Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanter do Londýna nepôjde, bojí sa o život. Je ako pes na obojku, kritizuje ho Türkoglu

Turecký basketbalista Enes Kanter nepôjde s tímom New York Knicks na zápas NBA do Londýna, pretože sa obáva možnosti, že by ho mohli zavraždiť kvôli jeho opozičným názorom voči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Toho označuje za blázna a diktátora.

08.01.2019 13:08 , aktualizované: 16:23
Enes Kanter Foto: ,
Enes Kanter.
debata (1)

„Nemôžem ísť mimo územia USA a Kanady, pretože je možnosť, že by ma tam mohli zabiť,“ vysvetlil Kanter novinárom, prečo zostane v New Yorku, zatiaľ čo jeho spoluhráči budú 17. januára v Londýne hrať proti Washingtonu.

„Bohužiaľ nemôžem ísť kvôli tomu šialenému bláznovi, tureckému prezidentovi. Je smutné, že toto ovplyvňuje moju kariéru. Chcel by som pomôcť svojmu tímu, ale kvôli jednému šialenému chlapíkovi, maniakovi a diktátorovi nemôžem ísť robiť svoju prácu,“ vyhlásil Kanter.

Dvadsaťšesťročný pivot už dlho vystupuje s názormi proti Erdoganovi a sympatizuje s duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého turecká vláda viní zo zosnovania pokusu o prevrat v roku 2016.

Kvôli tomu sa Kantera dokonca musela zriecť rodina, po čom si trojka draftu z roku 2011 neoficiálne zmenila meno na Gülen. V Turecku mu hrozí až štvorročné väzenie za urážku prezidenta. Sám sa ale obáva toho, že by mohol prísť aj o život.

„V Londýne majú veľa špiónov. Myslím, že by ma tam mohli ľahko zabiť,“ myslí Kanter. „Ja ale musím hovoriť proti Erdoganovi, inak bude moja krajina trpieť v tichosti,“ dodal.

Türkoglu: Špinavá kampaň

Kantera za výroky proti Erdoganovi kritizoval bývalý hviezdny turecký basketbalista Hidayet „Hedo“ Türkoglu. Označil ich za „špinavú politickú kampaň.“ Türkoglu je v súčasnosti poradca prezidenta Erdogana.

„Kanter nemôže vstúpiť na územie Veľkej Británie pre problémy s pasom a vízami. Nie zo strachu o život. To je dávno známa pravda,“ zverejnil Türkoglu na sociálnej sieti twitter.

„Teraz sa snaží stať sa stredobodom pozornosti na základe iracionálneho ospravedlnenia a politickými komentármi, ktoré deformujú pravdu. Je to iba ďalší príklad politickej kampane, ktorú vedie proti Turecku. Je za tým aj úsilie zdôrazniť dôležitosť svojej osoby a zakryť problémy vo vlastnej športovej kariére,“ dodal Türkoglu.

Recep Erdogan. Foto: SITA/AP, Ali Unal
Erdogan Recep Erdogan.

„Ak si všimnete, jeho twitter je v troch jazykoch vrátane nemčiny, ktorou nehovorí,“ zareagoval na bývalého kolegu z reprezentácie Kanter. „Pravdepodobne ho to donútili zverejniť. Je ako pes na obojku. Zrejme mu za to dobre zaplatili,“ doplnil.

Hedo Türkoglu je jeden z najlepších tureckých basketbalistov histórie. V NBA odohral 15 sezón. Najúspešnejším bolo jeho pôsobenie v Orlande Magic v rokoch 2004 – 2009, s ktorým si zahral aj neúspešné finále proti Los Angeles Lakers.

V roku 2010 získal striebro na domácich majstrovstvách sveta a zvolili ho aj do najlepšej päťky šampionátu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #New York Knicks #Enes Kanter