Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holeša ide do boja o post šéfa i ME na Slovensku

Desať náročných dní čaká šéfa slovenskej hádzanej Jaroslava Holešu (47). Na budúci týždeň sa uskutoční zväzová konferencia a bývalý reprezentant, ktorý stojí na čele hnutia od roku 2010, ohlásil, že bude opäť kandidovať na post prezidenta SZH. Pozornosť v týchto dňoch venuje aj výberu nového reprezentačného trénera žien. Po odchode doterajšieho kouča Dušana Poloza zostáva táto stolička stále neobsadená.

12.06.2018 21:18
Jaroslav Holeša Foto: ,
Prezident SZH Jaroslav Holeša (vpravo) na archívnej snímke s Radoslavom Antlom.
debata

Hľadanie nového kouča žien už beží zopár týždňov. Kedy sa verejnosť dozvie jeho meno?

Už sme v záverečnej etape výberu. Myslím, že do týždňa budeme vedieť, kto povedie slovenské hádzanárky v nasledujúcom období.

Ešte stále je viac kandidátov?

Sú už len dvaja, čaká nás finálne rozhodnutie. Poprosím ešte verejnosť o chvíľočku strpenia. Mená zatiaľ nechcem zverejňovať, chcem zostať korektný k obom pánom.

Je v hre opäť aj zahraničný kandidát, alebo ste sa zamerali na domácich trénerov?

Najmä chcem povedať, že nedelíme kandidátov na zahraničných a domácich. My hľadáme kvalitného trénera, na ktorého bude mať zväz aj finančné prostriedky. Zohľadňujeme aj skutočnosť, aký tím máme k dispozícii, s akými hráčkami môžeme v najbližšej budúcnosti z juniorskej a kadetskej reprezentácie rátať. Teda vyberáme trénera aj typologicky vhodného na túto úlohu.

Mužskú reprezentáciu vedie Dán Jensen. Aká je spolupráca so zahraničným koučom?

Nie je to jednoduchšie ani zložitejšie ako so slovenským trénerom, je to len trochu iné. Pán Jensen je veľký profesionál, predstavuje dánsku školu, má trochu iný prístup, zaužívané metódy, iný je aj spôsob komunikácie so zväzom a hráčmi.

Tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst... Foto: SITA, Milo Fabian
Heine Ernst Jensen Tréner slovenských hádzanárov Heine Ernst Jensen rozdáva pokyny.

Hádzanári odohrali v uplynulých dňoch dva zápasy v Izraeli. Oba vyhrali…

Aj keď išlo len o prípravu, veľmi ma to potešilo. Izrael je tím, ktorý je v rovnakom výkonnostnom koši ako my. Dve výhry s ním a ešte na jeho pôde sú zaujímavé aj z pohľadu mentálneho nastavenia hráčov, presvedčili sa, že môžu byť úspešní. Pripravujú sa na novú kvalifikáciu prakticky už od septembra. Už v minulej nastali veľké zmeny. Odišla úspešná generácia hádzanárov, máme teraz v kádri mladších hráčov a plus niekoľkých skúsených, ktorí ich doplnili.

Kvalifikácia ME 2020 sa začne na jeseň a Slováci v nej narazia na ťažkých súperov – Maďarsko, Rusko, Taliansko. Ako vidíte šance?

Treba povedať, že prvý raz bude na šampionáte štartovať 24 účastníkov, teda o osem viac ako doteraz. Boli by sme radi, keby sme boli medzi nimi. Na dve miesta sú favoritmi Maďari i Rusi, neviem, či sa nám podarí medzi nich dostať. Ale postupuje aj šesť najlepších tímov z tretích miest a tu cítime šancu, hoci aj na túto pozíciu musíme zdolať aspoň doma jedného z favoritov.

Fanúšikovia vnímajú hádzanú najmä cez výsledky reprezentácií. Ani mužom ani ženám sa v posledných kvalifikáciách nepodarilo postúpiť na šampionát. Kde vidíte príčinu?

Hádzaná je najmä v Európe veľmi vyrovnaná a postupový kľúč na šampionáty bol tvrdý. Hlavná príčina je podobná ako aj vo viacerých iných športoch. Nastal desať-pätnásťročný výpadok vo výchove mladých športovcov, trápila nás nedostatočná podpora športu ako takého. Zanikli kluby, odišlo množstvo kvalitných trénerov, základňa sa rapídne znížila. Teraz sa pomaličky začína situácia zlepšovať. Naštartovali sme procesy, ktoré by mohli zabezpečiť, aby sme boli opäť úspešní. Ale to je beh na dlhú trať, to nie je úloha na niekoľko mesiacov.

Ako chcete situáciu riešiť?

Vlani sme spustili projekt regionálnych hádzanárskych centier – utvorili sme ich osem, po štyri chlapčenské a dievčenské. Ide nám najmä o podchytenie mládežníckych trénerov i učiteľov telesnej výchovy, ktorí pracujú v školských krúžkoch a chceme pritiahnuť k športu väčší počet detí. Utvorili sme s pomocou odborníkov jednotnú metodiku, aby sme skvalitnili tréningový proces. Naše kadetské výbery vyzerajú sľubne, čo sa týka somatotypov, ale aj herných a osobnostných vlastností. Verím, že odo dna sme sa už odrazili a že sa to v najbližších rokoch prejaví.

Máte projekt vykrytý aj finančne?

Samozrejme, na konci ide vždy o peniaze, pretože potrebujeme podporiť ľudí, ktorí s mládežou pracujú. Nie sú to veľké peniaze, ale situácia sa zlepšuje. Nenapredujeme skokmi, ale krokmi. Nejde len o peniaze od štátu, ale aj od našich marketingových partnerov. Viac ako polovica nášho rozpočtu ide teraz na tento projekt, to je viac ako šesťstotisíc eur.

Oznámili ste svoju kandidatúru na post prezidenta. Čo vás motivovalo?

Práve projekt, o ktorom som hovoril. Keby sme ho nenaštartovali, veľmi by som uvažoval, či budem pokračovať. S príchodom pána Kelecsényiho, skúseného človeka i odborníka, sme dostali nové témy, nové myšlienky. Vieme, čo chceme a aj ako to spraviť.

Zatiaľ je známy jeden protikandidát na najvyšší post v hnutí?

Áno, kandiduje aj bývalý tréner reprezentácie Martin Lipták. Ešte môže niekto pribudnúť, menoslov sa uzavrie podľa stanov sedem dní pred konferenciou, uskutoční sa budúci týždeň v sobotu. Mňa motivovala aj naša spoločná kandidatúra s Maďarskom na organizovanie ME 2022 alebo ME 2024 mužov. Rozhodne sa o nej presne o týždeň v Glasgowe.

Ako vidíte šance?

Spravili sme veľa dobrej práce. Proti nám stojí spoločná kandidatúra Francúzska, Španielska a Belgicka a tiež Dánska a Švajčiarska. O dva roky neskôr by chceli šampionát organizovať Nemecko a dvojica Dánsko – Švajčiarsko. Spoliehame sa na pomoc krajín, ktoré nás podporujú – zo strednej a východnej Európy. Ako jediní ponúkame bezproblémovú dostupnosť všetkých miest autom. Niektorí naši súperi organizovali alebo budú organizovať v blízkej budúcnosti významné podujatia. Argumentujeme aj tým, že takéto turnaje by sa mali dostať do každého kúta kontinentu, aby pomohli propagovať tento šport a zvyšovať záujem oň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #Jaroslav Holeša