. Viem, ako je v krajinách, ako je Slovensko, vnímaná u ľudí reprezentácia. Sú na ňu hrdí. Je to pre mňa veľká česť. S reprezentačným tímom mám dve ciele. Prvý je v auguste, keď chceme vyhrať zápasy a postúpiť do ďalšej fázy. Druhý cieľ je dlhodobý, a to zlepšiť mladých hráčov na Slovensku,“ prezradil nový tréner reprezentácie Slovenska.

Žan Tabak, nový tréner slovenských basketbalistov. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Žan Tabak Žan Tabak, nový tréner slovenských basketbalistov.

Vedenie SBA tak opäť vsadilo na zahraničného odborníka, Chorváta Ivana Rudeža vystriedal jeho krajan. Štyridsaťosemročný rodák zo Splitu má za sebou hráčsku kariéru ovenčenú úspechmi. Po trojročnom kraľovaní v Eurolige sa presunul do NBA, kde si zahral za Houston Rockets, Toronto Raptors, Indiana Pacers a Boston Celtics.

V prvom menovanom klube sa v sezóne 1994/1995 stal víťazom najlepšej ligy sveta. S reprezentáciou má striebro z olympijských hier 1992 v Barcelone a o rok neskôr bronz z majstrovstiev Európy v Nemecku. V roku 2005 ukončil profesionálnu kariéru a plynule prešiel na trénerskú lavičku.

Tri roky (2006 2009) pôsobil vo funkcii asistenta trénera v Reale Madrid, rovnaký post zastával následne aj v Seville. Ako hlavný kouč pôsobil v Girone, Sopote a Baskonii. V roku 2013 sa vrátil do Realu Madrid na rovnakú pozíciu, akú zastával na začiatku trénerskej kariéry. Družstvo viedol z hlavnej pozície aj vo Fuenlabrade, Maccabi Tel Avive a naposledy v Seville.

Žan Tabak počas aktívnej kariéry.

V pozícii asistenta trénera má v zbierke triumf v Eurolige (2015), v Európskom pohári (2007), dva tituly majstra Španielska (2007, 2015) a dva Španielske poháre (2014, 2015). So Sopotom získal v roku 2012 Poľský superpohár a o štyri roky neskôr s Maccabi Izraelský pohár.

Skúsenosti má aj na reprezentačnej scéne, v rokoch 2012 2014 bol asistentom trénera pri reprezentácii Chorvátska. Bol tiež medzinárodný skaut zámorského klubu NBA New York Knicks.

Slovensko čaká v auguste tretie kolo predkvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2021. V hre sú miestenky do samotnej kvalifikácie, súperom našich basketbalistov bude v B-skupine Cyprus a jeden z dvojice Macedónsko/Ru­munsko.

Najlepší basketbalisti Slovenska 2018 podľa ankety SBA:

Muži: 1. Kyle Kuric (FC Barcelona/Šp.) 289, 2. Michal Baťka (BK Inter Bratislava) 256, 3. Richard Körner (BC Prievidza) 217, 4. Milan Žiak (BK Levickí Patrioti) 211, 5. Roman Marko (DEKSTONE Tuři Svitavy/ ČR) 193, 6. Peter Sedmák (Sokoli Hradec Králové/ČR) 182, 7. Tomáš Mrviš (BK Inter Bratislava) 144, 8. Boris Bojanovský (BK Levickí Patrioti) 123, 9. Michal Čekovský (MBK Handlová) 105, 10. Stanislav Baldovský (Iskra Svit) 92 bodov

Ženy: 1. Barbora Bálintová (Arka Gdyňa/Poľ.) 219, 2. Žofia Hruščáková (Carolo Basket Charleville-Méziéres/Fr.) 203, 3. Terézia Páleníková (Šleza Vroclav/Poľ.) 146, 4. Anna Jurčenková (Arka Gdyňa/Poľ.) 107, 5. Dominika Deptová (Piešťanské Čajky) 76, 6. Sabína Oroszová (KP Brno/ČR) 53, 7. Miroslava Mištinová (MBK Ružomberok) 50, 8. Angelika Slamová (ACS Sepsi Sfantu Gheorghe/Rum.) 48, 9. Marie Růžičková (Orman Genclik/Tur.) 32, 10. Mária Felixová (Basket Lulea/Švéd.) 30 bodov

Tréner roka: 1. Natália Hejková (ZVVZ USK Praha/ČR) 157, 2. Michal Madzin (Iskra Svit) 121, 3. Štefan Svitek (Energa Toruň/Poľ. a ženská reprezentácia ČR) 92 bodov

Mládežnícky tréner roka: 1. Marek Jurík (ŠBK Junior Levice) 87 bodov

Chlapčenský talent roka: 1. Juraj Páleník (BCM Orli Prostějov/ČR)

Dievčenský talent roka: 1. Nikola Kováčiková (Georgetown University Washington/USA)

Najlepší hráč 3×3 basketbalu: 1. Ondrej Haviar (Energy team)

Najlepšia hráčka 3×3 basketbalu: 1. Romana Vyňuchalová (Déväť)

Najlepší rozhodca roka 2018: Zdenko Tomašovič (na základe rozhodnutia komisie rozhodcov SBA)

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Barbora Bálintová #Kyle Kuric #Basketbalista roka