Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postupové plány? Slovenským volejbalistom ich na ME narušili Česi

Chyby v útoku, problémy s príjmom súperovho podania, nedostatky v obrane. Vstup do majstrovstiev Európy slovenským volejbalistom nevyšiel. Zverenci Andreja Kravárika podľahli na štetínskej palubovke rivalovi z Česka 1:3 na sety. V zápase, ktorý označovali oba tábory pred úvodnou výmenou za extrémne dôležitý z hľadiska postupových ambícií.

25.08.2017 19:54 , aktualizované: 20:49
Slovenskí volejbalisti Foto: ,
Slovenskí volejbaloví reprezentanti.
debata

„Kľúčovejšie stretnutie sme na európskom šampionáte hádam ešte nehrali. Za každú cenu potrebujeme zvíťaziť, zdvihnúť si sebavedomie a vynútiť si pred ďalšími zápasmi u súperov rešpekt," hovoril Kravárik pred odchodom do Poľska.

Slovenská legenda netajila optimizmus – tak, ako je pre ňu typické. Lenže počas stretnutia ani po ňom naň nemal šéf slovenskej lavičky veľa dôvodov. Hra jeho zverencov pôsobila miestami chaoticky, Čechom uľahčovali pozíciu prílišným počtom chýb. Slováci potvrdili, že na európskych šampionátoch sa im s Čechmi nedarí, dosiaľ ich na takomto turnaji nezdolali. Naopak, Česi pretrhli na Eure nepriaznivú sériu.

Na predošlých dvoch podujatiach (v Dánsku a Poľsku 2013 a Bulharsku a Taliansku 2015) nevyhrali zo šiestich zápasov ani jeden.

Slovenskí volejbalisti si výrazne skomplikovali situáciu. Je veľmi pravdepodobné, že po druhý raz v rade nepostúpia na majstrovstvách Európy zo základnej skupiny. Už v nedeľu si totiž zmerajú sily so superfavoritom z Talianska – šesťnásobným majstrom Európy, trojnásobným majstrom sveta a aj tentoraz jedným z ašpirantov na kontinentálne zla­to.

V záverečnom zápase (v pondelok) čakajú na Slovákov Nemci, ktorí taktiež patria k európskej špičke.

Systém turnaja je neúprosný: víťaz skupiny postúpi priamo do štvrťfinále, družstvá z druhej a tretej priečky si zahrajú baráž o miestenku medzi elitnou osmičkou. Pre posledného v skupine sa turnaj končí.

ME 2017 volejbalistov v Poľsku:

B-skupina (Štetín):

Česko – Slovensko 3:1 (19, –28, 16, 17)

  • 113 minút, rozhodovali: Murulo (Est.) a Partiainen (Fín.)
  • Česko: Janouch, Džavoronok, Beer, Finger, P. Michálek, Holubec, libero M. Kryštof (Hadrava, Galabov)
  • Slovensko: Zaťko, Lux, Kohút, Mlynarčík, Chrtiansky, Ondrovič, libero Kubš (M. Petráš, Končal, Ludha, Bencz)

Andrej Kravárik (tréner SR): „Toto absolútne nebol zápas, aký som si predstavoval; výkon bol naozaj podpriemerný. Súpera sme vo štvrtom sete zatlačili, odtiahli od siete a my prehráme na 17 bodov… veľakrát sa až rozum zastaví. S prípravou som bol veľmi spokojný, fungovali nám herné činnosti. Keď sme dnes súpera dostali pod tlak, úradovali sme na ihrisku. Česi hrajú dobrý volejbal, majú kvalitu, no sme im minimálne vyrovnaným súperom a mrzí ma, že sme to neukázali. Samozrejme, Paták chýbal, bol to zásah do systému a zostavy, no na to sa netreba vyhovárať. Jeho absencia nehrala až takú veľkú úlohu pri pohľade na výsledok zápasu.“

Michal Nekola (tréner ČR): „Kľúčom k víťazstvu bolo to, že sme spravili menej chýb, to jednoznačne. Dôležité bolo, že po koncovke druhého setu sme mentálne neklesli; tá mohla byť zlomová. Chlapcom ďakujem. Musím ich pochváliť, do tretieho setu vstúpili koncentrovane. Myslím si, že potom sme až do konca zápasu boli lepší. Je to dôležitý krok, no len prvý. Je to šport, môže sa stať čokoľvek; Slováci môžu ešte zdolať dvoch súperov. My myslíme na najbližší súboj.“

Emanuel Kohút (blokár a kapitán SR): „Začiatok bol kŕčovitý, v treťom sete veľmi kŕčovitý. Toto sa nám vypomstilo, tam by som videl najväčší problém. Inak sme hrali s Čechmi vyrovnanú partiu. Česi hrali jednoznačne výborne, vyšli im tam série bodov a na servise, my sme spravili zopár hlúpych chýb v útoku. Ako sme vraveli už skôr, medzi nami a Čechmi rozhodujú malé taktické a technické chyby, to rozhodlo zápas. Musíme toto vypustiť z hlavy, oklepať sa z toho. Musíme si povedať, aby sme začali od prvej lopty, že nemáme čo stratiť a do každého útoku musíme ísť naplno. Nemci aj Taliani sú kvalitní súperi, musíme sa s tým popasovať.“

Štefan Chrtiansky (smečiar SR): „Ťažko hľadať hneď po zápase príčiny prehry. V určitých fázach chýbala bojovnosť. Vo štvrtom sete, keď bolo 10:10, bolo treba pridať a najmä tomu trošku veriť, že sa dá s nimi hrať – ako napríklad v druhom sete. Povedal by som, že z nás spadol veľký kameň. Vedeli sme, že prvý zápas bude veľa znamenať. Teraz máme voľné ruky a ideme na to.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia volejbalistov #ME 2017 vo volejbale