Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kádaši: Sme behaví a draví. Vydáme zo seba maximum

Vlani v Skopje bol súčasťou tímu, ktorý vybojoval historicky prvý postup slovenskej chlapčenskej reprezentácie do A-divízie majstrovstiev Európy. Teraz je Jakub Kádaši (18) kapitánom basketbalovej osemnástky, ktorá si na ME v Bratislave a Piešťanoch zmeria sily s kontinentálnou špičkou.

29.07.2017 08:08
Jakub Kádaši Foto: ,
Jakub Kádaši.
debata

„Reprezentovať svoju krajinu v A-divízii, obzvlášť pred domácim publikom, je čosi výnimočné. Už sa nevieme dočkať prvého stretnutia. Jednoznačne je to zatiaľ vrchol mojej kariéry,“ tvrdí krídelník nemeckej Jeny. Zverenci Richarda Ďuriša vstúpia do turnaja už dnes o 18.00 súbojom s Lotyšskom.

Aké ambície má slovenský tím?

V každom zápase zo seba chceme vydať maximum. To je náš prvotný cieľ. S akým výsledkom budeme spokojní? Ťažko povedať. Stále presne nevieme, čo máme od šampionátu čakať. Som však presvedčený, že Lotyšsko je hrateľný súper a ani Bosna by nemusela byť úplne mimo naše možnosti. Len Francúzsko bude príliš náročná prekážka. Sme pripravení aj na alternatívu, že záver turnaja odohráme v Piešťanoch (bude sa tam bojovať o udržanie sa, pozn.), ale radšej by sme ostali do konca v Bratislave.

Čo viete o jednotlivých súperoch?

Sme prvý raz v najvyššej divízii, takže s elitnými tímami sme sa v minulosti nestretávali. Vieme len to, že chlapci z Bosny a Hercegoviny hrali vlani finále ME do šestnásť rokov, Francúzi sú úradujúci majstri Európy do 18 rokov a Lotyšsko vychováva každý rok mnoho talentov.

Môž byť domáce prostredie výhodou?

Verím, že nás príde podporiť veľa ľudí. Určite sa prídu pozrieť aj naši blízki a najmä priateľky. Budeme mať ešte o motiváciu viac.

Aké sú silné stránky mužstva?

Našou silou by mala byť bojovnosť a agresivita všetkých hráčov. Nemáme až také vysoké mužstvo ako niektorí súperi, ale sme behaví, a to chceme využiť. Našou prednosťou je dravosť, uvidíme, na čo to bude stačiť.

Vlani boli v tíme lídri Ihring a Doležaj. Kto ich zastúpi?

Ako kapitán som pripravený vziať na seba väčšiu zodpovednosť. Máme v tíme veľa talentu – viacerí hráči už pôsobili v mužskej extralige, niektorí hrávajú v zahraničí, alebo sa chystajú na univerzitu do USA. Každý z chlapcov má svoju kvalitu a určite to potvrdíme aj na šampionáte.

Čo vám ukázala príprava?

Bola veľmi kvalitná a som presvedčený, že sme veľmi dobre pripravení. Zápasy v Turecku nám ukázali hlavné nedostatky, ktoré sme sa snažili odstrániť. Po generálke s Litvou sa už nevieme dočkať prvého súboja s Lotyšskom. V tíme to graduje.

Tréner Ďuriš vtipkoval, že v rámci motivácie na zápasy vás chytí pod krk a nakričí na vás, čo máte robiť. Ako je to naozaj?

S trénerom je zábava. Máme s ním veľmi dobrý vzťah a zároveň je obrovský profesionál. Robí všetko preto, aby sme boli stopercentne pripravení. Vie nás aj správne motivovať. Púšťa nám motivačnú hudbu, ktorá zatiaľ funguje.

Káder SR
Želizňák, Javorský, Janošov (všetci GBA Praha/ČR), Bizub (Svit), Kubala, Mátych (P. Bystrica), Kadáši (Jena/Nem.), Pavelka (CBA Gran Canaria/Šp.), Páleník (Karlovka), Ondruš (Inter), Danielič (Levice), Majerčák (Spišská Nová Ves).

Program Slovákov
Sobota, 18.00 Slovensko – Lotyšsko, nedeľa, 18.00 Slovensko – Bosna a Hercegovina, utorok, 18.00 Slovensko – Francúzsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #ME v basketbale 2017 do 18 rokov #Jakub Kádaši