Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok na úkor favorita. Super Bowl ovládla Philadelphia

Hráči Philadelphie Eagles získali prvý titul v Národnej lige amerického futbalu (NFL). V noci na pondelok na U.S. Bank Stadium v Minneapolise pokorili v Super Bowle LII favorizovaného obhajcu New England Patriots 41:33.

05.02.2018 04:56
Nick Foles Foto: ,
Quarterback Philadelphie Nick Foles, MVP Super Bowlu, si užíva triumf s dcérkou Lily.
debata (8)

Pre Eagles to bola tretia účasť v Super Bowle. V roku 1980 nestačili na Oakland Raiders, v roku 2004 podľahli New England.

Hlavnou postavou finále sa stal 29-ročný quarterback Eagles Nick Foles, ktorý v play off fantasticky nahradil zranenú jednotku Carsona Wentza. Dokonale sa vyrovnal a dokonca zatienil 40-ročného rozohrávača Patriots Toma Bradyho.

Ten bol spolu s hlavným trénerom Billom Belichickom pri všetkých doterajších piatich ziskoch Trofeje Vincea Lombardiho, nový rekord ziskom šiestej ale nestanovili. Folesa tiež vyhlásili za Najužitočnejšieho hráča Super Bowlu (MVP).

„Stretla sa úžasná partia. Hráči i realizačný tím. Verili sme si a predviedli to, čo sme chceli,“ povedal Foles po zápase pre televíziu NBC a dodal: „Splnili sme si detský sen. Je to motivácia pre deti, ktoré nás dnes sledovali a možno v budúcnosti zopakujú náš úspech.“

Bradymu sa nepodarilo získať rekordný šiesty titul. „Všetci sme sklamaní. Prehra je nanič. Snažili sme sa vyhrať, ale občas to jednoducho nestačí. Tak to chodí,“ povedal štyridsaťročný Brady, ktorý ešte neplánuje ukončiť svoju kariéru.

„Očakávam, že sa vrátim. Uvidíme. Je tesne po zápase, musím si to nechať prejsť hlavou. Ale nevidím dôvod, prečo by som sa nemal vrátiť,“ dodal.

52. Super Bowl Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
V 52. Super Bowle sa proti sebe postavili hráči...

V prvom polčase dominovali Eagles. Ich quarterback Nick Foles sa vyrovnal protivníkovi Bradymu a ťahal spoluhráčov výbornými akciami. Prvé drivy oboch finalistov skončili bodmi z poľa, ktoré premenili kickeri Jake Elliott a Stephen Gostkowski.

Potom ale Philadelphia vďaka Alshonovi Jefferymu išla do vedenia vďaka jeho 34 yardovému catchu. Elliott netrafil extra point, ale aj Patriots zlyhali pri pokuse o field goal, keď Gostkowski z 26 yardov trafil tyč.

Eagles v polovici druhej štvrtiny dali druhý touchdown po excelentnom behu LeGarretta Blounta. Opäť však nepremenili pokus o extra body, keď sa pokúsili o dvojbodovú konverziu. Patriots odpovedali 45 yardovým field goalom Gostkowského. Následne ich zdvihlo interception Durona Harmona favorit dosiahol end zone skvelým behom Jamesa Whitea.

Opäť však Gostkowski nepotvrdil body kopom. Eagles ešte do polčasu predviedli krásny trick play vďaka quarterbackovi Folesovi a polčas vyhrali o desať bodov.

Druhý polčas odštartoval touchdown Gronkowského a extra point Gostkowského znamenal zníženie na tri body – 19:22. Eagles odpovedali touchdownom Coreyho Clementa, ktorý sa dlho skúmal videom a po kope Elliotta opäť viedli o desať 29:19.

Prestrelka pokračovala, Patriots znížili na 26:29, no Elliott opäť dostal svoj tím na šesť bodový rozdiel. Gronkowski však svojim druhým touchdownom vyrovnal a Patriots sa premeneným kopom prvýkrát dostali do vedenia. Dve a pol minúty pred koncom dosiahol touchdown Zach Ertz a Eagles viedli opäť, hoci im nevyšla dvojbodová konverzia.

Potom prišiel jeden z rozhodujúcich okamihov, Brady stratil loptu a neskôr Elliott dal ďalšie tri body z poľa. Osembodový rozdiel sa už v časovej tiesni favoritovi zmazať nepodarilo a tak Philadelphia získala svoj prvý Super Bowl.

Super Bowl LII

New England Patriots – Philadelphia Eagles 33:41 (3:9, 9:13, 14:7, 7:12)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl #New England Patriots #Philadelphia Eagles