Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský titul č. 14. Prešov nemá konkurenciu

Najskôr prišla malá komplikácia, ale potom sa všetko dostalo do očakávaných koľají. Hádzanári Tatrana Prešov sú nezastaviteľní. V jednom zápase s Topoľčanmi vo finálovej sérii síce prehrali, ale po strede si pripísali ďalší triumf.

16.05.2018 20:35 , aktualizované: 17.05.2018 14:35
SR Hádzaná play off 4. finále muži Topoľčany... Foto: ,
Hádzanári Tatrana Prešov sú dvanástykrát v rade slovenskými šampiónmi.
debata

Ich aktuálny slovenský titul má poradové číslo 14 a je dvanásty bez prerušenia. Spolu s troma federálnymi prvenstvami (1969, 1971, 1993) majú v zbierke 17 majstrovských pohárov. Tatran je aj majiteľom 15 Slovenských pohárov a 12-krát sa tešil z double.

Po rozdelení federácie trvalo Prešovčanom desať rokov, kým sa posadili na majstrovský trón. Ale odvtedy už v slovenskej hádzanej jasne kraľovali. S výnimkou jediného roka, keď najvyššie miesto prepustili Považskej Bystrici (2006).

Absolútni suveréni neprešli tentoraz dlhodobou časťou extraligy bez zakopnutí. Prehrali v nej až trikrát, čo bola úplne nová a nečakaná situácia. Ale napriek tomu aj túto etapu súťaže jednoznačne zvládli. V dlhodobej časti boli práve Topoľčany jedným z tímov, ktorý si pred vyše troma mesiacmi s nimi poradil. Zaujímavosťou je, že navlas rovnakým skóre ako teraz vo finále (28:27).

„Ak chcete zdolať Prešov, musí to byť dielo celého mužstva, ktoré nesmie robiť nevynútené chyby, musí dobre brániť a v útoku byť efektívne. A k tomu všetkému nesmie mať Tatran svoj deň. Len ak sa toto všetko v jeden deň zíde, máte šancu,“ komentoval v denníku Šport topoľčiansky kouč Pavel Farář prekvapujúce finálové víťazstvo.

Jeho zverenci zdolali Tatran po jeho tridsiatich finálových výhrach v rade a vyrovnali stav série na 1:1. Na historický obrat však nemali sily, pretože ďalšie tri finálové zápasy sa skončili ich debaklami – 21:35, 22:34 a uplynulú stredu 18:25.

Jedinou chybičkou krásy bol napokon fakt, že Prešov po trinástich rokoch oslavoval titul na pôde súpera. „Posledný zápas prebiehal podľa nášho očakávania. Vďaka patrí našim fanúšikom, ktorí nás prišli do Topoľčian podporiť v hojnom počte, rovnako aj domácim, ktorí vytvorili veľmi dobrú atmosféru. Je to niečo, čo si slovenská hádzaná zaslúži aj do budúcnosti. Bolo veľmi pekné vidieť pozitívnu energiu medzi našimi fanúšikmi a klubom. Podčiarkli to spoločné oslavy, aj keď to bolo na súperovej palubovke,“ vyjadril sa tréner Tatrana Slavko Goluža.

Popredný kouč a bývalý výborný hráč si zahral v chorvátskom drese na OH i MS (má z nich zlato), po skončení kariéry viedol národný výber aj ako tréner. Do Prešova nastúpil vlani, ale dieru do sveta neurobil a s Tatranom získal do svojej zbierky úspechov len slovenský titul a Slovenský pohár.

Ani jemu sa nepodarilo preraziť v Lige majstrov a prebojovať sa do jej skupinovej časti, čo bola jedna z hlavných úloh slovenského suveréna na európskej scéne. Špekuluje sa o tom, že svetoznámy tréner si po sezóne bude baliť kufre.

Tatran je známy tým, že už niekoľko rokov bojuje na viacerých hádzanárskych frontoch – v skupine Pohára EHF obsadil poslednú, štvrtú priečku a v nadnárodnej SEHA League skončil šiesty.

Tatran 14, Pekár 12

Len šesť tímov si v samostatnej slovenskej ére rozdelilo 25 titulov. Viac ako polovicu z nich vlastní Prešov – má 14 trofejí. Až dvanásť z nich získal kapitán a rekordér Radovan Pekár. Jedenásť ďalších titulov si rozdelili piati: Topoľčany a Považská Bystrica po 3, Košice a Sečovce po 2. Jeden má Lokomotíva Trnava, ktorá vyhrala premiérový ročník.

Extraliga hádzanárov – 4. finálový zápas

HK Agro Topoľčany – Tatran Prešov 18:25 (6:12)
zostava a góly HK Topoľčany: Králik, Javorček – Briatka, Janíček, Masaryk, Michalka 4, Ivanycja, Miženko, Ivanov, Cigáň 4/2, Hlinka 3, Jadroň 1, Minarovský, Ďurček, Žilinčík 4, Kučer 2
zostava a góly Tatrana Prešov: Čupryna, Cvitkovič – Rábek 4, Butorac 4, Hrstka 9/1, Lapajne 1, Krok 2, Babič, L. Urban 2, Pekár, Číp 2, Vučko 1, Abramovič, Kasal
rozhodovali: Brunovský, Čanda, vylúčenia: 1:3, 7m hody: 7/2 – 1/1, 800 divákov
konečný stav série: 1:3, Tatran získal majstrovský titul

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #HK Agro Topoľčany #slovnaft handball extraliga