Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trumpov vulgárny prejav vyburcoval hráčov. Naraz ich pokľaklo viac ako 20

Americkí športovci začínajú čoraz viac prezentovať svoj negatívny postoj voči úradujúcemu prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

25.09.2017 14:26 , aktualizované: 16:16
Jacksonville, kľaknutie Foto: ,
Protest hráčov Jacksonvillu pred zápasom vo Wembley.
debata

Hráči Národnej futbalovej ligy (NFL) kľačia počas hymny na znak podpory hnutia proti policajnému násiliu na černochoch. Tri tímy navyše ani nevyšli na ihrisko a zostali v tuneloch. K takémuto správaniu ich Trump vyburcoval svojím piatkovým vulgárnym prejavom.

Jedným z prvých, kto pokľakol, bol už minulý rok rozohrávač Colin Kaepernick, ktorého otec je černoch a matka Talianka. Tento víkend sa k nemu pridalo viacero ďalších. Prezidentovi Trumpovi sa toto gesto nepáči a ostro ho skritizoval. Podľa jeho názoru hráči takýmto správaním nerešpektujú vlajku USA.

„Nepotešilo by vás, keby jeden z majiteľov klubov NFL zareagoval na neprejavenie rešpektu našej vlajke tým, že by povedal: ''Hneď toho s..rvysyna stiahnite z trávnika, preč s ním, má padáka'?“ cituje idnes.cz Trumpov prejav davu svojich priaznivcov na piatkovom mítingu v Alabame. Kaepernickova mama na sociálnej sieti zareagovala: „Asi som teda hrdá k.rva.“

V nedeľu sa v londýnskom Wembley konalo stretnutie medzi klubmi Baltimore Ravens a Jacksonville Jaguars, v ktorom svoj postoj voči Trumpovi vyjadrilo viac než 20 futbalistov a členov realizačných tímov.

Na hracej ploche medzi hráčmi pokľakol aj majiteľ tímu Jaguars Shadid Khan, ktorý pritom venoval milión dolárov na Trumpovu januárovú inauguráciu. Podľa amerických médií tým dal najavo solidaritu s protestami. Podľa informácií agentúry AP sa rovnako zachovali aj ďalší dvaja majitelia klubov.

Podporu hráčom vyjadrilo vedenie NFL aj zástupcovia hráčskej asociácie. K pokľaknutiu počas hymny sa pripojili aj niektorí bejzbalisti a počas koncertu dokonca aj spevák Stevie Wonder. Trump však v boji proti NFL a jeho hráčom pokračuje.

„Ak fanúšikovia tejto súťaže odmietnu chodiť na zápasy, pokým hráči neprestanú znevažovať našu vlajku a krajinu, došlo by k rýchlej zmene. Vyhodiť ich alebo suspendovať!“ uviedol na twitteri prezident USA.

Trump dal už niekoľkokrát najavo svoj negatívny postoj voči protestom proti tvrdému policajnému prístupu k černošskej menšine. Tentokrát však narazil na odpor zástupcov ďalších široko sledovaných amerických športov. V uplynulých dňoch prezentoval svoj odmietavý postoj voči prezidentovi aj jeden z najlepších basketbalistov NBA Stephne Curry. Hráč Golden State Warriors odmietol pozvanie do Bieleho domu.

„Nepôjdem tam, môj názor zostáva rovnaký,“ uviedol. Trump na to reagoval: „Prísť do Bieleho domu sa považuje za veľkú česť pre majstrovský tím. Stephen Curry váha, takže pozvanie sa ruší.“

Nie je jasné, či prezident zrušil pozvánku len pre Curryho alebo pre celý tím. Predstavitelia mužstva sa stretnú v najbližších dňoch, aby sa dohodli, či absolvujú návštevu Bieleho domu.

Kritika vraj nemá nič spoločné so športom

Trump najnovšie prišiel s vyhlásením, že kritika z jeho strany na adresu kľačiacich hráčov amerického futbalu počas hymny nemá nič spoločné so športom ako takým. V pondelok sa na sociálnej sieti twitter vyjadril: „Celé je to o rešpekte našej krajiny, vlajky a národnej hymny. NFL ich musí rešpektovať!“.

Prezident USA v príspevku takisto uviedol, že fanúšikovia kľačiacich hráčov ocenili bučaním a vyžadovali si rešpekt voči vlajke USA. V skutočnosti však išlo len o veľmi malé percento divákov. Hráči NFL týmto gestom vyjadrujú podporu hnutiu proti policajnému násiliu na černochoch.

Trump v pondelok vyzdvihol motoristické preteky Nascar, počas ktorých nikto nepokľakol. V nedeľu viacero majiteľov tímov a funkcionárov uviedlo, že si neželajú, aby niekto protestoval.

Naopak, v ten istý deň počas hracieho dňa NFL pokľaklo počas hymny alebo zdvihlo protestne do vzduchu päsť približne 200 hráčov. Reagovali tak aj na Trumpov skorší príspevok o tom, že kľačiaci futbalisti by mali byť vyhodení alebo suspendovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #americký futbal #Donald Trump #NFL