Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozná Trumpa i Kima. Zachráni svet pred nukleárnou vojnou?

Volali ho Červ. Pre jeho schopnosť 'prevŕtať' sa súperom pod kožu. Je päťnásobný šampión basketbalovej NBA, svojho času patril medzi najlepších obrancov v súťaži. Teraz Dennis Rodman (56) verí, že vo funkcii mierotvorcu môže pomôcť vyriešiť napäté vzťahy medzi USA a Severnou Kóreou. A predísť tak možnej nukleárnej vojne.

15.09.2017 08:00
debata (8)
Líder KĽDR Kim Čong Un a Dennis Rodman počas... Foto: SITA/AP
Kórea Rodman Kim Líder KĽDR Kim Čong Un a Dennis Rodman počas júnovej návštevy basketbalistu v Pchjongjangu.

Akoby to známy excentrik, ktorý sa preslávil aj farebnými prelivmi na vlasoch, piercengom, tetovaniami či manželstvom s popovou divou Madonnou, dosiahnuť? Predurčuje ho k tomu spoločné priateľstvo s hlavami oboch štátov – prezidentom USA Donaldom Trumpom a lídrom KĽDR Kim Čong-unom. Denník Guardian pripomína, že takouto výsadou sa momentálne môže pýšiť zrejme ako jediný človek na planéte.

Rodman prvýkrát navštívil Severnú Kóreu v roku 2013. Jeho dôvody viacerí spochybňovali, ex-basketbalista chcel podľa vlastných slov len predstaviť svetu utajovanú krajinu. Odvtedy sa do KĽDR niekoľkokrát vrátil. Tak, ako sa mu podarilo ‚prevŕtať‘ pod kožu súperom v NBA, dostal sa aj pod tu Kimovu.

Naposledy tam bol v júni tohto roka. Počas jeho návštevy urobil Kimov režim ústupok a prepustil na slobodu amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý bol vlani odsúdený na 15 rokov väzenia. Hoci americká diplomacia vyhlásila, že Rodman nemal na prepustení mladíka žiadne zásluhy, niektorí analytici boli opačného názoru.

„Nie je to najlepší ambasádor akého by sme mohli mať, ale lepšieho momentálne ako krajina nemáme,“ uviedol expert na Severnú Kóreu Ken Gause pre magazín Time.

S diktátorom ho viaže spoločné priateľstvo, Rodman ho označil za „kamarátstvo na život a na smrť“. Spolu jazdia na koni, chodia lyžovať a veľa hovoria o basketbale. Kim totiž vyrastal ako veľký fanúšik Chicaga Bulls, ktoré vedené legendárnym Michaelom Jordanom bolo v 90-tych rokoch najlepším mužstvom NBA. Súčasťou Bulls bol v troch majstrovských sezónach aj Rodman, ktorého neskôr Kim osobne pozval do krajiny.

Len niekoľko dní predtým, ako KĽDR odpálila ďalšiu raketu, sa Rodman verejne vyjadril, že verí v mierové urovnanie celého konfliktu. „Ak k tomu bude môcť prispieť, určite tak urobím. Nikto nechce vojnu,“ vyhlásil.

Je možné, aby bývalý basketbalista, ktorého kariéra i osobný život boli plné škandálov, konfliktov a kontroverzií, skutočne zohral signifikantnú úlohu pri vyjednávaní v snahe predísť prípadnej nukleárnej vojne? Zrejme nie.

Oplatí sa mu ale dať šancu? Podľa mnohých áno, pretože jeho vplyv na Kima je väčší ako má v súčasnosti ktorýkoľvek diplomat na svete.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Kim Čong-un #Dennis Rodman #Donald Trump