Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákon o športe ohrozuje najvyššie súťaže, kluby zaťaží odvodmi za hráčov

Good Angels Košice nemusí byť jediný basketbalový klub, ktorý ukončí svoju činnosť. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru (SOV) generálny sekretár Slovenského basketbalovej asociácie (SBA) Ľubomír Ryšavý upozornil, že Zákon o športe môže znamenať koniec najvyšších súťaží.

03.05.2018 13:16
Good Angels Košice, Bourges Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Jeho slová potvrdil aj prezident SBA Pavel Bagin. „Žiaľ, je to veľmi reálna hrozba. My už dlhodobo, teda odkedy sme zákon spoznali, apelujeme, že takýto stav môže nastať. A nielen v basketbale, ale v ďalších kolektívnych športoch,“ povedal Bagin pre denník Šport.

Hlava slovenského basketbalu poukazuje na väčšie finančné náklady pre jednotlivé tímy. Problémom je najmä nárazové navýšenie nákladov na dane a odvody.

„Dosiaľ boli hráči takmer bez výnimky samostatne zárobkovo-činné osoby. V zmysle tohto postavenia si plnili svoje daňové a odvodové povinnosti voči štátu. Zákon žiada, aby boli od 1. januára 2019 všetci profesionálni športovci v kolektívnych odvetviach v trvalom pracovnom pomere u svojich zamestnávateľov, teda v kluboch,“ vysvetlil Bagin a dodal:

„Teraz ich majú preberať kluby, ktoré by podľa Zákonníka práce mali voči športovcom aj iné záväzky zamestnávateľov. Za určitých okolností by sa všetko dalo v budúcnosti aj zvládnuť, keby si to nevyžadovalo od klubov ihneď takmer o 50 percent viac financií než mali doteraz.“

Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie... Foto: SITA, Ján Slovák
SBA, pavel bagin Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Pavel Bagin.

Uplynulá sezóna bola poslednou pre najúspešnejší ženský basketbalový tím Good Angels Košice. Bagin si myslí, že práve nová legislatíva prispela k rozhodnutiu generálneho manažéra Daniela Jendrichovského k radikálnemu rozhodnutiu.

„Celkom iste je to jeden z hlavných, ak nie najhlavnejší dôvod konca. Ak sa nemýlim, bol prvý, čo jednoznačne a opakovane verejne upozornil na budúce nebezpečenstvá vyplývajúce zo Zákona o športe. Teraz si to uvedomujú ďalší funkcionári.“

Bagin napriek všeobecnej skepse nehádže flintu do žita a avizuje kroky k „záchrane situácie“. "Je našou povinnosťou nevzdávať sa. Pokúsime sa spojiť sily aj s ďalšími kolektívnymi športami a za súčinnosti so SOV budeme intenzívne ‚klopať na dvere‘, za ktorými je riešenie. Dúfam, že sa kompetentní prebudia a uvidíme aj konkrétne úkony smerujúce aspoň k dočasným riešeniam. A samostatne v basketbale budeme o existujúcom probléme veľmi vážne rokovať na našej konferencii 16. júna.

Je jasné, že by nám pomohlo aspoň posunutie účinnosti tých ustanovení Zákona o športe, ktoré ukladajú nové povinnosti klubom v kolektívnych športoch od 1. januára 2019, čím by sa utvoril dostatočný priestor pre komplexnejšiu novelizáciu zákona," uzavrel prezident SBA Pavel Bagin.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Pavel Bagin #Ľubomír Ryšavý