Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tretia prehra volejbalistov, bronzoví z MS 2014 Nemci bez šance na postup

Slovenskí volejbaloví reprezentanti, od piatka bez šance na celkový úspech, v sobotu prehrali 0:3 (-14, -17, -20) s Estóncami vo svojom predposlednom štvrtom vystúpení v belgickom Kortrijku na turnaji G-skupiny (19. - 23. júla) v rámci záverečnej III. fázy európskej časti kvalifikácie o postup na budúcoročné MS do Talianska a Bulharska (10. - 30. septembra 2018).

22.07.2017 19:31 , aktualizované: 21:44
Slovensko, volejbal Foto: ,
Slovenskí volejbalisti.
debata

Pre Slovákov to bola tretia prehra na podujatí, nestačili ani na domácich Belgičanov (0:3) a Nemcov (0:3); dosiaľ jediné víťazstvo vybojovali proti Bielorusom (3:0).

Slovákom patrí v šesťčlennej tabuľke s jedným víťazstvom a 3 bodmi predposledná 5. priečka, na MS postúpi iba najlepší. V hre o účasť na MS ešte sú dosiaľ suverénni domáci Belgičania (4–0, 12 bodov) a aj Estónci (3–1, 10 b.), o všetkom sa rozhodne v ich nedeľňajšom vzájomnom súboji od 20.40 h. Estónci musia zvíťaziť 3:0 alebo 3:1, Belgičanom postačí zisk dvoch setov. Bronzoví z MS 2014 Nemci definitívne prišli o šancu na prienik na svetový šampionát v sobotu večer. Belgičanov museli zdolať 3:0, aby si uchovali nádej; prehrali však 0:3, pričom sa ani raz nedostali cez hranicu 17 bodov.

Slováci nastúpili proti Estóncom s vedomím, že už zhasla ich nádej na účasť na svetovom šampionáte. Estónci, naopak, nutne potrebovali víťazstvo na posilnenie svojich ambícií. Slováci v úvodných dvoch setoch ťažko hľadali herný rytmus, v závere tretieho prehrávali o tri body (18:21 i 20:23), napokon však nevybojovali ani čiastkový úspech. Hlavným cieľom omladeného slovenského tímu v Kortrijku je získať čo najviac víťazstiev a dobre sa pripraviť na blížiace sa majstrovstvá Európy v Poľsku (24. augusta – 3. septembra). Slováci sa s kvalifikáciou MS rozlúčia nedeľňajším súbojom proti Španielom (15.30 h).

V záverečnej III. fáze kvalifikácie účinkuje sexteto z druhých priečok skupín májovej II. fázy eliminácie. Slovensko, ktoré dosiaľ na svetovom šampionáte neštartovalo, sa v máji predstavilo na turnaji v Holandsku, kde v konečnom účtovaní nestačilo len na domáci výber. Istotu účasti na MS majú z európskych krajín hostitelia šampionátu Taliansko a Bulharsko, obhajca titulu Poľsko a sexteto víťazov skupín II. fázy kvalifikácie – Francúzsko, Holandsko, Slovinsko, Rusko, Srbsko a Fínsko.

Kvalifikácia volejbalistov o postup na MS 2018 do Talianska a Bulharska – sobota:

Bielorusko – Španielsko 2:3 (20, –18, 22, –22, –13)
Belgicko – Nemecko 3:0 (16, 16, 17)

Slovensko – Estónsko 0:3 (-14, –17, –20)

  • Zostava a body SR: Ludha 6, Gavenda 7, Kriško 7, Ondrovič 5, Končal, T. Halanda 2, libero T. Lampart (Firkaľ 2, Palgut, M. Petráš 3, Prešinský 2)
  • 71 minút, rozhodovali: Hudík (ČR) a Santi (Tal.), 300 divákov

Andrej Kravárik (tréner SR): „Zápas nám nevyšiel. Nastúpili sme v pozmenenej zostave a proti dobre hrajúcemu Estónsku sme nemali šancu. Počas celého zápasu sme sa nedokázali vyrovnať s veľmi dobrým smečovaným podaním súpera, ktorým nás odtiahli od siete, potom naša sila v útoku išla percentuálne dole. Chceli sme dať šancu hráčom, ktorí hrali menej, ale treba uznať, že nie je jednoduché nastúpiť proti súperovi, ktorí stále bojuje o postup na majstrovstvá sveta a hrá na tomto turnaji veľmi dobre. Som rád, že aspoň v treťom sete chlapci zapli a zabojovali. Takto by to mali vyzerať v každom zápase so silným súperom. Tento zápas je za nami a sústredíme sa na posledné vystúpenie so Španielmi. Nastúpime v zostave, v akej sme zdolali Bielorusko a pokúsime sa zvíťaziť. Druhé víťazstvo by nám pomohlo po psychickej stránke a bolo by to zadosťučinenie pre mladý tím, ktorý máme v tejto kvalifikácii.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia