Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gasolovci a spol. chcú ďalší titul. Zastaví ich niekto?

Bez viacerých hviezd a s jednoznačným favoritom. Jubilejné 40. majstrovstvá Európy štartujú už dnes a vyvrcholia v nedeľu 17. septembra. Šampionát sa koná netradične až v štyroch krajinách - Fínsku, Izraeli, Rumunsku a Turecku

31.08.2017 09:00
Pau Gasol Marc Gasol Foto: ,
Bratia Paul a Marc Gasolovci (zľava) budú patriť medzi lídrov španielskej reprezentácie.
debata

Play off, do ktorého postúpia štyri tímy z každej zo štyroch šesťčlenných skupín, už hostí len istanbulská Sinan Erdem Arena.

Španieli v takmer plnej sile

Najväčším favoritom turnaja sú obhajcovia titulu Španieli. Zverenci Sergia Scariola triumfovali na troch z ostatných kontinentálnych šampionátov. V základnej C-skupine v Kluži sa predstavia s oboma bratmi Gasolovcami, Navarrom, Rubiom i bratmi Hernangómezovcami.

Z optimálnej zostavy vypadli azda len Sergio Llul a Nikola Mirotič. Naopak, je v nej sedem hráčov z NBA a len traja reprezentační debutanti. Pau Gasol má na konte dve ocenenia pre najužitočnejšieho hráča ME, jedným z kandidátov na MVP aktuálneho turnaja je jeho mladší brat Marc.

„Som pripravený získať pre Španielsko ďalší titul. Vydám zo seba všetko, aby sme uspeli. Nikdy totiž neviete, či to nie je váš posledný veľký turnaj za svoju krajinu,“ uviedol pre fiba.com 36-ročný pivot Pau Gasol. „Pre nás je najlepšou správou, že sa do tímu vracia Marc. Jeho entuziamus je pre tím veľmi dôležitý,“ dodal tréner Scariola.

Chýbať budú Antetokounmpo aj Teodosič

Vyzývateľmi Španielov by mali byť najmä Srbi, Francúzi a Litovci. Okrem nich by sa o medaily mali pobiť aj Gréci či Chorváti. Takmer všetky krajiny sa však musia vyrovnať s neúčasťou viacerých svojich výrazných osobností.

Grékom bude pre problémy s kolenom citeľne chýbať Giannis Antetokounmpo. Tamojší zväz obvinil klub zámorskej NBA Milwaukke Bucks, že svojej hviezde úmyselne nepovolil štart na ME a zranenie kolena je len zámienkou. Veľké straty hlásia najmä Srbi. Nebudú sa môcť spoľahnúť na jedného z najlepších rozohrávačov Miloša Teodosiča ani pivota Nikolu Jokiča.

„Teo nás roky reprezentoval s vášňou a bol kľúčovou postavou tímu. Jeho zranenie je pre nás obrovská strata, no naše ambície sa nemenia,“ hovorí odhodlane tréner Aleksandar Djordjevič.

Taliani nemajú k dispozícii Danial Gallinariho, Francúzi Rudyho Goberta a Nicolasa Batuma a Litovci Domantasa Sabonisa, Ukrajinci Alexa Lena a Česi Jana Veselého.

debata chyba