Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažký úvod hádzanárov. Najprv Maďari, potom Rusi

Slovenskí hádzanári naposledy štartovali na ME pred šiestimi rokmi, teraz by sa chceli medzi európsku elitu vrátiť.

24.10.2018 00:46
Heine Ernst Jensen Foto: ,
Tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst Jensen rozdáva pokyny počas zápasu s Ruskom.
debata

O to viac, že šampionát je dostupnejší. Privítajú na ňom premiérovo až 24 tímov. Z 32 mužstiev, ktoré sa predstavia v II. fáze kvalifikácie ME 2020, si miestenku vybojuje až 20 z nich.

Z každej z ôsmich skupín postúpia prví dvaja a plus štyria najlepší z tretích miest. Finálový turnaj sa uskutoční v januári 2020 a prvý raz až v troch krajinách – Rakúsku, Nórsku, Švédsku. Výberi organizátorov majú účasť istú a s nimi aj obhajcovia titulu zo Španielska.

Miernejšie postupové kritériá vzbudzujú optimizmus aj v slovenskom tábore, ale ich siedma skupina má dvoch jasných favoritov, na ktorých narazia už tento týždeň. Najskôr sa dnes predstavia v maďarskom Érde proti domácim reprezentantom a v piatok privítajú v Prešove Rusko. Štvrtým do partie bude Taliansko.

Každý bod bude dôležitý, Slováci by nechceli mať v tabuľke po úvodných stretnutiach nulu. „Nie sme bez šance, ak podáme naše špičkové výkony,“ domnieva sa dánsky tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst Jensen.

V jeho nominácii je 17 hráčov, z toho desať legionárov. Problémom je, že mu z pôvodnej nominácie vypadli štyria hádzanári, ktorí patria k oporám. Zranení sú Lukáš Urban a Dominik Krok z Prešova, Dávid Michalka z Topoľčian a Csaba Szücs z nemeckého Bergischeru.

Maďarsko je jasne úspešnejšie vo vzájomných zápasoch, ale Slovákom sa podarilo z deviatich súťažných stretnutí dva razy vyhrať aj na maďarských palubovkách. Vždy to však bol veľký boj a najtesnejšia výhra – v Szegede pred vyše piatimi rokmi 31:30 a pred vyše deviatimi rokmi v Szombathely­i 30:29.

Program
18.30 Maďarsko – Slovensko v Érde, Rusko – Taliansko v Moskve

Slovenská nominácia
Brankári: Teodor Paul (Nimes Gard), Marián Žernovič (KN KFT Budapešť), Michal Shejbal (bez angažmánu).
Pivoti: Dominik Kalafut (Cesson Rennes Métropole Handball), Martin Slaninka (Suhr Aarau), Andrej Petro (HKM Šaľa).
Krídla: Miroslav Volentics (bez angažmánu), Tomáš Urban (TV Grosswallstadt), Martin Straňovský (Tatran Prešov), Juraj Briatka (Agro Topoľčany).
Spojky: Matej Mikita (Chartres Métropole Handball), Patrik Hruščák (Fortitudo Gossau), Ľubomír Ďuriš (Braun Gyöngyös), Otto Kancel (Balatonfüredi KSE), Maroš Baláž (AEK Atény), Oliver Rábek (Tatran Prešov), Marek Hlinka (Agro Topoľčany).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #Slovenskí hádzanári