Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalistka roka Pencová: Lákajú ma budúcoročné ME. Pred vlastnými divákmi

Pripísala si piate prvenstvo v sérii. Blokárka Jaroslava Pencová sa po piaty raz stala slovenskou volejbalistkou roka, čím vošla do histórie. "Teší ma to, aspoň sa v budúcnosti na mňa nezabudne," vravela dobre naladená pre médiá na nedeľňajšom vyhlasovaní výsledkov.

28.05.2018 15:34
debata

Očakávali ste, že obhájite pozíciu favoritky?

Prvenstvo ma potešilo ako každý rok, no teraz som ho čakala o trochu menej. Volejbalová federácia zorganizovala peknú slávnosť, takže aj preto som rada, že som vyhrala. A že je to už piaty raz po sebe? Aspoň sa na mňa v budúcnosti nezabudne, mladšie baby to budú mať náročnejšie, keď ma budú chcieť prekonať.

Prečo ste prvenstvo očakávali o trochu menej?

Veľa mladých hráčok prichádza do top formy, o rok to bude komplikované. Už piate prvenstvo bolo dosť tesné, takže mladšie konkurentky v tomto roku začínajú byť na špičke, ako keď som prvý či druhý raz anketu vyhrala. Miška (Abrhámová) vyhrala francúzsky Superpohár, Dominika (Drobňáková) Francúzsky pohár.

Päť prvenstiev kopíruje vašu legionársku kariéru. Vidíte v tom súvislosť?

Asi áno. Svedčí to o tom, že som si vybrala dobré kluby a kariéra sa vyvíjala fajn. Prvé dva roky po odchode zo Slovenska mi v Nemecku dali veľa, zažila som Ligu majstrov, získala dva tituly. V Azerbajdžane som tiež hrala prestížnu súťaž. Potom ma pribrzdilo zranenie ramena, no v Poľsku i v Taliansku som zažila veľmi kvalitné ligy. Bola to dobrá voľba, s kariérou som spokojná.

Pred časom ste vraveli, že vašou túžbou je vyskúšať si najvyššiu taliansku súťaž. V minulom roku vám to v Legnane, tíme nováčika Serie A, vyšlo. Naplnilo to vaše očakávanie?

Vedela som, do akého klubu idem, že nebudeme bojovať o popredné miesta a môžu tam byť finančné problémy. To sa aj potvrdilo, no dostať sa do talianskej najvyššej súťaže bol môj sen, odkedy som začala hrať volejbal. Aj napriek tomu, že som predpokladala, že to možno nebude ideálne, čo sa týka výkonov a víťazstiev, stálo to za to. Každý zápas som si užívala na sto percent.

Jaroslava Pencová v akcii so spoluhráčkou... Foto: SITA, Marko Erd
VOLEJBAL: Slovensko - Slovinsko Jaroslava Pencová v akcii so spoluhráčkou Paulou Kubovou.

V čom je talianska liga odlišná od iných, v ktorých ste pôsobili?

Najmä atmosférou. Ružový taraflex, taliansky temperament, spíkri na zápasoch – to treba zažiť. A hrala som proti viacerým svetovým hviezdam, čo sa nestáva každý deň.

Ktoré zápasy z uplynulej sezóny vám najviac utkveli v pamäti?

V Legnane som s výkonmi bola spokojná málokedy. Nie je tam jednoduché uplatniť sa a bodovať. Mojím osobným cieľom bolo, keď som sa objavila v štatistikách blokárok, udržať sa v prvej trojke. S tým som šla do každého zápasu. Ak mám vybrať jeden, tak proti Bustu.

Čo vás v Taliansku – popri volejbale – najviac upútalo? Móda, kuchyňa, životný štýl?

Móda úplne nie, nie som pre Talianov konfekčná veľkosť (smiech). Dámy s výškou meter deväťdesiat si tam veľmi nenakúpia, ale inak všetko. Tamojšia kultúra, jazyk, veľa som sa naučila po taliansky, veľmi ma bavilo rozprávať, aj keď mi to spočiatku nešlo. Kuchyňa i jedlá sú úžasné, podvečer si vyjsť von na aperitivo, trošku si posedieť – má to atmosféru. Taliani nesedia doma, idú do ulíc. To sa mi veľmi páčilo.

Mali ste možnosť bližšie spoznať trénera Marca Fenoglia, nového trénera slovenskej reprezentácie?

Bližšie nie, stretli sme sa ako súperi vo vzájomnom zápase s Modenou.

Kapitánka reprezentácie Jaroslava Pencová. Foto: SITA, Marko Erd
VOLEJBAL: Slovensko - Slovinsko Pencová Kapitánka reprezentácie Jaroslava Pencová.

Ste kapitánkou reprezentácie. V Zlatej európskej lige sa tímu nedarí, prehral tri stretnutia. Nemohla byť bilancia lepšia?

Áno, pre bežných ľudí sú to tri prehry. Prišiel nový tréner s novou filozofiou, spoznáva hráčky, skúša ich, riskuje. Jasné, že chceme vyhrávať, chceli sme postúpiť do Final Four, no realizačný tím sa snaží spraviť čo najviac pre to, aby sme boli úspešné doma na budúcoročných majstrovstvách Európy. Teraz to vyzerá tak, že nám to v hre nefunguje, no tréner pripravuje družstvo na Európu. To je teraz najhlavnejší cieľ pre ženský nároďák.

Nie je družstvo sklamané z nelichotivej bilancie?

V predchádzajúcich rokoch sme v Európskej lige dosahovali lepšie výsledky, hrali sme vo finále i v semifinále, no do reprezentácie prišli na niektoré posty – učko, libero, smečiarka – nové hráčky. Je veľa faktorov, ktoré na to vplývajú. Na to sa však nechceme vyhovárať, no nejakú nervozitu alebo negatívny stres z prehier nepociťujeme. Samozrejme, mrzia nás, no vieme, aký je náš cieľ. Trénujeme naplno, veríme, že sa to ukáže na Európe.

Kde budete hrať v budúcej sezóne? Zdravie slúži?

Slúži – a pokiaľ bude, plánujem hrať. Klub ešte nemôžem prezradiť, ale vraciam sa do Poľska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslava Pencová #slovenské volejbalistky #volejbalista roka 2017