Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské volejbalistky povedie Talian Fenoglio: Neváhal som ani sekundu

Novým trénerom slovenskej volejbalovej reprezentácie žien sa stal Talian Marco Fenoglio. Štyridsaťsedemročný kouč podpísal s vedením Slovenskej volejbalovej federácie zmluvu na dva roky. V Bratislave to v utorok na tlačovej konferencii oznámil prezident SVF Martin Kraščenič.

27.02.2018 11:44
Marco Fenoglio Foto: ,
Marco Fenoglio.
debata

Fenoglio prebral žezlo po Marekovi Rojkovi, ktorý tím viedol od roku 2013. Na Slovensko sa vracia druhýkrát, v rokoch 2009 až 2011 pôsobil ako asistent krajana Emanuela Zaniniho pri mužskej reprezentácii.

Fenoglio je momentálne trénerom talianskeho prvoligového klubu Nordmeccanica Modena. V minulej sezóne doviedol tím Igor volley Novara k majstrovskému titulu v prestížnej talianskej Serie A1, vďaka čomu získal druhýkrát v kariére ocenenie pre najlepšieho tréner roka 2017. Na lavičke tímu Foppapedretti Bergamo získal v roku 2006 taliansky titul a o rok neskôr triumf v prestížnej Lige majstrov.

Na Apeninskom polostrove pôsobil vo viacerých kluboch v pozícii hlavného trénera, asistenta, ale aj kondičného trénera. Bohaté skúsenosti má aj ako tréner mužských tímov. Na medzinárodnej úrovni bol asistentom slovenskej aj nemeckej mužskej reprezentácie a pri talianskom národnom tíme pôsobil v rokoch 1999 až 2002 ako kondičný tréner.

„Keď prišla ponuka zo Slovenska, neváhal som ani sekundu. Pri mužskej reprezentácii som v rokoch 2009 až 2011 zažil veľmi dobré a úspešné obdobie, na čo rád spomínam. Mám na Slovensku veľa kamarátov, poznám dobre ľudí z federácie, s ktorou sa mi veľmi dobre spolupracovalo a preto som sa hneď rozhodol, že ponuku prijmem,“ povedal Fenoglio.

Zľava: Prezident SVF Martin Kraščenič a nový... Foto: SITA, Braňo Bibel
Marco Fenoglio Zľava: Prezident SVF Martin Kraščenič a nový tréner reprezentácie žžien Marco Fenoglio.

Taliansky tréner po úspechoch na klubovej úrovni túži preraziť aj v reprezentácii. „Verím, že dosiahnem úspech aj na medzinárodnej úrovni. Ďakujem vedeniu Slovenskej volejbalovej federácie za príležitosť. Družstvo zatiaľ dôkladne nepoznám, ale dostal som informácie o hráčkach a pomaly si študujem podrobnosti o tíme. Pripomína mi to situáciu, keď prišiel Emanuele Zanini k mužskej reprezentácii Slovenska. Začínali sme na bode nula, ale postupne sme sa prepracovali k úspechom. Verím, že so ženskou reprezentáciou to bude podobné,“ dodal Fenoglio.

Zloženie realizačného tímu zatiaľ nie je známe, nový tréner však už pozná program zápasov. Je do neho zaradená aj zlatá Európska liga. „V príprave na zlatú Európsku ligu bude veľmi málo času, absolvujeme približne dva týždne tréningu a začína sa súťaž. V prvom rade musím zostaviť 13 až 14 členný tím a uvidíme ako sa nám bude dariť. Našimi súpermi budú silné tímy Česko, Bielorusko a Španielsko, nebude to jednoduché, ale pokúsime sa uhrať čo najlepšie výsledky.“

Nový tréner by chcel formovať tím už aj na ME v roku 2019, Slovensko bude jedným zo spoluorganizátorov kontinentálneho šampionátu. „ME budú pre nás o to prestížnejšie, že sa uskutočnia na Slovensku. Ja som taký, že sa nechcem len zúčastniť, ale vždy sa snažím vyhrať. Vieme, že to nebude jednoduché, pretože dobré výsledky chcú dosahovať aj naši súperi, ale spravíme všetko pre to, aby sme na domácich majstrovstvách Európy uspeli,“ uviedol Fenoglio.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kraščenič #Marco Fenoglio #slovenské volejbalistky