Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Ťažký úvod hádzanárov. Najprv Maďari, potom Rusi

Slovenskí hádzanári naposledy štartovali na ME pred šiestimi rokmi, teraz by sa chceli medzi európsku elitu vrátiť.

24.10.2018 00:46
Heine Ernst Jensen Foto: ,
Tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst Jensen rozdáva pokyny počas zápasu s Ruskom.
debata

O to viac, že šampionát je dostupnejší. Privítajú na ňom premiérovo až 24 tímov. Z 32 mužstiev, ktoré sa predstavia v II. fáze kvalifikácie ME 2020, si miestenku vybojuje až 20 z nich.

Z každej z ôsmich skupín postúpia prví dvaja a plus štyria najlepší z tretích miest. Finálový turnaj sa uskutoční v januári 2020 a prvý raz až v troch krajinách – Rakúsku, Nórsku, Švédsku. Výberi organizátorov majú účasť istú a s nimi aj obhajcovia titulu zo Španielska.

Miernejšie postupové kritériá vzbudzujú optimizmus aj v slovenskom tábore, ale ich siedma skupina má dvoch jasných favoritov, na ktorých narazia už tento týždeň. Najskôr sa dnes predstavia v maďarskom Érde proti domácim reprezentantom a v piatok privítajú v Prešove Rusko. Štvrtým do partie bude Taliansko.

Každý bod bude dôležitý, Slováci by nechceli mať v tabuľke po úvodných stretnutiach nulu. „Nie sme bez šance, ak podáme naše špičkové výkony,“ domnieva sa dánsky tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst Jensen.

V jeho nominácii je 17 hráčov, z toho desať legionárov. Problémom je, že mu z pôvodnej nominácie vypadli štyria hádzanári, ktorí patria k oporám. Zranení sú Lukáš Urban a Dominik Krok z Prešova, Dávid Michalka z Topoľčian a Csaba Szücs z nemeckého Bergischeru.

Maďarsko je jasne úspešnejšie vo vzájomných zápasoch, ale Slovákom sa podarilo z deviatich súťažných stretnutí dva razy vyhrať aj na maďarských palubovkách. Vždy to však bol veľký boj a najtesnejšia výhra – v Szegede pred vyše piatimi rokmi 31:30 a pred vyše deviatimi rokmi v Szombathely­i 30:29.

Program
18.30 Maďarsko – Slovensko v Érde, Rusko – Taliansko v Moskve

Slovenská nominácia
Brankári: Teodor Paul (Nimes Gard), Marián Žernovič (KN KFT Budapešť), Michal Shejbal (bez angažmánu).
Pivoti: Dominik Kalafut (Cesson Rennes Métropole Handball), Martin Slaninka (Suhr Aarau), Andrej Petro (HKM Šaľa).
Krídla: Miroslav Volentics (bez angažmánu), Tomáš Urban (TV Grosswallstadt), Martin Straňovský (Tatran Prešov), Juraj Briatka (Agro Topoľčany).
Spojky: Matej Mikita (Chartres Métropole Handball), Patrik Hruščák (Fortitudo Gossau), Ľubomír Ďuriš (Braun Gyöngyös), Otto Kancel (Balatonfüredi KSE), Maroš Baláž (AEK Atény), Oliver Rábek (Tatran Prešov), Marek Hlinka (Agro Topoľčany).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #Slovenskí hádzanári