Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kľúčový vstup volejbalistov. Bitka s Čechmi je ako finále

Stala sa z toho už - veľmi milá a vzácna - tradícia. Rusko 2007, Turecko 2009, Rakúsko a Česko 2011, Dánsko a Poľsko 2013, Bulharsko a Taliansko 2015. Slovenskí volejbaloví reprezentanti patria k stabilným účastníkom záverečných turnajov majstrovstiev Európy. Sériu, ktorá nemá medzi kolektívnymi športmi pod Tatrami konkurenciu, neprerušia ani na turnaji v Poľsku. Štartuje už dnes.

24.08.2017 11:00
Volejbal Slovensko Foto: ,
Slovenskí volejbaloví reprezentanti patria k stabilným účastníkom záverečných turnajov majstrovstiev Európy.
debata

Srdce, sebavedomie, rešpekt

Zverenci Andreja Kravárika odcestovali do dejiska šampionátu s jednoznačným cieľom: postúpiť zo základnej skupiny. V nej si postupne zmerajú sily s Českom, Talianskom (trojnásobní majstri sveta, šesťnásobní európski šampióni) a Nemeckom. Formu ladili vo Fínsku. S ďalším účastníkom majstrovstiev Európy prehrali dvakrát 1:3.

„Každý z našich súperov odohral o dva prípravné zápasy viac. To však nič neznamená. V Poľsku bude záležať len na tom, v akej budeme hernej a najmä psychickej pohode. Každopádne, ak nebude v našej hre chýbať srdce, bojovnosť a odhodlanie, máme dostatok kvality na to, aby sme splnili cieľ, ktorý sme si dali,“ hovorí Kravárik pred vstupom do turnaja.

Slováci zabojujú o prvé body v piatok. V mimoriadne dôležitom zápase s Čechmi.

„Taký kľúčový zápas sme hádam na majstrovstvách Európy ešte nehrali. Bezpodmienečne potrebujeme zvíťaziť a zdvihnúť si sebavedomie. V prípade úspechu by sme si pred ďalšími stretnutiami vybudovali u súperov rešpekt. Preto musíme k zápasu s Čechmi pristúpiť tak, ako keby šlo o finále šampionátu,“ burcuje šéf slovenskej lavičky.

Jeho zverenci rozhodne neodcestovali do Štetína v pozícii favorita. Kravárik dal príležitosť pätici nováčikov na európskom šampionáte (Lux, Mlynarčík, Petráš, Turis, Ludha). Aj tí budú čeliť súperom, ktorí patria v kontinentálnom meradle k špičke.

Napokon, Taliani sú podľa rebríčka Európskej volejbalovej federácie štvrtým najlepším tímom, Nemcom patrí ôsma priečka. Slováci sú na dvanástom, Česi na trinástom mieste.

„Ak by sme zvládli úvodný duel, chceli by sme sa pobiť o druhé miesto s Nemcami. Samozrejme, aj Taliani sú zdolateľní, sú to hráči z mäsa a kostí. Ale všetci vieme, akú majú kvalitu. Napokon, na šampionát prichádzajú s jednoznačnými ambíciami – získať titul,“ upozorňuje Kravárik.

Pripravení aj o polnoci

Pred utorňajším odletom z Berlína musel urobiť v nominácii jednu zmenu. Na tréningu sa zranil (členok) blokár Krajčovič, ktorého nahradil Ludha.

Ani táto nepríjemnosť však Kravárika nerozladila. „Viete, som človek, ktorý zostáva za každých okolností pozitívne naladený. K tomu vediem aj chlapcov. Preto pôjdeme v Poľsku tvrdo za dosiahnutím svojho cieľa,“ hovorí.

Cíti rovnaké odhodlanie aj zo svojich zverencov?

„Poviem to takto. Atmosféra v tíme je skvelá. Nevieme sa dočkať súboja s Čechmi. Nepociťujeme žiadny stres. Všetko nám funguje tak, že aj keď zobudím hráčov o polnoci, vedia, čo majú robiť,“ tvrdí Kravárik. Trénerskú premiéru si na ME užil pred štyrmi rokmi, predvlani asistoval Talianovi Albertovi Giulianimu.

Mimochodom, práve na tomto šampionáte nepostúpili Slováci po prvý raz za ostatných osem rokov zo skupiny. Ich maximom je piata priečka z roku 2011.

Systém turnaja zostáva v porovnaní s predošlými rokmi nezmenený: víťazi štyroch štvorčlenných skupín postúpia do štvrťfinále. Tímy z druhých a tretích priečok sa o miestenku medzi osmičkou najlepších pobijú v baráži. V prípade postupu by na Slovákov čakal súper z D-skupiny (Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Turecko).

Šampionát odštartuje v piatok – veľkolepo. Druhý zápas, v ktorom domáci výber hostí Srbov, sa uskutoční na futbalovom štadióne vo Varšave. Kapacita je 62-tisíc miest a fanúšikovia by ju mali naplno využiť.

Nie div, veď pre Poliakov je volejbal náboženstvom.

Nominácia Slovenska

Nahrávači: Zaťko (SPU Nitra), Končal (Karlovarsko), smečiari: Paták (Warta Zawiercie), Chrtiansky (Hypo Tirol AlpenVolleys), Lux (Prešov), Petráš (Posojilnica Aich/Dob), blokári: Kohút (Katovice), Ondrovič (České Budějovice), Prešinský (Karlovarsko), Ludha (Prievidza), univerzáli: Bencz (Impavida Ortona), Mlynarčík (Hypo Tirol AlpenVolleys), liberá: Kubš (Prievidza), Turis (Odolena Voda).

Program Slovákov

Piatok, 17.30 Slovensko – Česko, nedeľa, 17.30 Slovensko – Taliansko, pondelok, 17.30 Slovensko – Nemecko.
Zápasy vysiela v priamom prenose RTVS.

Zloženie skupín

A-skupina (Gdaňsk): Poľsko, Srbsko, Fínsko, Estónsko
B-skupina (Štetín): Taliansko, Nemecko, Slovensko, Česko
C-skupina (Katovice): Rusko, Bulharsko, Slovinsko, Španielsko
D-skupina (Krakov): Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Turecko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia volejbalistov