Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendu čaká náročný boj. S nepriazňou celej Ameriky

Američania sú blázni do štatistík. Ak potrebujete vyhľadať nejaký fakt, všetko vám podložia číselnými údajmi. Na to, aby ste pochopili leitmotív nedeľňajšieho finále Národnej ligy amerického futbalu (NFL), postačí jediná štatistika.

03.02.2019 05:00
debata (1)
Quarterbacka New Englandu Patriots Toma Bradyho... Foto: SITA/AP, Winslow Townson
Super Bowl QB Contrast Football Brady Quarterbacka New Englandu Patriots Toma Bradyho čaká v noci na pondelok už deviata účasť v Super Bowle.

Toma Bradyho, hviezdneho rozohrávača tímu New England Patriots, čaká deviate vystúpenie v Super Bowle.

Žiadny iný hráč, dokonca žiadny iný klub – samozrejme, s výnimkou Patriots – niečo podobné nedokázal. Pittsburgh, Denver a Dallas boli vo finále osemkrát. Deviata účasť fenomenálneho quarterbacka podčiarkuje jeho výnimočnosť.

Korytnačka zdolala zajaca

Na začiatku jeho športovej kariéry to vôbec nevyzeralo tak, že z Bradyho vyrastie dominantná superstar. Malý Tom nepatril k najrýchlejším, najsilnejším, ani pohybovo najnadanejším chlapcom z ulice.

Čo ho však odlišovalo od jeho vrstovníkov, boli vôľa, neutíchajúca chuť byť lepší než ostatní a schopnosť poučiť sa z vlastných chýb a nedostatkov.

Vždy sa porovnával s tým najrýchlejším kamarátom. Hoci nasledovala prehra za prehrou, Brady si zakaždým zobral ponaučenie a skúšal to dovtedy, pokiaľ neprišiel na spôsob, ako zvíťaziť.

„Cítil som sa ako korytnačka, ktorá v slávnej bájke od Ezopa zdolala zajaca. Vtedy som sa naučil, ako zo seba vždy dostať to najlepšie,“ spomínal na detské časy.

Pred nástupom na univerzitu ho draftoval bejzbalový tím Montreal Expos (dnes Washington Nationals), ktorý ho chcel zlanáriť do MLB. Brady však zostal verný americkému futbalu a urobil dobre.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

W #9and3letsgetto10and3lfgtb121k

Príspevok, ktorý zdieľa Tom Brady (@tombrady),

Súboj generácií

Patrioti si ho vybrali v drafte v roku 2000 v 6. kole, ako 199. hráča celkovo. V nováčikovskej sezóne odohral jediný zápas, ale netrvalo dlho a rýchlo sa stal stálicou na rozohrávke New Englandu.

Na finále, v ktorom sa Bradymu a spol. postavia do cesty Los Angeles Rams, nastúpi ako 41-ročný. Päťkrát zdvihol nad hlavu trofej Vinca Lombardiho, v troch prípadoch neuspel. Dlhovekosť a schopnosť udržiavať si výsokú úroveň výkonov mu závidia všetci súperi v lige.

„Keď som bol malý, chcel som byť ako on. Skvelý líder, výborný hráč a muž, ktorý presnie vie, čo je treba urobiť v danom momente. Teraz proti nemu nastúpim vo finále. Neskutočné,“ vraví pred víkendovým vyvrcholením sezóny losangeleský rozohrávač Jared Goff, ktorý je od Bradyho o 17 rokov mladší.

Súboj generácií sa bude odohrávať nielen na ihrisku, ale aj na striedačkach. Trénerský mág New Englandu Bill Belichick má raz toľko rokov ako hlavný kouč Kalifornčanov Sean McVay.

„Už len potriasť si rukou s trénerskou legendou bude pre mňa veľkou cťou,“ priznáva McVay.

New England vs. USA

Viete, aké sú tri životné istoty? Dane, smrť a Patriots vo finále NFL. V Amerike to v posledných rokoch platí dokonale. Veď klub od Bostonu, ktorého veľkým fanúšikom je aj kapitán hokejových Bruins Zdeno Chára, si zahrá o Super Bowl štvrtýkrát za päť sezón.

Aj preto bude väčšina fanúšikov v noci na pondelok drukovať baranom z Los Angeles. Denník LA Times zverejnil zaujímavú infografiku, ktorá znázorňuje mapu USA podľa toho, komu budú fanúšikovia v danom štáte fandiť. Z 50 amerických štátov budú mať Patriots väčšinovú podporu len v šiestich.

„Nemajú nás radi, lebo sme úspešní. Nezdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Mne áno. Avšak nás to ženie vpred. Sme dynastia víťazov. Chceme, aby náš odkaz bol čo najvýraznejší,“ tvrdí ofenzívna hviezda New Englandu Rob Gronkowski.

Hypermoderný Mercedes-Benz Stadium v Atlante bude dejiskom skvelého finále. Perfektne fungujúci útočný stroj Patriots proti najlepšej ligovej obrane Rams.

Bradyho pointa? „Zopakujem to, čo som povedal vlani – túžim po šiestom prsteni pre víťaza. Chcem si dávať ozdoby aj na druhú ruku,“ usmieval sa pred finále.

1 debata chyba