Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arméni rozdávajú pasy ako popcorn. Rudež má Rančíka a chce výhru

Hneď prvý súboj výrazne napovie, či sú ich postupové ambície oprávnené. Slovenskí basketbalisti vstúpia v stredu o 18.00 v Jerevane súbojom s Arménskom do predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2019. Práve Arménsko by malo byť v základnej A-skupine najprijateľnejší súper (ďalšími sú Bosna a Hercegovina a Švédsko) pre zverencov Ivana Rudeža.

02.08.2017 07:00
Basketbal, Slovensko Foto: ,
Spoločná fotografia. Hráči A-tímu (v modrom) na snímke s kolegami z reprezentácie do 18 rokov.
debata
Spoločná fotografia. Hráči A-tímu (v modrom) na... Foto: SITA, SBA/Vladimír Dorňák
Basketbal, Slovensko Spoločná fotografia. Hráči A-tímu (v modrom) na snímke s kolegami z reprezentácie do 18 rokov.

„Do kvalifikácie ideme s cieľom vyhrať čo najviac zápasov tak, aby sme obsadili jednu z prvých dvoch pozícií. Verím, že šanca dosiahnuť to je reálna. Pretože aj súperi musia v zápasoch proti nám potvrdiť, či sú lepší. Nebudú to mať také ľahké, ako si možno mnohí myslia," naznačuje tréner Slovenska.

Hlavný favorit skupiny je Bosna a Hercegoviny, Arménsko je pre slovenských hráčov najväčšou neznámou.

„Bosna je aj bez hráčov z NBA Nurkiča a Teletoviča favorit. No takto nebude až taká silná, ako by bola s nimi. Švédi hrajú dobrý tímový basketbal a sú už šesť rokov pokope. Ide o šikovnú generáciu basketbalistov. O oboch súperoch máme dostatok informácií i záznamy z ich prípravných zápasov. Najmenej toho vieme o Arménsku," priznáva Rudež.

Avizuje však, že práve Arméni spustili v ostatných rokoch nebývalý projekt s udeľovaním občianstva mladým americkým hráčom. „Pasy rozdávajú ako popcorn. Proti nám bude hrať len jeden naturalizovaný hráč, presne ako kážu pravidlá. No v budúcnosti možno budú mať celú americkú päťku, keďže pasy dávajú aj hráčom mladším ako 17 rokov. Tí sa v budúcnosti nebudú považovať za naturalizovaných," vysvetľuje a k ambíciám v prvom stretnutí dodáva:

„Potrebujeme dostať Arménsko v tabuľke pod seba. Preto chceme jednoznačne vyhrať aj na jeho palubovke."

Slovenské družstvo má vo svojom strede tiež naturalizovaného hráča. Jedným z hlavných lídrov bude Andre Jones. Tesne pred štartom predkvalifikácie navyše pribudol do tímu aj skúsený 38-ročný Radoslav Rančík.

„Andre je obrovský profesionál a má veľmi pozitívny vplyv na mužstvo. Skúsenosti z medzinárodného basketbalu vhodne posúva mladším spoluhráčom," približuje Rudež, ktorý očakáva od svojich zverencov agresívnu hru a nesebecký basketbal.

„Každý z chlapcov musí bojovať za spoluhráča. Mali by sme lepšie kontrolovať loptu, než tomu bolo minulý rok. Na pozícii jedna dva máme väčšiu konkurenciu i kvalitu. Pred rokom sme sa trápili i v ofenzíve. Som presvedčený, že aj v tejto činnosti sme na tom tentoraz lepšie."

Rančík sa vracia do národného tímu po siedmich rokoch. „Cítim, že je to správna vec. Basketbal mi dal veľa a toto je možnosť, ako sa mu poďakovať a čosi mu vrátiť. Pokúsim sa chlapcom v náročných zápasoch pomôcť. Do národného tímu sa nejdem ukazovať ani si nič dokazovať. Prišiel som len pomôcť – či už mentálne alebo aj na ihrisku svojimi schopnosťami. Spokojný budem, ak postúpime," cituje klubová stránka Interu Bratislava najlepšieho basketbalistu Slovenska za uplynulý rok.

Domáce zápasy predkvalifikácie odohrajú Slováci zhodne v bratislavskej Hant aréne. Prvý z nich o týždeň 9. augusta o 18.00 so Švédskom. „Verím, že budeme mať silnú podporu v hľadisku. Mali by nás prísť povzbudiť aj fankluby z Komárna, Prievidze a Levíc," avizuje Rudež.

Káder Slovenska
Ihring (Orlandina Basket/Tal.), Krajčovič, Bachan (obaja Levice), Hlivák (Karlovka), Baldovský, Körner, Sedmák (Košice), Musil (Prievidza), Jones (Fiat Turín/Tal.), Žiak (bez klubovej príslušnosti), Fusek (Spirou Charleroi/Belg.), Baťka a R. Rančík (obaja Inter).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia basketbalistov