Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trumpa nazval babrákom. Vôbec to neľutujem, vraví James

Ústrednou témou pondelkového mediálneho dňa basketbalovej NBA pred začiatkom tréningových kempov neboli novinky z tímov, ale prezident USA Donald Trump. Na jeho adresu sa kriticky vyjadrilo viacero hviezd či trénerov.

26.09.2017 17:24
debata
LeBron James patrí medzi najväčších kritikov... Foto: SITA/AP, Ron Schwane
James NBA LeBron James patrí medzi najväčších kritikov Donalda Trumpa.

A to nielen v súvislosti so zrušením pozvania úradujúcich šampiónov z Golden State Warriors do Bieleho domu, ale aj ohľadom Trumpovho postoja voči hráčom Národnej futbalovej ligy (NFL), ktorí pokľaknutím počas hymny vyjadrujú podporu hnutiu proti policajnému násiliu na menšinách. Najvyšší muž Spojených štátov amerických ich za to kritizuje, pretože to považuje za nerešpektovanie národnej vlajky, hymny a samotnej krajiny.

Rozruch ohľadom Trumpa sa v NBA rozpútal už v piatok, keď hviezda šampiónov z Golden State Warriors rozohrávač Stephen Curry odmietol návštevu Bieleho domu. „Nechcem tam ísť. Nestojím o veci, ktoré povedal a ani o tie, ktoré nepovedal v správnych chvíľach,“ citovala 29-ročného rodáka z Akronu bbc.com.

Trump na to zareagoval na sociálnej sieti twitter v sobotu, keď zverejnil príspevok: „Návšteva Bieleho domu je považovaná za veľkú poctu pre majstrovský tím. Stephen Curry váha, takže pozvanie sa ruší!“.

Reakcia prezidenta nenechala chladným LeBrona Jamesa, hviezdu zdolaného finalistu z ostatného ročníka Clevelandu Cavaliers, ktorý cez twitter odpovedal: „Ty babrák. Stephen Curry už povedal, že nepôjde, to znamená odmietnutie pozvania. Návšteva Bieleho domu bola poctou, pokým si sa neobjavil!“ Príspevok sa stal počas pár hodín najzdieľanejším príspevkom v histórii twitteru, keď ho prebralo viac ako 660 000 užívateľov.

Počas mediálneho dňa James neľutoval, že Trumpa nazval babrákom. Pred novinármi však volil oslovenie „ten chlap“. „Všetci vieme, že toto je najúžasnejší štát na svete. Sme krajinou slobody. Stále však máme rovnaké problémy ako ktokoľvek iný. Musíme nájsť cestu, ktorou budeme kráčať spoločne a stanú sa z nás najlepší ľudia akými môžeme byť, pretože tí riadia túto krajinu. Nie jedna individualita a rozhodne nie on,“ povedal 32-ročný Kráľ James, ako ho v NBA prezývajú.

„Nerozumie tomu, akú moc má v rukách ako líder našej nádhernej krajiny. Nechápe koľko detí, bez ohľadu na to, akú farbu pleti majú, k nemu vzhliada ako k prezidentovi Spojených štátov amerických, pre jeho vedenie, líderstvo, pre slová podpory. Nerozumie tomu a to je to, čo ma štve viac, než čokoľvek iné,“ čertil sa ďalej James.

Pivot Miami Heats Udonis Haslem na adresu Trumpa povedal: „Zakaždým, keď otvorí ústa, tak si človek len povie: ‚Oh, naozaj?‘. Keď už si myslíte, že to už horšie byť nemôže, vždy dokáže ešte niečo vymyslieť.“ Tridsaťsedemročný basketbalista sa zastal aj kolegov z NFL. „Nemyslím si, že by sa prezident chcel dostať do potýčky s niektorým z defenzívnych štítov alebo s ďalšími hráčmi z NFL. Pravdepodobne by mal ich postoj rešpektovať.“

Na stranu hráčov NFL sa postavil aj krídelník Oklahomy Tunder Paul George. „Každý by sa mal podieľať na tom, aby niečo spravil. Verím, že môžeme niečo urobiť ako liga, ktorá nám dáva silu. To, čo robí NFL práve teraz, je nádherné. Ukazujú obrovskú moc, ktorá nejde len od hráčov, ale aj čelní predstavitelia podávajú stanoviská, že stoja za svojimi hráčmi, nech robia čokoľvek. Dúfam, že môžeme niečo dosiahnuť tou istou cestou ako NFL aj my.“

V Spojených štátoch aktuálne rezonuje aj situácia s KĽDR, ktorá sa po neutíchajúcich jadrových testoch naďalej vyostruje. Trump však svojimi vyhláseniami prilieva olej do ohňa.

„Pozrite sa na to, čo robí s KĽDR a ako našich vojakov vystavuje nebezpečenstvu tým, že rozpútava vojnu. Viete, koľko ich máme v Kórejskej republike a Japonsku, ktoré sú v priamej línii, v ktorej tento muž môže odpáliť balistické strely? Keď teda hovoríme o nerešpektovaní našej vlajky, či krajiny, ľudia by sa mali obzrieť za seba a vidieť tých, čo ich skutočne nerešpektujú a aj tých, ktorí si ich uctievajú praktizovaním svojich práv,“ vyjaril sa tréner Memphis Grizzlies David Fizdale.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #lebron james #USA #NBA #Donald Trump