Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chyba v hlavách? Slováci ustupujú z pozícií

Nechýbali smelé ambície, pozitívny prístup ani dostatočné chcenie. Netajili sa tým, že majú za sebou kus tvrdej práce. Na boj s európskou elitou si však nepribalili to najdôležitejšie - dostatok kvality a pokojné myšlienky.

29.08.2017 12:56
Slovensko, volejbal Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Zdá sa, že časy, keď sa pre slovenských volejbalistov nekončili majstrovstvá Európy už po skupinovej fáze, sú preč. Klesajúcu tendenciu výkonov (a výsledkov) potvrdili zverenci Andreja Kravárika na tohtoročnom šampionáte. Z Poľska odcestovali s bilanciou troch prehier a nelichotivým skóre 1:9.

„Veľmi ma mrzí, že sme na turnaji nepredviedli to, na čo v skutočnosti máme. Chalani sú dobre pripravení fyzicky i po technickej stránke. Chýba nám však človek, ktorý by vedel pohnúť s ich hlavami,“ naznačil dôvod neúspechu šéf slovenskej lavičky.

Slováci vedeli už dlho pred šampionátom, že v boji o tri postupové miestenky (jedna priamo do štvrťfinále, dve do baráže) ich čakajú dve mimoriadne náročné výzvy a na víťazstvo môžu reálne pomýšľať v jedinom zápase – hneď v úvodnom, v ktorom čelili Čechom.

Aj preto neustále opakovali: prvý zápas je kľúčový, pre nás je ako finále majstrovstiev Európy. No práve v ňom zlyhali. Herne a najmä psychicky. Čechom odovzdali tri body a prakticky už po tomto stretnutí bolo jasné, že do ďalšej fázy podujatia nepostúpia. Súboje s Talianmi a Nemcami to potvrdili. Súperom, ktorí patria do úzkej európskej či dokonca svetovej špičky, podľahli hladko – 0:3.

„Nehráme zlý volejbal, no chalani majú málo skúseností, predovšetkým s takýmto servisom. Potom nastúpia na súboje s Talianmi a Nemcami, ktorí do toho trieskajú. Takto sa nám hrá ťažko. Navyše, už dlhší čas máme problém so začiatkami zápasov, nerozumiem tomu. Asi budeme chodiť na tréningy o polhodinu skôr,“ hovoril pre svf.sk kapitán Emanuel Kohút, najskúsenejší člen Kravárikovho výberu.

Slováci sa prebojovali na kontinentálny šampionát po šiesty raz v rade. Na úvodných štyroch turnajoch si zakaždým zabezpečili postup. Na ostatných dvoch však nevyhrali ani zápas a lúčili sa po skupinovej fáze.

Maximom Slovákov zostáva piate miesto z roku 2011. V pražskej O2 Aréne vyhrali základnú skupinu, keď si v pozícii outsidera poradili s Poliakmi, Bulharmi i Nemcami.

Kedy sa dočká slovenský volejbal podobného úspechu?

Tabuľka B-skupiny
1. Nemecko 3 3 0 9:2 8
2. Taliansko 3 2 1 8:3 7
3. Česko 3 1 2 3:7 3
4. Slovensko 3 0 3 1:9 0
2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #ME 2017 vo volejbale