Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské hádzanárky získali maďarské občianstvo. Chcú hrať v tamojšej 2. lige

Slovenské hádzanárky Réka a Boglárka Bízikové majú už maďarské štátne občianstvo. Sestry pochádzajúce z Nesvád a v súčasnosti hrajúce za maďarský druholigový klub Eu-Fire Mosonmagyaróvár KC zložili v utorok slávnostný sľub, po ktorom si za účasti svojich spoluhráčok prevzali z rúk primátora Istvána Árvaya dokumenty o občianstve.

10.01.2018 09:02
Réka Bíziková Foto: ,
Réka Bíziková ešte v drese Slovenska.
debata (5)

O to požiadali v lete, aby mohli hrávať za svoj klub aj v druhej najvyššej súťaži (NB I/B). Vydali sa tak v stopách svojich predchodkýň, tiež rodáčok zo Slovenska, ako sú napríklad Mónika Kovacsiczová (Kovačicová), Szandra Szöllősiová-Zácsiková, Viktória Oguntoye, Anette-Emma Hudáková, Rita Lakatosová.

Réka Bíziková doteraz reprezentovala Slovensko, v drese ktorého si zahrala aj na majstrovstvách Európy 2014 v Chorvátsku a Maďarsku. Od nástupu trénera Dušana Poloza do funkcie sa pravidelne začala objavovať v národnom tíme SR. V ostatnom čase však v jeho drese absentovala, na jeseň 2017 sa doň mala vrátiť takmer po dvoch rokoch, ale napokon bol novembrový zraz bez nej.

„Je to pre nás dôležitý krok v živote. Na jednej strane z dôvodu, že môžeme hrať za družstvo, a na druhej sa aj považujeme za Maďarky. Naučili sme sa hovoriť po maďarsky, chodili sme do maďarských škôl, takmer polovicu môjho doterajšieho života som strávila v tejto krajine. Dnešnou slávnosťou sme celú záležitosť zoficiálnili,“ citoval klubový web 26-ročnú krídelníčku R. Bízikovú, ktorá si zahrala spolu so svojou o dva roky staršou sestrou aj v HK Slovan Duslo Šaľa v sezóne 2014/2015.

„Máme za sebou dlhý proces, na občianstvo sme čakali od leta. Teraz sa to konečne podarilo a dočkali sme sa. Našťastie, mali sme veľkú pomoc, preto sme potrebné papiere dokázali vybaviť relatívne rýchlo. Je to veľmi príjemný pocit, že toľko ľudí stálo za nami, za čo sme vďačné,“ dodala stredná spojka B. Bíziková, ktorá v Maďarsku hrávala aj za Kisvárdu, Budaörs či Székesfehérvár.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Réka Bíziková #Boglárka Bíziková