Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcel si odrezať prsty. Jednoruký zázrak mieri medzi elitu

Najdôležitejšia je hlava. Kto však nemá silné ruky, je bez šance - s obľubou vravieval legendárny Lawrence Taylor. Každý, kto pozná pravidlá a spôsob hry amerického futbalu, mu dá za pravdu. Avšak len do momentu, keď uvidí hrať Shaquema Griffina.

10.05.2018 09:34
debata
Shaquem Griffin na tréningu. Foto: SITA/AP, John Raoux
griffin NFL Shaquem Griffin na tréningu.

Dvadsaťdvaročný linebacker (univerzálny obranca) je chodiacou reklamou na splnený americký sen.

Napriek vážnej zdravotnej indispozícii – chýba mu ľavá ruka od zápästia – je blízko k splneniu veľkej túžby. Už o pár mesiacov by mohol nastupovať proti najlepším hráčom na planéte.

Dieťa s nožom

Domom Griffinovcov sa v jeden letný večer rozľahol bolestný výkrik. Keď mama Tangie zišla po schodoch dole do kuchyne, od ľaku zmeravela. Na dlážke sedel jej štvorročný syn Shaquem a v ruke držal veľký kuchynský nôž.

„Plakal a vravel mi: Mamička, ja už to nevydržím. Tá bolesť je obrovská, musím si tie prsty odrezať. Pomaly som odložila nôž a snažila sa ho utíšiť. Hneď na druhý deň sme ho objednali na amputáciu,“ spomína Tangie Griffinová na rok 1999.

Shaquem prišiel na svet s vrodenou chybou na ľavej ruke, ktorá nedovolila jeho prstom dostatočne narásť. Od malička ho trápili veľké bolesti. Zachránil ho až chirurgický zákrok.

„Keď ma priviezli domov z nemocnice, mama mi zakázala ísť von a hádzať si s loptou. Nepočúvol som. Vrátil som sa so zakrvavenými obväzmi. Bolelo to, ale inak ako predtým. Bol som šťastný,“ vraví teraz 22-ročný Shaquem.

I wonder who else would like to see this???? #AgainstAllOdds

Príspevok, ktorý zdieľa shaquem_griffin (@shaquem_griffin),

Odpisovaný športovec

Veľkú oporu našiel vo svojom bratovi-dvojčati Shaquillovi. O dve minúty starší súrodenec si ho zobral pod ochranné krídla.

„Ak sa niekto pustí do teba, tým pádom sa pustí aj do mňa. Tvrdil, že to tak bude navždy,“ hovorí Shaquem o bratovi.

Spoločne hrávali futbal, navštevovali posilňovňu, chodili na atletiku. Obaja obliekali dres stredoškolského tímu Lakewood a keď išli na vysokú, Shaquill vybral takú univerzitu, ktorá ponúkla športové štipendium aj bratovi.

Začiatky na univerzite Centrálna Florida nemal Shaquem ľahké. Spočiatku figuroval len medzi náhradníkmi. Tréneri neverili, že na ihrisku môže byť plnohodnotným hráčom.

„V hlave mi behali myšlienky, že na to nemám. Že by som s tým mal skončiť. Ale nechcel som sklamať sám seba, rodinu i brata, ktorý sa za mňa obetoval. Vydržal som a oplatilo sa,“ spomína.

@shaquem_griffin GO PROVE EM WRONG! #nfl #seahawks #shaquemgriffin #motivation

Príspevok, ktorý zdieľa NFLOHOLIC (@nfloholic),

Dostal šancu a postupne sa vypracoval medzi opory mužstva. Vlani ho vyhlásili za najlepšieho obrancu univerzitnej konferencie. Všimli si ho aj skauti z profesionálnej NFL. Netrvalo dlho a dostal pozvánku na preddraftovú prehliadku najväčších talentov z vysokých škôl.

A tam ohúril celú krajinu. S protézou na amputovanej ruke zdvíhal činku ťažšiu ako ostatní borci. Šprint na 40 yardov (36,6 m) zabehol v čase 4,38 sekundy, čo sa žiadnemu linebackerovi nepodarilo viac ako dekádu.

„Neviem čo sa všetci čudujete. Veď sme bratia,“ usmieval sa po tom, ako dosiahol presne rovnaký výsledok ako Shaquill na rovnakom podujatí rok dozadu.

Za bratom do NFL

Koncom apríla prišiel zatiaľ najvážnejší deň jeho kariéry. Draft NFL 2018. Nekompromisný výber talentov, kde sa zrno delí od pliev.

„Aj keď všetci hovoria, že mám šancu, nijako veľmi si to nepripúšťam. Veď profiliga je iný level,“ vravel Shaquem skromne pred draftom.

Napokon sa dočkal. V piatom kole si ho vybral Seattle Seahawks. Rovnaký tím, ktorý vlani siahol po bratovi Shaquillovi.

„Či na to má? Dokáže všetko, čo si zaumieni. Poznám ho najlepšie, veď je to môj malý brat,“ vravel Shaquill, ktorý sa ako nováčik nestratil a v minulej sezóne si vybojoval pevné miesto v základnej zostave Seahawks.

Klub zo západného pobrežia USA už začal s prípravou na novú sezónu. Súčasťou prvého minikempu bol už aj druhý Griffin.

„Na ihrisku pôsobí komfortne, veľmi prirodzene. Vie správne využívať svoju rýchlosť i silu, ale ako hlavná devíza sa ukazuje jeho schopnosť čítať hru. Čaká ho ešte veľa práce, ale začal veľmi dobre,“ chválil novú posilu šéftréner Seattlu Pete Carroll.

Inšpirácia namiesto peňazí

Griffinovci majú americký futbal v krvi. Shaquem tvrdí, že na peniaze a slávu pri svojom snažení nemyslí.

„Nechcem byť slávny. Nerobím to ani pre peniaze, drahé autá či domy. Milujem futbal. Chcem každému ukázať, že ak niečo veľmi chcete a túžite po tom, môžete to dosiahnuť.“

Doteraz najcennejšiu radu mu dal jeho dedko.

„Ak pomôžem jednému dieťaťu k naplneniu jeho sna, toto dieťa môže pomôcť tisícke ďalších. To mi vždy vravel. A to je moje poslanie. Chcem pomáhať, inšpirovať ďalších. A popri tom hrať futbal,“ vyznal sa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Seattle Seahawks #NFL #Shaquem Griffin