Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mičuda: Nízky počet slovenských hráčov tlačí ich cenu príliš nahor

Prišla o dva kluby z tradičných basketbalových miest. Vďaka prihláseniu sa víťaza prvej ligy Žiliny však bude mať Slovenská basketbalová liga (SBL) opäť párny počet účastníkov.

26.07.2017 10:00
Peter Mičuda Foto: ,
Riaditeľ SBL Peter Mičuda.
debata (1)

„Situácia v Nitre aj Lučenci nás mrzí, ale musíme ju akceptovať. Klubom nedokážeme finančne pomôcť. Z financií od sponzorov dokážeme pokryť len časť nákladov na rozhodcov a marketingovú prezentáciu ligy," tvrdí Peter Mičuda (45), riaditeľ SBL.

Prečo prišla liga o Nitru a Lučenec?

Všetko sa odvíja od ekonomickej situácie v danom meste. Nitra je síce veľké mesto, ale naakumulovalo sa tam až priveľa špičkového športu – hokejisti hrali opäť finále, futbalisti postúpili do prvej ligy, volejbalisti získali titul. Zháňať peniaze pre profesionálny šport je na Slovensku veľmi ťažké, obzvlášť keď vám nepomôže mesto. Klub mal problémy už počas predošlej sezóny a situácia bola natoľko kritická, že sa radšej neprihlásil do ligy. Je to asi lepšie, ako keby mal skončiť počas sezóny. Viac sklamaný som z Lučenca. Ide o basketbalové mesto s tradíciou a návštevnosť v nováčikovskej sezóne tam neklesla pod tisíc ľudí. Nevyužiť takýto potenciál a odhlásiť sa zo súťaže, keď prezident klubu deklaroval, že majú pokrytý rozpočet na 70 %, beriem ako odchod bez boja. No zároveň ho musím akceptovať.

Neviete klubom nejakým spôsobom pomôcť?

Z pohľadu SBL sa snažíme čo najlepšie propagovať ligu a mužský basketbal ako taký. Momentálne je to celkom dobre nastavené. Televízia 213 bude vysielať dva zápasy týždenne, dohodli sme sa aj s internetovou televíziou Huste, ktorá bude dávať prenosy zo všetkých stretnutí. Okrem toho sa snažíme prezentovať na našej webovej stránke i vo všetkých médiách. Pomáhať môžeme len vizitkou zaujímavého produktu – kvalitného basketbalu s dobrou sledovanosťou a návštevnosťou v jednotlivých halách. Nie sme však v pozícii, aby sme klubom pomohli aj finančne. Mali sme generálneho sponzora súťaže, ale zo získaných financií dokážeme pokryť len časť nákladov na rozhodcov a marketingovú prezentáciu ligy. Momentálne hľadáme hlavného partnera. Ponúkame basketbal na celoslovenskej úrovni počas celého roka. SBL je výkladná skriňa slovenského basketbalu. Bol by som rád, keby sme ďalej spolupracovali s Euroviou, ale je to všetko vo fáze rokovaní a nebránime sa ani zmene názvu ligy.

Zľava: Nemanja Barač z Interu Bratislava a... Foto: SITA, Marko Erd
Nemanja Barač Zľava: Nemanja Barač z Interu Bratislava a Filip Halada z Komárna v ostatnom finále SBL.

Najväčší problém klubov je zväčša plnohodnotne obsadiť miesta určené slovenským hráčom…

Trvá to už dva roky. Kluby pravidlo o šiestich slovenských hráčoch na súpiske a jednom vždy na palubovke iniciované zväzom akceptovali. Šlo o to, aby slovenskí hráči dostali väčší priestor. No pri spätnom pohľade nevidíme pozitívny výstup v podobe lepších výsledkov národného tímu ani to, že by sa do reprezentácie dostalo viac nových hráčov z ligy. Stále sa pozeráme na tie isté tváre a popri nich dostávajú šancu najmä hráči, ktorí boli v zámorí a teraz pôsobia v európskych kluboch. Pred touto sezónou sa pravidlá trochu upravili – už v zostave nemusí byť vždy šesť slovenských basketbalistov, stačí aj päť. Možno aj zväz pochopil, že treba klubom trochu uľaviť.

V čom tkvie problém so slovenskými hráčmi?

Tých, ktorí môžu pravidelne nastupovať v lige a odohrať veľkú porciu minút, je reálne veľmi málo. Aj slovenských basketbalistov celkovo nie je veľa. To tlačí platy výrazne hore. Uvedomujú si, že ich je málo a podľa toho kalkulujú so svojou cenou. Podľa toho, čo počúvam z klubov, vzrástli platy za ostatné dva roky až o tretinu. Ideálne by bolo, keby v každom klube fungovala mládežnícka pyramída. Štát a zväz by podporovali mladých trénerov a vďaka tomu by vyrastali hráči, ktorí by mali perspektívu ísť do ligy a bojovať o svoje miesto. Problém nastáva aj vtedy, ak niektorý klub rýchlo nepodpíše zmluvu s kvalitným slovenským hráčom. Predminulú sezónu na to doplatil Svit a naposledy čiastočne Lučenec.

Pomôže lige návrat Žiliny?

Som veľmi rád, že sa v klube odhodlali k vstupu do súťaže. Pre nás je ideálne, že máme v lige párny počet družstiev. Pokúsime sa počet desiatich tímov v lige stabilizovať. Postup by sa mohol riešiť barážou. Pri vyššom počte tímov sa dal ťažšie zladiť štvorkolový systém s účasťou v európskych pohároch, viď Prievidza.

Minulá sezóna bola vzácne vyrovnaná. Čo sa dá očakávať od budúcej?

Momentálne to vyzerá veľmi pozitívne. Mala by ostať zachovaná úroveň z minulého roka, čo ma veľmi teší. Očakávam, že špička sa rozšíri a hore sa budú tlačiť aj tímy, ktoré v minulej sezóne nemali vysoké ambície. Boj o play off bude rozhodne zaujímavý. Opäť pripravujeme Slovenský pohár, o ktorého organizáciu majú záujem viaceré kluby a po ročnej pauze plánujeme obnoviť aj Zápas hviezd. Máme pripravený zaujímavejší formát s atraktívnejším sprievodným programom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SBL #Peter Mičuda