Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kokoškov v Európe šokoval. Uspeje aj v NBA?

Vo vlaňajšom finále basketbalových majstrovstiev Európy mal špeciálnu motiváciu. Nastúpil proti svojim krajanom, ktorým chcel ukázať, že ho prehliadajú neprávom.

03.05.2018 09:27
Igor Kokoškov Foto: ,
Igor Kokoškov.
debata

Srbský rodák Igor Kokoškov v boji o zlato zdolal slávnejšieho kolegu Sašu Djordjeviča a reprezentáciu Slovinska senzačne doviedol k zlatu.

Výborné meno má aj zámorskej NBA. Ako dlhoročný asistent sa dočkal postupu, v stredu ho vymenovali za hlavného trénera Phoenixu Suns. Ako prvého Európana v histórii profiligy.

„Je to pocta a veľká výzva. Urobím všetko pre to, aby som vo funkcii uspel,“ vyhlásil Kokoškov.

Nechýbalo veľa a veľkého úspechu by sa nedožil. V 80-tych rokoch minulého storočia patril medzi najväčšie talenty juhoslovanského basketbalu. Sľubnú kariéru však ukončila takmer tragická autohavária. Vtedy 18-ročný Kokoškov bol rád, že vyviazol živý. Náraz mu poškodil koleno do takej miery, že s profikariérou sa musel rozlúčiť.

"Bol som ešte tínedžer. Kompletne to zmenilo môj život. Uvedomil som si, že basketbal už nikdy nebudem môcť hrať, ale zostal v mojom srdci. Lásku k hre mi to nezobralo a rozhodol som sa, že basketbalu obetujem život,“ spomínal na moment, ktorý ho výrazne ovplyvnil.

Čo si Kokoškov zaumienil, to dokázal. Po získaní trénerskej licencie sa koncom 90-tych rokov vybral na stáž do USA. Tam prebehlo osudové stretnutie, keď sa zoznámil s Quinom Snyderom, vtedajším asistentom na univerzite Duke.

Keď sa Snyder stal hlavným tréner Univerzity Missouri, ihneď siahol po ambicióznom Srbovi a urobil z neho prvého európskeho asistenta v histórii NCAA.

Talentovanému trénerovi to nestačilo. V NCAA zostal len jednu sezónu a zamieril o level vyššie – do NBA. "Opustil ma. Ale vedel som, že naše cesty sa ešte skrížia. Aj preto, že sme zostali blízkymi priateľmi,“ vravel Snyder, ktorý je v súčasnosti trénerom Utahu Jazz a Kokoškov bol ešte pred týždňom jeho asistentom.

V roku 2000 začal v tíme Los Angeles Clippers. O štyri roky oslavoval s Detroitom majstrovský titul. Tam dostal cennú radu od legendárneho Joa Dumarsa, vtedy generálneho manažéra Pistons.

"Povedal mi, že ak chcem rásť ako tréner, ak sa chcem zlepšovať, musím trénovať vlastný tím. Sám robiť rozhodnutia, učiť sa na vlastných chybách. A mal pravdu,“ vravel po tom, ako sa stal trénerom na plný úväzok.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Phoenix Suns #Igor Kokoškov