Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinci preťali šnúru španielskemu obhajcovi. Prvýkrát sú vo finále ME

Basketbalisti Slovinska zvíťazili vo štvrtkovom semifinále v istanbulskej Sinan Erdem aréne nad obhajcami titulu Španielmi 92:72 na 40. majstrovstvách Európy vo Fínsku, Turecku, Rumunsku a Izraeli a prvýkrát v histórii tohto turnaja sa prebojovali do finále.

14.09.2017 22:59 , aktualizované: 23:55
Willy Hernangómez, Pau Gasol Foto: ,
Zľava sklamaní Španieli Willy Hernangómez a Pau Gasol odchádzajú z palubovky, na ktorej oslavujú Slovinci.
debata

Slovinci navyše na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte ešte neprehrali, zatiaľ triumfovali vo všetkých 8 zápasoch. Naopak, španielska šnúra 13 víťazstiev bez prerušenia na ME sa skončila v semifinále a ešte stále úradujúci majstri Európy si v nedeľu zahrajú „len“ o bronz.

Slovinci sa ujali vedenia už na začiatku zápasu a obhajcovia titulu sa márne snažili dohnať bodové manko. Rozhodujúca bola predovšetkým úspešnosť streľby za tri body. Kým Španieli za celý zápas premenili 7 trojok, Slovinci až dvojnásobok.

Balkánci mali navyše za sebou úžasných fanúšikov, ktorí ich hnali za vytúženým finále. Španielom nevyšiel ani vstup do druhého polčasu, kde strelecky mlčali takmer 4 minúty, počas ktorých im súper odskočil na dvojciferný rozdiel. Zmazať ho sa hráčom z Pyrenejského polostrova proti skvele hrajúcim Slovincom nepodarilo.

„Je to historický deň pre náš národ. Španielsko je veľmi silný súper, ale my sme sa ho nezľakli. Musím oceniť náš celý tím, všetci predviedli skvelý výkon. A keď máte to správne sebavedomie, tak občas premeníte aj strely, ktoré normálne nedávate. Skvelú prácu však odviedol aj kouč a pripravil pre nás ideálnu stratégiu, ako sa vyrovnať supertímu, akým je Španielsko,“ uviedol slovinský kapitán Goran Dragič.

„Je to pre nás ťažká prehra, ale musíme sa s tým vyrovnať, odložiť našu pýchu a pripraviť sa na zápas o tretie miesto, aby sme priviezli ďalšiu medailu,“ uviedol Gasol, ktorý sa pokúsi so spoluhráčmi získať deviatu medailu z posledných desiatich šampionátov. „Prehrali sme s tímom, ktorý hral na skutočne vysokej úrovni a postup si zaslúžil. Teraz nás zaujíma len bronz,“ dodal.

Druhý finalista bude známy v piatok. Od 20.30 h rovnako v istanbulskej Sinan Erdem aréne proti sebe nastúpia Rusi so Srbmi.

Semifinále ME basketbalistov:

Španielsko – Slovinsko 72:92 (19:25, 26:24, 12:24, 15:19)

  • Najlepší strelci: P. Gasol 16 (6 doskokov, Rubio 13, M. Gasol 12 (10 doskokov) – Randolph, Dragič (6 doskokov) po 15, Prepelič 13
  • TH: 16/15 – 12/8, fauly: 20 – 19, trojky: 7 – 14
debata chyba
Viac na túto tému: #španielska basketbalová reprezentácia #ME 2017 v basketbale mužov #slovinská basketbalová reprezentácia