Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti Poľska ovládli svet. Splnili, čo si sľúbili

Čo im nevychádza na olympijských turnajoch, vynahrádzajú si na majstrovstvách sveta. Volejbalisti Poľska obhájili titul, vo finále presvedčivo zdolali Brazíliu 3:0 na sety.

01.10.2018 16:38
volejbal Foto: ,
Volejbalisti Poľska oslavujú titul majstra sveta.
debata

Vyvážený každý post

„Poliakom vynikajúco vyšiel záver šampionátu. Príjemne prekvapili, nepatrili medzi najväčších favoritov, hoci obhajovali prvenstvo. Viac sa v súvislosti s ašpirantmi na zlato spomínali Brazília, Rusko a USA, no každý šampionát je iný príbeh. V aktuálnom azda najviac sklamali Rusi, ostali bez medaily, dominovali v ňom naši severní susedia. Bývam na sídlisku, finálovým zápasom ľudia v okolí žili, po poslednej lopte sa ozýval z domácností oslavný aplauz,“ opisuje Emanuel Kohút, najlepší slovenský volejbalista uplynulého roka, blokár Katovíc.

„Z nášho tímu sa do výberu belgického trénera Vitala Heynena nedostal nik, no v širšom výbere boli moji dvaja spoluhráči. Dobre poznám všetkých reprezentantov, veď proti nim pravidelne hrávam. Tréner výborne poskladal družinu, každý post mal vyvážený dvoma rovnocennými hráčmi. Mal cit pre striedania, v zlomových chvíľach mu vyšli všetky. Zjednodušene – druhá šestka mohla nahradiť prvú, mala jej silu.“

„Nad všetkými vyčnieval tridsaťročný smečiar Bartosz Kurek. Tak vynikajúco som ho ešte hrať nevidel, bol presvedčivým rozdielovým hráčom. Ťaží z vynikajúcich fyzických parametrov, výborného odrazu. Zaslúžene ho vyhlásili za najužitočnejšieho volejbalistu šampionátu, získaval dôležité body. Zatorski s Kubiakom podržali tím na prihrávke – to bol kľúč k zlatému triumfu,“ podotkol.

Dorastá silná generácia

Rešpektovaný slovenský tréner Igor Prieložný pôsobil počas bohatej kariéry aj v Poľsku. S Jastrzebím získal v roku 2004 titul, na OH v Aténach bol asistentom reprezentácie. Dôverne pozná zákulisie tamojšej „siatkówky“.

„Poľským kolegom som už gratuloval, pozvali ma na otvorenie sezóny v Jastrzebí. Poliaci obhájili zlato, čo je málo vídaná vec, volejbal milujú. Za ich úspechom vidím tri faktory: výborne zložené mužstvo, dorastá silná generácia, pred dvoma rokmi sa stali majstri sveta i na svetovom šampionáte juniorov – a najlepší z nich už dostávajú príležitosť medzi mužmi. Po tretie, a to považujem za najdôležitejšie – pred približne ôsmimi rokmi na vyše dvesto školách založili volejbalové akadémie.“

„Dali si smelé heslo – ovládneme volejbalový svet. A – nehovorili do vetra. Volejbal je v krajine šport číslo dva, momentálne možno aj najsledovanejší. Má výborné podmienky, mediálne i marketingovo je na vysokej úrovni. Po postupe do semifinále sa dostali do neuveriteľnej pohody. Kurek bol veľký talent už v šestnástich rokoch. Usiloval som sa ho získať do mužstva, ktoré som vtedy viedol. Už vtedy mal na to, aby hral v základnej zostave, no uprednostnil iný tím,“ vysvetľuje Prieložný.

Vyzdvihol aj prínos inovatívneho trénera Heynena. „Pamätám si ho ešte z jeho aktívnej činnosti, neraz sme sa stretli trénersky ako súperi. Využil schopnosti každého zverenca, veril mužstvu a mužstvo jemu. To je jeden z predpokladov veľkého výsledku. Pred štyrmi rokmi doviedol nemeckú reprezentáciu k bronzu, teraz sa v prvej sezóne s Poľskom vyšvihol na najvyšší stupienok. Obdivuhodné.“

Kurek: Boli sme mentálne silní

Bartosz Kurek v zlatom mužstve pred štyrmi rokmi chýbal, teraz bol jeho najväčšou oporou. Vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča šampionátu.

„Toto ocenenie mohol dostať každý z nás. Olek Sliwka vynikajúco zahral v zápase proti USA. Ako sme vyhrali, mohli sme aj prehrať, no boli sme silní mentálne. To sa ukázalo po náročnom sobotňajšom súboji proti USA. Cítili sme únavu, pred súbojom o zlato aj nervozitu, no plne sme sa skoncentrovali na finále – a to nám prinieslo úspech. Pozitívne sme sa naladili, verili sme si. Aj to nám pomohlo. Emócie po poslednej lopte sa nedajú ani opísať,“ uviedol pre médiá.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľskí volejbalisti #MS vo volejbale 2018