Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silný príbeh. Bojoval s tumorom, za Slovensko bude hrať aj kvôli dedovi

Je pripravený byť lídrom tímu. Slovenských basketbalistov v predkvalifikácii ME 2021 posilní americký rodák Kyle Kuric. Dvadsaťosemročný rozohrávač ruského klubu Zenit Petrohrad si prvýkrát oblečie dres Slovenska v zápase proti Macedónsku 23. novembra v Poprade.

07.11.2017 11:51
debata (1)

Kuric má za sebou hviezdu univerzitnú kariéru v drese Louisville Cardinals. Hoci mal ponuky z NBA, v pozícii profesionála uprednostnil Európu. Začal v španielskom tíme CB Estudiantes Madrid, potom prestúpil do Herbalife Gran Canaria.

S klubom z Las Palmas si zahral aj vo finále EuroCupu a dostal sa do druhej najlepšej zostavy celej sezóny.

Najväčší individuálny úspech dosiahol v roku 2017, keď získal s Gran Canariou španielsky Superpohár. V ňom zdolali FC Barcelona a Kuric získal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča. V lete zamieril do Zenitu Petrohrad.

„Teším sa na slovenskú reprezentáciu, beriem to ako návrat ku koreňom. Môj dedo emigroval pred rokmi do USA, pred druhou svetovou vojnou. Má teraz deväťdesiat rokov a stále žije v Indiane. Ovláda ešte slovenčinu. Znamená to pre neho veľmi veľa, že budem mať na sebe slovenský dres,“ uviedol Kuric v rozhovore pre portál Basket.sk.

O svojom slovenskom pôvode vedel už ako dieťa. „Dedo je veľmi hrdý na svoj pôvod. Odmalička mi o ňom rozprával. Slovenčinu som sa však nestihol naučiť (úsmev),“ dodal.

Sám seba charakterizoval ako rodeného strelca: „Najlepší som v streľbe. Taký som odmalička a darí sa mi to dodnes. Snažím sa pridávať do svojej hry aj ďalšie veci, ale vždy to bude najmä o streľbe.“

Kuric má za sebou silný životný príbeh. V novembri 2015 absolvoval operáciu na odstránenie tumoru na mozgu, ktorý mu bol diagnostikovaný dva dni predtým.

„Bolo to veľmi náročné obdobie. Kompletne sa mi zmenili priority a všetko okolo. Nemohol som hrať basketbal štyri a pol mesiaca. Musel som znova pracovať na všetkom. Veľmi mi pomohla rodina, kamaráti, fanúšikovia. Zmenilo ma to na lepšieho človeka,“ vravel elitný snajper.

Po náročnom zdravotnom a tréningovom procese sa dokázal vrátiť k profesionálnemu basketbalu po piatich mesiacoch v apríli 2016. Teraz patrí medzi lídrov silného Zenitu Petrohrad.

„Chcem byť najlepším hráčom, akým sa dá. Ak budem hrať ešte tri, štyri roky, tak to beriem, ak to bude desať, tak to bude fantastické,“ dodal Kuric.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Kyle Kuric #slovenskí basketbalisti