Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší krach hádzanárov v kvalifikácii. Dánovi niet čo závidieť

Akiste ani najväčší optimisti nerátali s tým, že slovenskí hádzanári rozdrvia Rusov a otvoria si cestu do ďalšej časti kvalifikácie MS 2019. Karty boli rozdané v prospech veľkého favorita už vlani v októbri v Petrohrade.

12.01.2018 19:00
Hádzaná Jensen Foto: ,
Tréner Slovenska Heine Ernst Jensen počas zápasu s Ruskom.
debata

Tam Rusi zničili slovenský tím a schladili jeho optimizmus desaťgólovým rozdielom. Akákoľvek výhra v odvete – i o jeden gólik – by bola úspechom Slovákov. Títo súperi sa stretli osemkrát a Rusi vyhrali v siedmich prípadoch (raz sa zrodila remíza).

Senzácia sa nekonala ani tentoraz, domáci podľahli aj v Považskej Bystrici (26:32). Rusi sa netrhali. V pokojnom tempe dosiahli, čo potrebovali.

Aj so slovenskou mužskou hádzanou (ženy tie sú po rozdelení federácie na tom trvalo ešte horšie) to ide dlhší čas dolu vodou. Pád nezastavil ani dánsky tréner Heine Ernst Jensen, ktorý začal na slovenskej lavičke práve minuloročným debaklom od Rusov a už vtedy bolo takmer isté, že boj o Nemecko a Dánsko je stratený.

Muži sa v minulosti predstavili na piatich veľkých turnajoch (trikrát ME, dva razy MS) v rozpätí šiestich rokov, postarala sa o to silná generácia, ale z nej už zostalo len torzo. Z bojiska odchádza ďalší pamätník nedávnej sympatickej éry, s reprezentáciou sa vo štvrtok v Považskej Bystrici lúčil 39-ročný veterán Radoslav Antl, ktorý vydržal v národnom drese bezmála obdivuhodných dvadsať rokov. Patrí k tým, ktorí zažili všetky šampionáty.

Radoslav Antl s pamätným dresom. Foto: SITA, Milo Fabian
Radoslav Antl Radoslav Antl s pamätným dresom.

Určite by si zaslúžil krajšiu rozlúčku s reprezentáciou ako jasnú prehru a definitívny krach v aktuálnej kvalifikácii. Aj sám si želal aspoň najtesnejšie víťazstvo, hoci by situáciu jeho tímu neriešilo. Jensenovi však chýbalo osem hráčov, bez nich bol tím polovičný, ale aj keby bol kompletný, sotva by situáciu zachránil.

Slováci nepostúpili už zo siedmej kvalifikačnej skupiny MS či ME po sebe. A ani do najbližšej budúcnosti nie je dôvod na veľký optimizmus. Tím má za sebou dva jasné výprasky od favorita a výhry nad outsidermi (Fínsko a Luxembursko), ktoré nemajú veľkú výpovednú hodnotu.

V súčasnom výbere nie sú také výrazné hráčske osobnosti ako v nedávnej minulosti a dať dokopy aspoň taký tím, aký malo Slovensko pred desaťročím, to je úloha, ktorú Dánovi nemožno závidieť.

Jeho zverenci zakončia kvalifikáciu nedeľňajším stretnutím s Luxemburskom. Bez ohľadu na tento výsledok už zostanú na druhom mieste tabuľky 1. skupiny.

Tabuľka 1. skupiny
1. Rusko 5 5 0 0 154:106 10
2. Slovensko 5 3 0 2 135:121 6
3. Fínsko 5 1 1 3 113:134 3
4. Luxembursko 5 0 1 4 103:144 1
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #kvalifikácia MS 2019 v hádzanej #Heine Ernst Jensen