Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán volejbalistov: Po víťazstve nebolí nič, po prehre všetko

Pozvoľna sa chystá bilancovať úspešnú kariéru, no domáca konkurencia naňho nestačí. Blokár Emanuel Kohút, kapitán slovenskej reprezentácie, si na nedeľňajšej slávnosti po tretí raz prevzal ocenenie pre najlepšieho volejbalistu roka. V tradičnej ankete obhájil vlaňajšie prvenstvo, prvé získal v roku 2013.

29.05.2018 09:27
Emanuel Kohút, Tomáš Kriško Foto: ,
Emanuel Kohút (vpravo) s reprezentačným spoluhráčom Tomášom Kriškom.
debata

„Je to výborný pocit, som veľmi šťastný,“ vravel 35-ročný Bratislavčan v spoločnosti 6-ročnej dcérky Nelinky.

V kluboch dobre, s reprezentáciou horšie

Ktoré momenty z minulého roka, ktorého sa stal kráľom, mu pomohli k opätovnej korunovácii? "Mal som celkom vydarenú sezónu v Radome, vyšiel mi dobrý prestup do kvalitnej poľskej ligy. Aj v Katoviciach, kam som prešiel , som odohral dobré zápasy, niekoľko aj veľmi dobrých, pár trošku horších. S klubovou sezónou som bol však spokojný, horšie to bolo s reprezentáciou.

Veľmi nám nedarilo, z čoho som bol sklamaný i smutný. Začalo sa to kvalifikáciou na majstrovstvá sveta, pokračovalo to majstrovstvami Európy. Aktuálne bojujeme v Zlatej európskej lige, chalani odohrali výborný zápas v Belgicku, krátko predtým sme vyhrali nad Švédmi. Dúfam, túto sezónu ukončíme lepšie ako minulý rok," zdôrazní.

Boli však aj pozitíva – celkové 19. miesto Slovenska vo Svetovej lige, najlepšie vôbec. Maximalista Kohút však čiastkové úspechy berie s rezervou:

„Čiastkové ciele sa nepreniesli do konečného výsledku, čo si všíma široká verejnosť a médiá. Aj tie slovenský volejbal potrebuje, ale ťažšie ich prezentuje ako pozitívne. V budúcej sezóne pokračujem v Katoviciach a čo sa týka ďalšej kariéry, ešte neviem, uvidím, čo prinesie budúcnosť. V Poľsku som spokojný, ak príde nejaká rozumná ponuka po skončení aktuálnej zmluvy, ešte ju fyzicky zvládnem a chvíľku ešte vydržím,“ naznačí ostrieľaný volejbalista s bohatými skúsenosťami aj z talianskej najvyššej súťaže.

Volejbalista roka Emanuel Kohút s ocenením. Foto: SITA, Martin Medňanský
Emanuel Kohút Volejbalista roka Emanuel Kohút s ocenením.

Ako v skratke charakterizuje tri prvenstvá v slovenskej ankete?

Porovnanie s vínom odmieta

„Najvyššie hodnotím svoje prvé za rok 2013. V ňom sme s talianskym Cuneom hrali vo finále Ligy majstrov, to bolo top podujatie. Aktuálne tretie prvenstvo, aj keď je najčerstvejšie, je v pomyselnom robríčku tretie aj hodnotovo. Aj preto, lebo sa nám nepodarilo dobre odprezentovať minuloročnú kvalifikáciu na svet. Mali sme veľkú šancu postúpiť, ale nám to nevyšlo. Nezisťujem, ako som dopadol v ankete, vždy mi to niekto oznámi. Snažím sa robiť svoju prácu čo najlepšie, v národnom tíme pomôcť chalanom, či už skúsenosťami, alebo na palubovke, kým sa dá.“

V bohatej kariére mu chýba účasť na majstrovstvách sveta. Živí ešte nádej, že by sa jej dočkal?

„To už je pre mladších. Nehral som ani na olympiáde, nesplnených športových cieľov je viac. Je mi ľúto, že mi nevyšli so slovenskou reprezentáciou v posledných rokoch. Vlaňajšia kvalifikácia na svetový šampionát bola na 99 percent mojou poslednou na toto vrcholné podujatie. Verím, že mladší chlapci to dokážu, budem im držať palce.“

Emanuel Kohút. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Emanuel Kohút Emanuel Kohút.

Porovnanie s vínom – čím staršie, tým lepšie – Kohút pohotovo odmietne: „Aj víno sa zlomí. Už ma volejbal začína bolieť, chcem byť viac s rodinou, čas ma núti, aby som zvoľnil,“ vraví. Čo ho najviac bolí po zápase?

„Záleží na tom, či vyhráte, alebo prehráte. Po vyhratom nebolí nič, po prehratom úplne všetko.“

Láka ho trénerstvo

V stredu bude v Bratislave volejbalový sviatok, Slováci nastúpia v Zlatej lige proti Belgicku, štvrtému tímu z vlaňajších majstrovstiev Európy.

„Na zápas sa veľmi teším. Najmä z toho dôvodu, že hráme opäť pred domácim publikom, verím, že vypredáme halu. Dúfam, že sa pobijeme o víťazstvo, máme ešte šancu na účasť Final Four. Tým, že chalani získali bod v Belgicku, teoreticky sme na tom dobre, tento rok by nám to mohlo vyjsť. Vydáme zo seba všetko, aby sme získali tri body.“

Emanuel Kohút na archívnej snímke zo zápasu... Foto: Robert Hüttner
Emanuel Kohút, Alexej Spiridonov Emanuel Kohút na archívnej snímke zo zápasu proti Rusku.

Stúpa forma národného tímu?

„Víťazstvo nad Švédskom sme potrebovali, aby náš mladý tím uveril, že môže vyhrávať na takejto úrovni a s takýmito tímami. Prehrali sme deväť zápasov v sérii, už nás to trochu ťažilo. Bolo to vidieť aj v prvom zápase proti Estóncom. Hrali sme ustráchane, chýbala istota z tréningov, prejavila sa nervozita. Potrebovali sme ju striasť, proti Švédom to vyšlo. Určite nám pomôže aj dobrý zápas v Belgicku. Mužstvo sa presvedčilo, že môže hrať o najvyššie ciele.“

Uvažujete už trojnásobný víťaz ankety, čomu sa bude venovať po skončení kariéry? „Minulý rok som si spravil trénerský kurz, aby som si nechal otvorené dvierka po volejbalovej kariére. Určite by som chcel ostať pri volejbale, ak by sa dalo, aj robiť trénera – ak si nájdem prácu. Ešte by som si rád pár rokov zahral – a potom to budem riešiť. Trénerstvo by sa mi páčilo.“

Zlatá európska liga, streda: 17.00 Slovensko – Česko (ženy) v C-skupine, 20.00 Slovensko – Belgicko (muži) v A-skupine; stretnutia sa hrajú v Národnom tenisovom centre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emanuel Kohút #slovenskí volejbalisti #volejbalista roka 2017