Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ME 2022 hádzanárov budú na Slovensku a v Maďarsku. Holeša: Úroveň MS v hokeji

Na Slovensku a v Maďarsku sa v roku 2022 uskutočnia majstrovstvá Európy v hádzanej mužov. Rozhodlo sa o tom v stredu na kongrese Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v škótskom Glasgowe.

20.06.2018 12:18 , aktualizované: 12:59
HÁDZANÁ: Slovensko - Luxembursko Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Delegáti zúčastnených členských krajín dali spoločnej slovensko-maďarskej kandidatúre prednosť pred trojlístkom Francúzsko, Španielsko a Belgicko.

Hlasovanie sa skončilo jednoznačne v prospech projektu Slovenského (SZH) a Maďarského zväzu hádzanej (MKSZ), ktorý dostal 32 hlasov, kým konkurenti ich získali iba 14. Dánsko a Švajčiarsko stiahlo svoju kandidatúru pre rok 2022.

ME žien budú mať prvýkrát troch usporiadateľov v roku 2022, keď sa kontinentálna elita od 4. do 20. novembra predstaví na Balkáne – v Slovinsku, Macedónsku a Čiernej Hore.

Naposledy sa vrcholné medzinárodné hádzanárske podujatie na území SR uskutočnilo v roku 1990, keď bývalé Československo hostilo boje svetovej elity na turnaji MS mužov. V ére samostatnosti pôjde o premiéru, hoci tradícia významných mládežníckych podujatí je bohatá.

SZH ich zorganizoval už sedem: ME 1998 junioriek (Bratislava, Senica, Zlatná), ME 2003 hráčov do 18 rokov (Košice, Prešov), ME 2007 hráčok do 17 rokov (Bratislava), MS 2008 hráčok do 18 rokov (Bratislava), ME 2010 hráčov do 20 rokov (Bratislava), MS 2016 hráčok do 18 rokov (Bratislava) a ME 2017 hráčok do 17 rokov (Michalovce).

Slovenský a Maďarský zväz hádzanej opäť ako pri uchádzaní sa o MS mužov 2019 pripravili spoločnú kandidatúru pre kontinentálne šampionáty v rokoch 2022 (uskutočnia sa 14. – 30. 1.) a 2024 (12. – 28. 1.).

Pôvodne mali tvoriť trojlístok spolu s Českom, ale Český zväz hádzanej pre chýbajúce finančné garancie zo strany štátu vycúval ešte vlani z tohto projektu. Pri ME 2024 mali byť protikandidátmi Dánsko so Švajčiarskom a samostatne Nemecko.

Slovensko-maďarská kandidatúra počíta s dejiskami Bratislava (Zimný štadión Ondreja Nepelu), Košice (Steel aréna), Budapešť, Veszprém, Szeged a Debrecín.

Maďarsko a Slovensko sľubujú podmanivé majstrovstvá: "Chceme zaujať a spojiť ľudí prostredníctvom ich vášne pre hádzanú. Naším cieľom je poskytnúť širokú škálu podujatí na vzrušujúcich miestach s veľkou príležitosťou na spoločné oslavy.

Hádzanárske ME sú také okúzľujúce, že ich nechcete sledovať iba v televízii. Je to festival hádzanej, ktorý chcete navštíviť, aby ste ho precítili na vlastnej koži a podelili sa o živý zážitok."

„Cítime sa úžasne,“ reagoval na výsledok hlasovania prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. „Sami sme prekvapení ako jasne dopadlo hlasovanie. Už včera sme ale cítili veľkú podporu, až sme museli krotiť očakávania. Na kandidatúre sme pracovali viac ako rok, mali sme veľmi veľa stretnutí prakticky so všetkými federáciami. Myslím si, že prezentáciu sme dnes mali jasne lepšiu ako náš protikandidát, takže sme sa cítili komfortnejšie a keď ohlásili výsledok, bol to výbuch radosti.“

Prezident SZH Jaroslav Holeša (vpravo) na... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Jaroslav Holeša Prezident SZH Jaroslav Holeša (vpravo) na archívnej snímke s Radoslavom Antlom.

Organizácia ME je podľa Holešu veľkou udalosťou pre celý slovenský šport. „Európsky šampionát v mužskej hádzanej je jedno z najväčších športových podujatí na našom kontinente, dovolím si povedať že na úrovni MS v hokeji. Máme teraz pred sebou štyri roky tvrdej práce, ale veľmi sa na to tešíme. Bude to veľká výzva nielen pre hádzanú, ale pre celý slovenský šport.“

Kandidatúru Slovenska a Maďarska na usporiadanie európskeho šampionátu v hádzanej výrazne podporil aj Slovenský olympijský výbor (SOV). Prezident SOV Anton Siekel bol členom oficiálnej delegácie priamo v Glasgowe:

"Potešilo ma, že víťazstvo bolo také presvedčivé. Je to pre nás radosť a úľava zároveň. Je to, samozrejme, aj veľký záväzok, aby sme nesklamali. Bolo vidno, že krajiny sa vedia spojiť a urobiť prezentáciu, ktorá zaujala.

Myslím si, že dnešok bol dobrým príkladom ako robiť organizáciu takýchto podujatí aj do budúcnosti, ako pripraviť kandidatúru a vyhrať ju. Je to príklad aj pre ďalšie naše športové federácie. Je to míľnik a obrovská príležitosť propagovať hádzanú a získať ďalších fanúšikov."

Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV)... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Anton Siekel Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel.

Slovensko sa naposledy usilovalo získať práva na usporiadanie MS mužov 2019 v spoločnej kandidatúre práve s Maďarskom, ale prednosť dostali vtedy Nemecko s Dánskom. V nedávnej minulosti sa SR uchádzala o organizáciu ME žien v roku 2014.

Predtým SZH ponúkol, že zaskočí za Holandsko pri usporiadaní ME žien 2012. So svojou iniciatívou neuspel. Ešte za čias predchádzajúceho vedenia SZH nepriniesla želaný výsledok snaha získať MS 2001 a potom 2003 v hádzanej ži­en.

Na kontinentálnych šampionátoch 2022 a 2024 bude takisto ako premiérovo v roku 2020, keď ME mužov prvýkrát v histórii zorganizujú tri krajiny Švédsko, Rakúsko a Nórsko (prvýkrát sa bude hrať aj vo futbalovej aréne, pozn.), štartovať už 24 národných tímov.

Oproti pôvodnej šestnástke dostane príležitosť zahrať si na záverečnom turnaji ďalších osem reprezentačných družstiev. Iniciatíva na rozšírenie počtu účastníkov vzišla od národných federácií, vďaka čomu sa na najvyššej úrovni budú môcť konfrontovať aj tímy zo stredu európskeho rebríčka krajín.

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #maďarskí hádzanári #ME 2022 hádzanárov