Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protesty pri hymne v NFL neutíchajú. Kluby by mali hráčov vyhodiť, zúri Trump

Donald Trump reagoval na vlnu protestov v profesionálnej lige amerického futbalu NFL. Prezident USA si myslí, že hráčov, ktorí si počas predzápasovej hymny kľaknú alebo zostanú sedieť, by mali kluby slávnej súťaže suspendovať.

23.09.2017 11:11
debata (17)

„Nechceli by ste vidieť, aby majiteľ klubu pri nerešpektovaní našej vlajky povedal: ,Stiahni toho sk…na z ihriska! Je vyhodený!' Viacerí z vlastníkov sú moji priatelia. Ak to niekto z nich spraví, bude najpopulárnejším človekom týždňa. A to v celej krajine,“ uviedol Trump počas prejavu v Alabame.

Kontroverzným gestom sa hráči snažia upozorniť na sociálne a policajné násilie proti menšinám v Amerike. Protesty odštartoval v minulej sezóne quarterback Colin Kaepernick, ktorý ma po otcovi afroamerický pôvod, ale vyrastal v bielej adoptívnej rodine.

„Hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti, nepreukážem rešpekt. Na uliciach pribúdajú mŕtvoly a vinníci zostávajú na slobode. Nebudem pred tým zatvárať oči, futbal je v tomto prípade druhoradý,“ reagoval Kaepernick v auguste minulého roka.

Po sezóne skončil v tíme San Francisca a zatiaľ mu neprišla ponuka z iného klubu. Objavujú sa hlasy, že za to môžu jeho výroky a v NFL si už viac nezahrá.

Protest amerických futbalistov zo San Francisca... Foto: SITA/AP, John Bazemore
Colin Kaepernick Protest amerických futbalistov zo San Francisca počas predzápasovej hymny v decembri minulého roka. Colin Kaepernick je v strede.

Pred rokom sa vtedajší prezident USA Barack Obama vyjadril, že Kaepernick má na protest právo ako každý americký občan. „Verím, že mu ide o legitímnu vec,“ doplnil.

V aktuálnom ročníku Kaepernicka napodobnili hviezdy ako Marshawn Lynch, Marcus Peters a Michael Bennett. Okrem pokľaknutia pri hymne viacerí hráči ukázali zaťatú päsť, gesto šprintérov Tommieho Smitha a Johna Carlosa z OH 1968.

Kaepernickovo konanie si našlo podporovateľov aj mimo športu. Reper Jay Z mu v najnovšom albume venoval skladbu The Story of O.J.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #NFL #Colin Kaepernick