Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalový šéf: Nikomu už nedlhujeme ani cent

Vyriešil dlhy. Rozbehol projekty na podporu mládeže. Napriek tomu nie je prezident Slovenskej basketbalovej asociácie spokojný. Veril, že počas štyroch rokov rozšíri členskú základňu a rozbehne marketing.

10.10.2018 05:00
basketbal bagin Foto: ,
Prezident SBA Pavel Bagin v spoločnosti Zuzany Žirkovej z Good Angels Košice.
debata

„K 30. máju tohto roku sme všetky podlžnosti vyplatili a SBA nikomu nedlhuje ani cent. Asociáciu tak odovzdám svojmu nasledovníkovi s čistým stolom,“ tvrdí Pavel Bagin.

Prečo ste sa rozhodli, že koncom roka nebudete opätovne kandidovať na pozíciu prezidenta SBA?

Dôvody som uviedol už vlani v novembri v liste, ktorý som zaslal klubom. Som pracovne príliš zaneprázdnený. Hľadal som nejaké riešenie, ale musel by sa stať zázrak, aby sa situácia zmenila. Druhý dôvod bol rozdielny názor na koncepciu starostlivosti o mládež. Tam sme sa však už s mužskou zložkou dohodli, že ideme pracovať najmä s mladšími vekovými kategóriami. Budeme centralizovať prípravu a robiť výbery od desať do štrnásť rokov aj na úkor už neperspektívnejších kategórií do 18 či 20 rokov. Blížime sa k dohode aj so ženami. Je dôležité, aby sme podporili trénerov, nech dokážu vyžiť zo svojej profesie a vidia v nej perspektívu aj stabilitu.

Odchádzate od rozrobenej práce. Čo ste stihli?

Urobili sme si len prvú časť krokov, ktoré sme si zaumienili. Ekonomicky sme vyčistili všetky dlhy a zastabilizovali sme asociáciu. Dostali sme pod jednu strechu všetky organizačné zložky, ktoré fungovali čiastočne samostatne a s SBL sme sa dohodli na tesnej spolupráci. Urobili sme basketbal vo vnútri aj smerom ku klubom transparentnejší.

Čo ste nesplnili?

Riešenie podpory mládeže bola jedna z hlavných vecí, ktorú sme nesplnili. Treba na ňu výrazne viac zdrojov, aby sme zaplatili viac kvalitnejších ľudí v regiónoch. Vyriešili sme finančné resty a očakávame aj nové zdroje od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, čo nám vytvára konečne relatívne zaujímavý balík peňazí, ktorým môžeme podporiť mladých trénerov a nábory. Okrem tohto sme nezvládli ani marketing.

Nemôžu sa znova objaviť nejaké staré nevyriešené podlžnosti?

K 30. máju tohto roku sme všetky podlžnosti vyplatili a SBA nikomu nedlhuje ani cent. Sme auditovaní a bola u nás tri roky kontrola z ministerstva. Navyše, SBA prešla reštruktualizáciou, takže žiadne staršie dlžoby sa už objaviť nemôžu.

Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie... Foto: SITA, Ján Slovák
SBA, pavel bagin Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Pavel Bagin.

V minulosti ste finančne pomohli zväzu aj vy. Aj táto pôžička je vyrovnaná?

Áno. Zo súkromných zdrojov ju vyplatili partneri, ktorých sme pre SBA získali.

Prečo vám nefunguje marketing?

V rámci šetrenia nám naň chýbali prostriedky. Potrebujete kvalitných ľudí, ktorých musíte zaplatiť a k tomu aj nejakú finančnú podporu. To nám zväzovalo ruky. Marketing sme robili na amatérskej úrovni. No verím, že teraz už budú prostriedky aj na túto sféru, aby sa všetko robilo primerane veľkosti zväzu a postaveniu basketbalu u nás.

Ktorá časť slovenského basketbalu má najväčšiu marketingovú hodnotu?

Najväčší ťahák je SBL. Ženský basketbal, bohužiaľ, ani zďaleka neprináša toľko marketingových možností ako mužský, v európskom ani celosvetovom meradle. Nezvládame prácu s individualitami. Prostredníctvom sociálnych sietí alebo inej propagácie by mohli pritiahnuť výrazne vyššiu pozornosť mladých ľudí a fanúšikov. Tá by zvyšovala marketingový dosah potrebný pre každého partnera, ktorý sa chce prostredníctvom basketbalu realizovať.

V ženskej lige skončili Good Angels, v mužskej Košice a Karlovka. Pred rokom sa na sezónu z ligy vytratil Lučenec. Prečo chýba obom súťažiam väčšia stabilita?

Veľká časť klubov je postavená na jednotlivcoch, ktorí ich financujú. Keď nastanú nejaké problémy u ľudí, ktorí tvoria ekonomickú kostru klubu, všetko sa rúca. Ostatní to zväčša nevedia ustáť. Kluby sa musia pokúsiť systémovejšie zapojiť viac partnerov, ale uvedomujem si, že je to veľmi ťažké. Otvorene treba povedať, že spätná väzba pre týchto ľudí cez marketingovú hodnotu nie je na úrovni toho, koľko peňazí do basketbalu investujú. Sme vďační za každého, ktorý je ochotný pomôcť. Pomôže len úprava z pohľadu daní podnikateľov, ktorá by naštartovala systémovejšie a rôznorodejšie financovanie malých.

Karlovka odstúpila zo súťaže krátko pred jej štartom, za čo jej hrozí pokuta vo výške 10 000 eur. Dostane ju?

Som fanúšik klubov, ktoré majú gro tímu zložené zo slovenských hráčov. Karlovka mala v kádri dokonca len Slovákov. Načasovanie odstúpenia z ligy však bolo veľmi nešťastné a nemáme inú možnosť. V pravidlách je uvedená presná výška pokuty, žiadne rozmedzie, v ktorom by sme sa mohli pohybovať. Budeme sa však asi baviť o možnosti splátkového kalendára. Som presvedčený, že ľudia v pozadí klubu majú záujem stabilizovať ho i infraštruktúru. O rok sú podľa mňa späť.

Počas vášho pôsobenia ste v mužskej lige zaviedli pravidlo o minimálne jednom slovenskom hráčovi na palubovke. Prinieslo nejaké výsledky?

Nikto si netrúfol povedať, že kvôli jednému slovenskému hráčovi klesla úroveň súťaže. To je z môjho pohľadu podstatné. Otázne však je, či dokážu naši hráči niesť úlohu, akú mávajú legionári. To je problém aj reprezentácie, hráčom chýba schopnosť prebrať na seba zodpovednosť. Ak by som však vo funkcii ostal, bola by moja podmienka, aby sme v nastúpenom trende pokračovali a obmedzenie zvýšili na dvoch hráčov.

Máte predstavu, kto by vás mal na poste prezidenta nahradiť?

Mal som vybraného Alexa Kšiňana z výkonného výboru. Vedel som si predstaviť, že si vymeníme úlohy, no momentálne to nie je reálne. Jeho pracovná vyťaženosť je tiež príliš veľká.

Odídete z SBA úplne alebo si viete predstaviť pomoc novému vedeniu?

Ak sa mi podarí, do konca roka by mali byť pre SBA schválené zdroje na postavenie novej infraštruktúry z mimoriadnej rezervy vlády, bude ju treba budovať. V prípade záujmu môžem v tejto sfére pomôcť. Je to z mojej brandže a neviem si ani predstaviť, že by na SBA zamestnali človeka, ktorý by riešil výberové konania, verejné obstarávanie a všetko okolo.

debata chyba
Viac na túto tému: #SBA #Pavel Bagin