Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudská bytosť, žiadny stroj. Šampión NBA ťaží zo zraniteľnosti

Prišiel, videl, zvíťazil. Dvakrát. V zámorskej basketbalovej NBA nič nové. Golden State Warriors sú naďalej najlepší a Kevin Durant v závere minulého týždňa znova získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finálovej série.

12.06.2018 20:26
Kevin Durant, Bill Russell Foto: ,
Kevin Durant si preberá ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finálovej série NBA z rúk bývalého hráča Billa Russella.
debata

Dvadsaťdeväťročný krídelník opäť zatienil aj fenomenálneho LeBrona Jamesa z Clevelandu, ktorý robil všetko, čo bolo v jeho silách. Nestačilo to a Warriors uspeli jednoznačne 4:0 na zápasy. Durant posilnil Golden State pred dvoma rokmi a jeho príchod opäť raz zmenil celú NBA.

Viacero hviezd v jednom tíme síce nie je žiadna novinka, rovnakým spôsobom v nedávnom období dominovalo Miami (James, Wade, Bosh) a titul získal i Boston (Pierce, Garnett, Allen). Spôsobom, akým Warriors zvládajú play off, je však i tak obdivuhodný.

Netreba zabudnúť, že mužstvo s dvojnásobným najužitočnejším hráčom ligy Stephenom Currym, Klayom Thompsonom a Draymondom Greenom bolo na vrchole už pred príchodom dvojnásobného olympijského víťaza a po novom už aj dvojnásobného šampióna NBA.

Warriors vyhrali titul v sezóne 2014/15 a o rok neskôr síce vo finále podľahli Clevelandu 3:4 na zápasy, no ešte predtým vytvorili nový rekord ligy, keď prehrali len deväť zápasov v základnej časti.

Práve po neúspechu v magickom zápase číslo sedem si v klube uvedomili, že k dokonalosti im chýba ešte jeden diel skladačky a našli ho v Durantovi. Muž, s ktorým sa dovtedy – už od vstupu do ligy, keď si ho v roku 2007 vybral z druhej pozície na drafte Seattle – ťahala nálepka dvojky.

V Oaklande sa jej definitívne zbavil, vyhral čo mohol a čo je pre neho azda ešte dôležitejšie – uspel v súboji s Jamesom, s ktorým dovtedy ťahal za kratší koniec povrazu. Už dvakrát.

Mnohí odborníci i fanúšikovia sa sťažujú, že NBA a najmä jej finále stratilo presunom Duranta potrebnú šťavu. Rodáka z Washingtonu však podobné reči vôbec nezaujímajú.

„Myslíte si, že moja prítomnosť v Golden State je zlá pre NBA? To je váš problém, nie môj,“ reaguje jedna z najväčších hviezd súťaže.

The 2018 #NBAFinals MVP... @kevindurant of the @warriors! #thisiswhyweplay

Príspevok, ktorý zdieľa NBA (@nba),

„Som zodpovedný za seba, svoje schopnosti a svoje mužstvo. Nemôžem sa zaoberať tým, čo je dobré pre ligu. To majú na starosti iní ľudia a dostávajú za to nemalé peniaze,“ dodal pre Yahoo! Sports.

Tréner Warriors Steve Kerr nezabudol po finále pochváliť svojho lídra. Vravel, že jeho prínos pre tím bol ešte väčší než v prvej sezóne.

„Prvý rok bol pre neho ako medové týždne. Tentoraz bolo všetko oveľa náročnejšie. Vyhral titul, získal cenu pre MVP, no rýchlo si uvedomil, že sa tým nič nekončí. Stála pred ním rovnaká úloha – zvládnuť to znova,“ uviedol Kerr v podcaste ESPN.

Zároveň vyzdvihol vlastnosť, ktorá by sa na prvý pohľad mohla zdať nevýhodou pre špičkového športovca. „Kevin je veľmi zraniteľný a považujem to za jednu z jeho hlavných predností. Je skutočná ľudská bytosť, žiadny stroj. Vďaka svojej zraniteľnosti je oveľa ľahšie trénovateľný,“ prezradil Kerr.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Kevin Durant #Golden State Warriors