Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ginóbili bol najlepší náhradník, ktorého uznával aj Messi

Ak niekoho porovnávajú s Lionelom Messim, značí to, že vo svojom fachu je úspešný a výnimočný. Pre mnohých športovcov ide o veľké uznanie, ktoré si nesmierne vážia. Keď však sám fenomenálny futbalista povie, že vy nie ste ako Messi, ale on je ako vy - treba zbystriť pozornosť.

04.09.2018 11:00
Manu Ginobili Foto: ,
Manu Ginobili.
debata

Argentínska superstar

O koho ide?

Pod bezodnými košmi dosiahol, čo málokto. Hoci nikdy nepatril medzi najjagavejšie hviezdy NBA, ktoré sú v centre pozornosti, rešpektujú ho všetci od Kobeho Bryanta, cez LeBrona Jamesa, Stepha Curryho až po nováčikov, ktorí ešte len čakajú na premiéru v prestížnej lige.

Emanuel David Ginóbili, ktorého celý svet pozná pod skráteným krstným menom Manu, minulý týždeň oznámil koniec kariéry.

Na olympiáde v Aténach 2004 sa zaslúžil o nečakanú stopku pre kvalitou nabitý americký tím a Argentínu priviedol k vytúženému zlatu. Okrem toho vyhral s Bolognou Euroligu a počas šestnástich sezón v zámorí – všetky strávil v drese San Antonia – dvihol štyrikrát nad hlavu Trofej Larryho O'Briena pre víťaza NBA.

„Vždy som bol hrdý, keď novinári písali, že Manu je basketbalový Messi. V skutočnosti by však mali uvádzať, že ja som futbalový Manu. Takto je to správne,“ povedal Messi už pred piatimi rokmi o svojom krajanovi.

Dvoch výnimočných argentínskych športovcov spája okrem úspechov a popularity aj priateľstvo. „Viem, že zopár hráčov NBA si vybralo číslo desať kvôli mne, čo je veľmi milé. Obdivujú ma LeBron James, Kobe Bryant aj Kevin Durant. No nik ma nikdy nepodporoval tak, ako práve Manu po obrovskom sklamaní na domácej Copa América v roku 2011. Veľa to pre mňa znamenalo,“ uviedol Messi, ktorý v roku 2013 napísal prológ do knihy o Ginóbilim The Lord of Talents.

Po rozlúčke 41-ročného strieľajúceho rozohrávača mu zablahoželal k skvelej kariére a poďakoval sa za všetky úspechy, ktoré dosiahol pre Argentínu. „Všetci sme si vďaka tebe mohli užívať basketbal. Bez teba na palubovke to už nikdy nebude rovnaké,“ napísal Messi na facebooku.

Veľká trojka Spurs

Rodák z Bahía Blanca prišiel do NBA až tri roky po tom, čo si ho San Antonio vybralo v 2. kole draftu. Medzitým sa v Taliansku vypracoval na európsku hviezdu prvej kategórie a po triumfe v Eurolige v roku 2011 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finále.

Krátko pred vstupom na zámorské palubovky ešte priviedol Argentínu k striebru na majstrovstvách sveta 2002 v Indiana­polise. V základnej časti premiérového ročníka sa ešte, aj zo zdravotných dôvodov, trápil, no postupne si zvykol na zámorský štýl. V play off už bol jednou z opôr majstrovského tímu a doma ho zvolili za argentínskeho športovca roka.

Ginóbili, Tony Parker a Tim Duncan vytvorili veľkú trojku Spurs, ktorá priviedla klub k trom titulom v priebehu piatich rokov a štyrom za dvanásť. Hoci v sezóne 2013/14 už opraty mužstva preberali mladší spoluhráči, traja veteráni boli stále kľúčovými postavami mužstva.

Argentínsky ľavák ťahal tím z pozície náhradníka, na ktorú ho tréner Gregg Popovich presunul ešte v časoch jeho najvyššej výkonnosti. Chcel týmto netradičným spôsobom zvýšiť silu lavičky, čo mu roky vychádzalo.

„Navrhol som mu túto alternatívu, no hneď som dodal, že keď mu nebude vyhovovať, okamžite ho vrátim do základnej päťky. Nikdy neprotestoval, úlohu prijal a posunul nás o level vyššie,“ spomínal Popovich na kľúčový ťah.

Ginóbili sa naozaj verejne nikdy nesťažoval, hoci ho takáto zmena spočiatku bolela. „Vždy sa pokúšal o vniky pod kôš. Neviem, či pôsobil v lige hráč, ktorý by bol súťaživejší ako Manu,“ zhodnotil tréner New Orleans Alvin Gentry.

Olympijské zlato

Dvakrát si zahral v Zápase hviezd, dvakrát ho vybrali do tretej najlepšej päťky sezóny a v roku 2008 získal cenu pre najlepšieho náhradníka. Pri druhom triumfe vo finále mal podľa mnohých získať aj cenu najužitočnejšieho hráča série, no prednosť dostal Duncan.

For the first time in years, #NewProfilePic

Príspevok, ktorý zdieľa Manu Ginobili (@manuginobili),

Napriek všetkým úspechom v NBA či v Európe ostane Ginóbiliho najkrajším momentom triumf na olympiáde v Aténach.

Argentínčania nezačali v Grécku ideálne. Najprv len tesne zdolali Srbov, neskôr sa potrápili s Novým Zélandom a nestačili na Talianov ani Španielov. V play off však predviedli rozprávku so zlatým koncom. Vo štvrťfinále padli ambiciózni Gréci a v semifinále aj Američania.

USA síce nemalo v Grécku Dream Team, nikto však neveril, že by niekto mohol pretrhnúť americkú víťaznú sériu. Tim Duncan, Allen Iverson, Lamar Odom a mladíci LeBron James, Dwyane Wade či Carmelo Anthony mali byť jasnou zárukou úspechu. Argentínska mašina s nezastaviteľným Ginóbilim však zvíťazila 89:81 a vo finále nedala šancu Talianom – 84:69.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Lionel Messi #Manu Ginobili