Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kravárik: Kvalitu máme, trúfame si ju potvrdiť

Volejbalisti Slovenska sú od roku 2007 stálymi účastníkmi majstrovstiev Európy - a v tejto tradícii mienia pokračovať.

14.08.2018 21:34
andrej kravárik, volejbal Foto:
Andrej Kravárik.
debata

V Nitre v stredu začnú kvalifikáciu o postup na budúcoročný kontinentálny šampionát v C-skupine zápasom proti Islandu (18.00 v hale na Klokočine). Ďalšími súpermi sú tímy Čiernej Hory a Moldavska. Zverenci Andreja Kravárika sú favoritmi, túto pozíciu si trúfajú potvrdiť.

„Naša skupina je taká ako ostatné. V každej je nejaký favorit, nejaký nepríjemný súper aj tím, ktorý by malo byť jednoduchšie zdolať,“ uviedol Kravárik pre web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF). Slováci proti Islanďanom a Čiernohorcom dosiaľ nikdy nehrali, s Moldavčanmi sa stretli raz.

„Island je pre nás neznáma, volejbal tam nie je rozvinutý tak ako napríklad futbal. Je to pre nás dobrý súper na začiatok, môžeme sa pripraviť na nasledujúci zápas v Čiernej Hore. Mala by byť najťažším súperom, vie potrápiť aj kvalitné európske družstvá. Chlapci v našom výbere majú obrovskú kvalitu, a to treba len potvrdiť v zápasoch,“ konštatoval Kravárik.

Majstrovstvá Európy 2019 sa uskutočnia v štyroch krajinách: Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Slovinsku, predstaví sa rekordný počet účastníkov: 24. Tímy sa stretnú v skupine každý s každým doma aj vonku. Úvodné štyri kolá odohrajú v auguste, zostávajúce dve v januári 2019. Na ME postúpia víťazi siedmich skupín a kvinteto s najlepšou bilanciou z druhých priečok. Keďže dve zo siedmich skupín sú iba trojčlenné, v konečnom hodnotení „druhých“ sa nebudú brať do úvahy výsledky proti tímom, ktoré skončia na posledných miestach v štvorčlenných skupinách.

Nahrávač Juraj Zaťko, jeden z najskúsenejších hráčov súčasného výberu, hral na ostatných piatich európskych šampionátoch (2009, 2011, 2013, 2015, 2017).

„Island je trochu exotický súper a dúfam, že v úvodnom stretnutí potvrdíme vyššiu kvalitu. Čierna Hora určite bude nebezpečná. Kvalitatívne je na dobrej úrovni, najmä doma bude veľmi nepríjemná. Moldavsko by malo patriť k súperom, cez ktorých by sme mali prejsť. Vlani v Holandsku v kvalifikácii MS sme ho zdolali 3:0, aj keď to nebolo úplne jednoduché,“ povedal dirigent hry národného tímu a doplnil:

„Chceme jednoznačne postúpiť z 1. miesta a ideálne by bolo rozhodnúť o tom už v tejto letnej časti. To je náš cieľ a o to sa budeme snažiť.“

Slovenskí reprezentanti sa na úvodný blok kvalifikácie pripravovali od 9. júla, odohrali sedem duelov. V závere júla v Poprade odohrali dva zápasy proti účastníkovi tohtoročných MS Kamerunu (3:1, 1:3), v úvode augusta sa predstavili v Rakvere na pôde šampiónov tohtoročnej Zlatej európskej ligy Estóncov (0:3, 2:3, 0:3) a minulý týždeň si v nitrianskej generálke dvakrát poradili s Rakúšanmi (3:1, 3:2).

Dosiaľ najlepším výsledkom Slovákov je 5. miesto zo šampionátu v roku 2011 v Rakúsku a Česku. Domáce stretnutia Slovenska odvysiela Digi Sport, všetky zápasy prinesie internetová televízia laola1.tv.

Nominácia Slovákov

Nahrávači: Zaťko (bez klubu), Jančura (Prievidza), smečiari: Paták (Chaumont/Fr.), Kriško (UNTreF Vóley/Arg.), Lux (Olsztyn/Poľ.), Firkaľ (Belediye Plevne/Tur.), Ihnát (Prievidza), blokári: Kohút (Katovice/Poľ.), Krajčovič (Lvi Praha/ČR), Mačuha, Ludha (obaja Prievidza), univerzáli: Michalovič (Nantes/Fr.), Gavenda (Latina/Tal.), liberá: Kubš (bez klubu), Vitko (Košice).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Andrej Kravárik #slovenskí volejbalisti