Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedie ho legenda. Slovák prekvapuje na slávnej univerzite

Dostal šancu na jednej z najprestížnejších vysokých škôl v USA a bije sa o ňu ako lev. Slovenský basketbalový talent Marek Doležaj (19) odohral za univerzitu Syracuse v zámorskej NCAA zatiaľ len šesť zápasov, ale rýchlo si získal priazeň fanúšikov i dôveru trénera.

01.12.2017 11:48
debata

Vedie ho slávny tréner

Mládežnícky reprezentant SR je odchovancom MBK Karlovka. Bratislavský klub je známy svojou prepracovanou mládežníckou pyramídou, z ktorej čerpá aj v extraligových súbojoch. Ako jediné mužstvo v domácej súťaži sa nespolieha na pomoc legionárov, pôsobia v ňom len slovenskí hráči.

Po skončení strednej školy mali o Doležaja záujem viaceré americké univerzity. Vybral si Syracuse, ktorú v pozícii trénera vedie popredný odborník Jim Boeheim. Sedemdesiatriročný tréner pôsobí v Syracuse už 41 sezón, v NCAA odkoučoval takmer 1400 zápasov.

Úspechy žne aj na medzinárodnom fóre, ako asistent reprezentácie USA má v zbierke tri zlaté olympijské medaily i dva tituly majstra sveta.

Doležaj od neho dostal príležitosť ukázať svoje schopnosti a ten mu zatiaľ dôveru odpláca. Nevyniká v individuálnych štatistkách, čo sa od nováčika ani nedá čakať, ale zaujal všestrannosťou a bojovnosťou.

Doteraz najlepší výkon predviedol v súboji proti Texas Southern, keď za 32 minút na palubovke nazbieral 10 bodov, 9 doskokov a 7 asistencií. V priemere na ihrisku trávi 25 minút na zápas, čo je pre prvoročiaka veľmi slušné číslo.

„Všetkých nás veľmi teší, že Marek dostáva takú minutáž. Je to nezvyčajné, pretože v súťaži pôsobí prvý rok. Je začiatok sezóny, verím, že to bude len lepšie a lepšie a že sa mu bude naďalej dariť,“ vraví Peter Ivanovič, ktorý Doležaja viedol v Karlovke už od mládežníckych kategórií.

„Využíva to, čo sú jeho prednosti. Je vysoký, ale je veľmi pohyblivý, zároveň má dobrý cit pre útočný doskok a prihrávku,“ dodáva tréner A-tímu v bratislavskom klu­be.

Svaly nahrádza pohybom

Zámorský štýl basketbalu je v porovnaní s tým európskym viac silový a fyzickejší. Subtílny Doležaj pri výške 202 centimetrov váži ‚len‘ 80 kilogramov a mnohí mu z tohto dôvodu predpovedali v novom pôsobisku neúspech.

On však dokazuje, že moderný basketbal je nielen o sile. Chýbajúce kilogramy nahrádza efektívnym pohybom.

„Nie som si istý, či je to o svalovej hmote. Sú aj iné typy hráčov, aj tí na svetovej úrovni, ktorí boli subtílnej postavy, ale boli pohyblivejší. Marek má v génoch takúto postavu. Možno že by sa mu zišlo päť-desať kilogramov naviac, ale zatiaľ ich nemá a to, že je pohyblivejší, je teraz jeho výhoda,“ myslí si Ivanovič.

Doležajov cit pre výber miesta na palubovke oceňuje aj Boeheim. Ani jemu extra kilogramy na mladom Slovákovi zatiaľ nechýbajú.

„Ide po každej lopte, v tom je skutočne dobrý. Samozrejme, chýba mu streľba, ale pracuje na tom a to príde. Každý v jeho prípade rozpráva o sile. To však s jeho hrou nemá nič spoločné. Ak chcú byť ľudia negatívni, spomenú jeho hmotnosť. Treba sa však na pozerať pozitívne. Je chudý, takže má lepší pohyb, je rýchlejší,“ vraví trénerská legenda.

Motivácia pre ostatných

To, že Doležaj na svojej streľbe tvrdo pracuje, sa ukázalo aj v zatiaľ poslednom zápase. Syracuse v ňom pred 20 tisíc divákmi privítala Maryland, ktorého dres oblieka aj ďalší Slovák Michal Čekovský. Nováčik predčil skúsenejšieho krajana, keď dal 10 bodov (streľba 4/5) a pridal aj 7 doskokov.

„Snažím sa pomôcť tímu najviac ako viem. Makám v obrane, doskakujem, snažím sa o bloky,“ povedal po stretnutí Doležaj, ktorý má priemer 6,8 doskoku na zápas a v tejto štatistike mu zatiaľ v tíme patrí druhé miesto.

Hoci je vysokoškolská sezóna stále len na začiatku, výkony nováčika z Bratislavy sú zatiaľ príjemným prekvapením.

Tvrdá práca sa v jeho prípade vypláca a fakt, že má príležitosť pracovať pod jedným z najlepších univerzitných trénerov v krajine, mu do ďalšej kariéry jednoznačne pomôže.

Z Doležajovho progresu by v budúcnosti mohla profitovať aj slovenská reprezentácia, ktorej hráč použiteľný na viacerých postoch veľmi chýba.

„To, kam sa dostal a ako tam hrá, je motivácia nielen pre chalanov u nás v Karlovke, ale pre všetkých slovenských hráčov. Vidia, že sa to dá, že keď človek na sebe pracuje a k talentu sa pridá tvrdá robota, tak sú dosiahnuteľné aj takéto méty,“ zdôraznil Ivanovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NCAA #Marek Doležaj #Syracuse #Jim Boeheim