Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistky majú staronového trénera. K odchodu Svobodu sa nevracal

Vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) menovalo Petra Kováčika do funkcie hlavného trénera reprezentácie žien SR.

27.10.2017 14:41
Slovensko - Poľsko Foto: ,
Kapitánka Slovenska Zuzana Žirková (vpravo) na archívnej snímke.
debata

Skúsený odborník osirel na tomto poste po tom, čo vo štvrtok požiadal o uvoľnenie z pozície Čech Marian Svoboda. Tlačovú správu o zvolení Kováčika sprostredkovala Janka Jányová, asistentka prezidenta a generálneho sekretára SBA.

Peter Kováčik už pri ženskom reprezentačnom tíme pôsobil pred 14 rokmi, keď s ním na majstrovstvách Európy v Grécku 2003 obsadil 7. miesto. V uplynulej sezóne kormidloval v extralige hráčky Nitry, pričom už dlhšie predovšetkým vychováva basketbalové nádeje v Leviciach. V septembri prijal ponuku stať sa hlavným trénerom spoločne so Svobodom.

„V danej chvíli to považujeme za najlepšie riešenie. Keďže bol druhý hlavný tréner a prvý odstúpil, tak sa stal prvým,“ uviedol generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý. Na otázku či mala SBA aj ďalších kandidátov, zopakoval predchádzajúce tvrdenie s tým, že o týždeň celé vedenie spoločne zasadne za jeden stôl.

„Vymenovanie do funkcie hlavného trénera si veľmi vážim. Chcem družstvo kvalitne pripraviť na prvé dva kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá Európy 2019 do Srbska a Lotyšska. Chcem, aby sme úspešne reprezentovali slovenský basketbal. Budem sa snažiť robiť túto prácu veľmi korektne, objektívne a nezainteresovane,“ uviedol Peter Kováčik.

K dôvodom odstúpenia z funkcie Svobodu sa už vracať nechcel. „Som tréner a na tom to musí byť postavené. Táto situácia sa mňa netýka, takže sa k tomu vyjadrovať nebudem,“ pokračoval Kováčik, ktorý doposiaľ v tíme zastával aj post manažéra. Na tom sa zatiaľ nič nemení.

„Post manažéra zostal voľný najmä po Lucii Láskovej, ktorá bude mamičkou. To bol najdôležitejší dôvod. Teraz nebudem v realizačnom tíme nič meniť, pokiaľ neodohráme prvé dva kvalifikačné zápasy a potom uvidíme. Samozrejme, že chcem, aby nejaký manažér resp. manažérka pri družstve bol. Všetky problémy, ktoré sa vyskytli z hľadiska organizačného zabezpečenia, aktuálne riešim spolu so sekretariátom SBA a úspešne,“ ozrejmil skúsený kouč.

Svoboda po nástupe do funkcie viedol reprezentačný tím na júnových majstrovstvách Európy v Česku, kde Slovensko obsadilo 8. miesto. Viaceré hráčky však s vystupovaním trénera a jeho vedením počas turnaja neboli spokojné a po príchode domov oznámili, že pod ním už v reprezentácii nenastúpia. Medzi nimi bola aj hviezdna Zuzana Žirková.

Na Slovenky čakajú prvé dva zápasy v rámci kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2019 do Srbska a Lotyšska. Najprv sa 11. novembra predstavia v Sarajeve proti domácej Bosne a Hercegovine, o štyri dni neskôr v Ružomberku privítajú Island.

V nominácii na stretnutia je 12 hráčok, medzi nimi aj legionárky Romana Vyňuchalová (Adana Aski Mersin / Tur.), Sabína Oroszová (A. S. D. San Martino/Tal.), Žofia Hruščáková (Dike Basket Neapol/Tal.) a Mária Felixová (BLK Slavia Praha / ČR). Prekvapivo v nej nefiguruje ani jedna hráčka najúspešnejšieho slovenského klubu Good Angels Košice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kováčik #Marián Svoboda #slovenské basketbalistky