Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halanda: Svetový volejbal mení tvár. Osoh bude mať i slovenský

Revolučná zmena. Tak možno v skratke charakterizovať novinky vo svetovom volejbale. Prestížnu Svetovú ligu mužov nahradí po 28 rokoch Liga národov.

17.10.2017 12:00
Ľubor Halanda Foto: ,
Ľubor Halanda.
debata

Budú ju hrať aj ženy, po štvrťstoročí končí ženská World Grand Prix. „Nový projekt predstavili kompetentní pri príležitosti osláv 70. výročia založenia Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) minulý týždeň v Paríži,“ konštatuje Ľubor Halanda (63), člen Správnej rady FIVB a prezident Slovenskej volejbalovej federácie.

Prečo sa generalita svetového volejbalu rozhodla inovovať zabehnuté súťaže s dlhou a úspešnou tradíciou?

Vo vedení federácie sa už dlhšie hovorilo, ako svetový volejbal posunúť na vyšší level so zámerom zatraktívniť ho, urobiť ho zaujímavejším. Jednu etapu sme zavŕšili, začíname ďalšiu pod iným názvom – Liga národov (Volleybal Nations League).

Kto v nej bude hrať?

Súťaž mužov i žien bude mať po šestnásť tímov – dvanásť stálych plus štyri vyzývacie. Tucet stálych krajín má zmluvu na sedem rokov. Hrať sa bude každý s každým na viacerých turnajoch. Uvažuje sa i o Lige vyzývateľov (Challenger League), z ktorej vzíde postupujúci a do ktorej pôjde zostupujúci.

Čo to znamená pre Slovensko?

Domnievam sa, že ide o priaznivý krok. Volejbal má najsilnejšiu pozíciu v Európe, u mužov je sedem krajín v Lige národov. Slovensko patrí do druhej výkonnostnej skupiny, na našej úrovni je niekoľko krajín. Preto sme sa po viacerých rokovaniach v Európskej volejbalovej konfederácii dohodli, že utvoríme kvalitnú súťaž aj v Európe – kontinentálnu ligu predbežne s dvanástimi účastníkmi, no môže byť ich aj viac. Kontinentálne ligy budú mať aj iné kontinenty, ich víťazi budú môcť vyzvať tímy z Challenger League. Predpokladám, že mužská reprezentácia bude účastníkom kontinentálnej ligy, šancu má aj ženská. Pravdepodobne by sa hralo v troch štvorčlenných skupinách každý s každým doma vonku s vyvrcholením na Final Four. Podrobnosti i kalendár doladíme na rokovaní v polovici decembra.

V čom vidíte pozitíva v porovnaní s predchádzajú­cimi rokmi?

Slováci absolvovali vo Svetovej lige štyri ročníky, najskôr v tretej divízii, potom v druhej. Neraz sa stalo, že sme v rozpätí pár dní cestovali z jedného konca sveta na druhý, čo bolo finančne náročné. Nový model prinesie vyššiu športovú úroveň, fyzicky i psychicky bude menej namáhavý i jednoduchší na organizáciu. Kým vklad do Svetovej ligy bol 250-tisíc dolárov, do kontinentálnej ligy je podstatne nižší – 25-tisíc eur. Podmienkou nie sú ani haly s kapacitou pre päťtisíc divákov, ani priame prenosy v televízii, stačí vysielanie v internetovej. Je to nastavené dobre, finančne výhodnejšie. Analogicky to platí aj pre ženy.

Ako vyzerali oslavy 70. výročia Medzinárodnej volejbalovej federácie?

Mali skôr pracovný charakter než oslavný. K zakladajúcim členom patrilo aj Československo, medzi čestnými hosťami boli viacerí významní hráči, tréneri a funkcionári. Pozreli sme si i video z najvýznamnejších podujatí a míľnikov svetového volejbalu.

Minulý týždeň spoznala mužská i ženská reprezentácia súperov v boji o postup na európsky šampionát 2019. Ako vidíte ich šance?

Verím, že popri mužoch postúpia na majstrovstvá Európy aj ženy. Dostali sa do prijateľných skupín.

Účastníci Ligy národov
Muži: Brazília, Taliansko, USA, Čína, Srbsko, Francúzsko, Argentína, Irán, Poľsko, Nemecko, Japonsko, Rusko (stále krajiny), Austrália, Kórejská republika, Kanada a Bulharsko (vyzývatelia).** Ženy:** Brazília, Taliansko, USA, Čína, Srbsko, Holandsko, Thajsko, Turecko, Kórejská republika, Nemecko, Japonsko, Rusko (stále krajiny), Argentína, Dominikánska republika, Poľsko a Belgicko (vyzývatelia).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #ľubor halanda