Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda nemá dosť. Chce prsteň na druhú ruku

V nedeľu podvečer sa v USA zastaví čas. Vyprázdnia sa ulice, naplnia sa bary. Neplnoletí či abstinenti zasadnú pred televíznymi prijímačmi doma. Ameriku čaká najsledovanejšia športová udalosť roka - finále Národnej ligy amerického futbalu (NFL). Boj o prestížny Super Bowl, ktorého víťaz získa Trofej Vincea Lombardiho, obstarajú tímy New England Patriots a Philadelphia Eagles.

04.02.2018 05:00
debata (3)

Vyvrcholenie sezóny ponúkne klasickú športovú zápletku. Na jednej strane stojí najúspešnejší klub uplynulého štvrťstoročia – suverénny New England od roku 2002 vyhral Super Bowl päťkrát.

Patrioti triumfovali aj vlani, keď po veľkej dráme zdolali Atlantu Falcons. V nedeľňajšom finále ich vyzve outsider z Philadelphie. Eagles sa naposledy dostali medzi dva najlepšie tímy v roku 2004, keď podľahli práve New England.

„Máme obrovskú motiváciu dosiahnuť premiérové víťazstvo v Super Bowle. Sme si vedomí, že nás čaká najsilnejší súper. Patriots majú všetko – kvalitu, skúsenosti, skvelého trénera i fenomenálneho rozohrávača. Ale my sme sa do finále nedostali náhodou a chceme to ukázať aj na ihrisku,“ vraví pred životným zápasom tvorca hry Nick Foles.

Foles sa nemýli. Proti jeho tímu stojí obrovský favorit. Základom úspechov New England je dvojica B+B – hlavný tréner Bill Belichick a hrajúca legenda Tom Brady. Obaja stáli pri všetkých piatich finálových triumfoch dynastie z Massachusetts. Belichick je nevyspytateľný stratég, ktorý vie vycítiť slabé stránky súpera a podľa toho pripraviť účinnú taktiku.

Jeho pravou rukou na ihrisku je Brady. Štyridsaťročný quarterback je stále hladný po úspechoch a prevyšuje mladších a dynamickejších kolegov. Čaká ho ôsmy Super Bowl v úspešnej kariére, do zbierky túži pridať šiesty prsteň pre víťaza.

„Chcem niečo nosiť aj na druhej ruke, päť prsteňov mi nestačí,“ tvrdí žoviálne Brady. V priebehu play off ho trápili zdravotné problémy, ale stihol sa dať dokopy a na US Bank Stadium v Minneapolise nebude chýbať.

Finále NFL je šou, ktorá nie je len o športe. Americkú hymnu zaspieva popová diva Pink, hlavnou hviezdou polčasového programu bude Justin Timberlake. Na Super Bowl ho pozvali prvýkrát od roku 2004. Vtedy v pamätnom vystúpení s Janet Jacksonovou škandalózne – a v priamom prenose – odhalil speváčkin prsník.

Prestížny je aj reklamný čas počas prestávok štvorhodinového zápasu. Tridsaťsekundový šot stojí päť miliónov dolárov. Inzerentom sa to však oplatí. Televíziu v nedeľu podvečer bude sledovať celá krajina. Atraktívne divadlo vysiela v priamom prenose (od 0.30) Sport 2.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl #Tom Brady #New England Patriots #Philadelphia Eagles