Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoločná súťaž mužov a žien. Slováci sú odhodlaní začať Zlatú ligu víťazne

Slovenský volejbal začína testovať svoju kondíciu i ambície v Zlatej európskej lige.

18.05.2018 20:35
VOLEJBAL: Slovensko - Slovinsko Pencová Foto: ,
Medzi opory Slovenska by mala patriť aj blokárka Jaroslava Pencová.
debata

Európska volejbalová konfederácia (CEV) v decembri predstavila nový formát kontinentálnej súťaže národných tímov mužov a žien – Zlatú, resp. Striebornú európsku ligu.

Reprezentácie mužov i žien do nej vstúpia dnes v Poprade: ženy proti Bieloruskám (15.00), muži proti Estónsku (18.00).

Fenoglio: Som spokojný

V ženskej Zlatej európskej lige (ZEL) sa predstaví tucet družstiev. Slovenky pod vedením Taliana Marca Fenoglia začali prípravu 1. mája v Liptovskom Jáne. V generálke v Maribore pred dvoma týždňami zdolali Austrálčanky 3:0, podľahli Azerbajdžankám 0:3 a Chorvátkam 1:3.

„Významnú časť tvorila kondičná príprava. Som spokojný, družstvo sa ukazuje veľmi dobre. Myslím si, že pred Európskou ligou sme na dobrej ceste,“ uviedol pre médiá Fenoglio. Jeho zverenky sa v C-skupine stretnú doma i vonku s Bieloruskami, Češkami a Španielkami.

Blokárka a kapitánka Jaroslava Pencová vyzdvihla atmosféru v tíme: ,„Je veľmi dobrá. Každá z nás skončila sezónu v inom čase, bolo potrebné dostať nás po kondičnej stránke na jednu úroveň. Proti Chorvátkam už bolo vidieť, že je v tíme trochu iný duch; to, čo chce Marco priniesť – bojovnosť. Bielorusky majú niekoľko skúsených hráčok, určite chceme na úvod v Poprade zabojovať o víťazstvo.“

Kravárik: Šanca pre mladých

V mužskej súťaži sa predstaví 20 tímov, Slováci sa v 12-člennej zlatej verzii stretnú doma a vonku s Belgickom, Estónskom a Švédskom. Zverenci Andreja Kravárika sa na prvom vrchole roka predstavia s omladeným výberom bez viacerých opôr a s niekoľkými nováčikmi. V príprave trikrát podľahli Čechom (0:3, 2:3, 0:3).

„Hráči, ktorí neprišli, majú adekvátne dôvody. Museli sme pozvať chlapcov mladšej generácie, no je to pre nich výzva ukázať sa v reprezentácii a aj na európskej scéne. Som rád, že v tíme sú traja skúsení hráči – Emo Kohút, Matej Paták a Tomáš Kriško,“ konštatoval Kravárik.

„Výsledky nenaznačujú nič dobré, no s omladeným kádrom sme vzdorovali kvalitnému českému výberu; chýbali mu len dvaja univerzáli. Bola to dobrá previerka pred európskou ligou.“

Slovenskí volejbalisti Emanuel Kohút (vľavo) a... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Emanuel Kohút, Matej Paták Slovenskí volejbalisti Emanuel Kohút (vľavo) a Matej Paták.

Kapitánom je skúsený 35-ročný blokár poľského GKS Katovice Emanuel Kohút.

„Európska liga je pre nás schodnejšia cesta než Svetová liga, tá bola náročnejšia finančne i na cestovanie. Máme pár mladých hráčov, niektorí sa na medzinárodnej scéne objavili prvýkrát. Je to pre nich veľká príležitosť. Proti Čechom sme viedli v koncovkách, no náš mladý tím ich nezvládol. V Poprade sa nám v ostatnom období darilo, verím, že na to nadviažeme.“

Domáce zápasy Slovákov a Sloveniek odvysiela DIGI Sport TV.

Nominácie Slovenska

Ženy, nahrávačky: Töröková, Koseková; smečiarky: Hudecová, Salanciová, Radosová, Drobňáková, blokárky: Pencová, Herelová, Abrhámová, univerzálky: Šunderlíková, Pištěláková, Krišková, liberá: Doležajová, Nikmonová.

Muži, nahrávači: Palgut, Jančura, smečiari: Paták, Kriško, Firkaľ, Ihnát, blokári: Kohút, Prešinský, Kováč, Macko, univerzáli: Mlynarčík, Petráš, Lamanec, liberá: Turis, Vitko.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #Európska liga vo volejbale #slovenské volejbalistky