Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krok po kroku. Dubovcovú so Štrbovou láka olympijské Tokio

Pred vyše rokom sa dali dohromady - a v minulých dňoch si na volejbalovom galavečere prevzali ocenenie pre najlepšiu slovenskú dvojicu v plážovej verzii.

04.06.2018 20:48
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Foto: ,
Slovenské volejbalistky Natália Dubovcová a Andrea Štrbová po zisku bronzu na turnaji Svetovej série FIVB v tureckom Mersine.
debata

Skúsenejšia Natália Dubovcová už podobné pocity z vyhlasovania víťazov ankety poznala (v dvojici s Dominikou Nestarcovou), mladšia Andrea Štrbová ich zažila premiérovo. A dávala najavo, že si prvý takýto úspech váži.

„Je to moje prvé ocenenie vôbec, som nadšená,“ netajila príjemné prekvapenie. Natália si pri hodnotení zachovala nadhľad – i so štipkou humoru: „Sme rady, že sa vyhlasuje aj táto kategória a stretávame známych, ktorých počas roka nemáme šancu vidieť, všetci sme časovo vyťažení. Sú to milé stretnutia. A pre mňa aj trochu zvláštne, že vidíme ľudí, ktorí nie sú v plavkách a pod nohami necítime piesok. Po zápasoch ho máme takmer všade,“ načrtla. A vážnejším tónom sa vrátila k spoločnému pôsobeniu s Andreou.

„Som rada, že už vidieť prácu, ktorú za sebou máme. Trénovali sme tvrdo, minulý rok bol systém pre nové dvojice nastavený nepriaznivo, v tomto sa to trochu zmenilo. Je viac flexibilný, rýchlejšie vidieť posun v rebríčku, keď niekto kvalitne zahrá. Je to pre nás lepšie, dobré výsledky, ktoré sme dosiahli, nám pomáhajú, hneď vidíme efekt. A to nás motivuje do ďalšej práce,“ zdôrazňuje.

Plážové volejbalistky Natália Dubovcová a... Foto: SITA, Martin Medňanský
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Andrea Štrbová.

Odrazilo sa to aj vo svetovom rebríčku: v máji sa vyšvihli zo 60. miesta na 33. priečku – najmä vďaka bronzu na turnaji v tureckom Mersine v rámci World Tour, zatiaľ ich najväčšiemu úspechu i solídnemu výkonu v brazílskej Itapeme. Tam v základnej skupine zdolali favorizovaný český pár Barbora Hermannová, Markéta Sluková. „Aj počasie bolo príjemné, pod mráčikom. Skalp Češiek je veľká motivácia. Keď zahráme dobre, môžeme súperiť s každou dvojicou,“ verí Dubovcová.

„Veľmi nás mrzelo, že sme potom vo vyrovnanom stretnutí podľahli nemeckému páru. Teším sa však, že sa nám začalo dariť. Prišli ďalšie povzbudzujúce výsledky, dúfame, že v nich budeme pokračovať. Tvrdo makáme, vieme, v čom sa máme zlepšiť. Veríme, že sme na dobrej ceste. Snáď sa to odzrkadlí aj v ďalších turnajoch,“ dodáva Štrbová.

Na čo by chceli nadviazať z minulého roka, čo im v ňom najviac vyšlo?

„Na Svetovej sérii v holandskom Haagu sme prešli cez náročnú kvalifikáciu, vyhrali sme nad favorizovaným španielskym párom. Potvrdili sme si, že vieme súhra funguje. To bol na začiatku náš najcennejší výsledok: prvá svetovka, náročná kvalifikácia, zdolali sme silné súperky. Ten turnaj nám asi vyšiel najviac,“ rekapituluje Dubovcová. „Aj v poľskom Olsztyne sme sa prebojovali do hlavnej súťaže. Kde sme hrali, tam sme predviedli, že vieme podať solídne výkony, ale bolo toho vlani málo,“ dodáva Štrbová.

S dobrými výsledkami rastie chuť na ďalšie. Čo najviac motivuje najlepšiu slovenskú plážovú dvojicu?

„Najbližší cieľ je, aby sme čo najviac štartovali v hlavných súťažiach. Dúfam, že sa nám to podarí. Dlhodobý zámer je jasný – účasť na olympijskom turnaji pod piatimi kruhmi v Tokiu 2020,“ zdôrazní Natália. Dva predchádzajúce pokusy jej s Nestarcovou nevyšli, verí, že teraz by to mohlo.

Aká cesta k tomu vedie?

„Veľmi náročná. Z aktuálneho rebríčka postúpi šestnásť tímov, osem miesteniek je z Kontinentálneho pohára. Teraz sa usilujeme o to, aby sme si vydobyli čo najlepšiu pozíciu pred kvalifikačným obdobím. Začne sa v septembri tohto roku, odvtedy sa budú počítať body do olympijskej kvalifikácie. Budeme sa snažiť o čo najlepšiu východiskovú pozíciu,“ vraví Dubovcová.

Čo ich čaká najbližšie?

„Najbližšia svetovka bude o dva týždne v Ostrave, kto by chcel vidieť svetový volejbal, je to blízko. Andrea býva vo Frýdku-Místku, bude tam ako doma. Na to sa veľmi tešíme.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Dubovcová #Andrea Štrbová