Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ľudia sa za mnou otáčajú, priznáva 223 cm vysoký Fusek. Stále sníva o NBA

Vyčnieva aj medzi basketbalovými výšavami. Pivot Michael Fusek (22) je s 223 cm neprehliadnuteľný. Od štrnástich bol vždy najvyšší v tíme, dva metre pokoril už pri prechode na strednú.

21.07.2017 08:00
debata
Michael Fusek. Foto: Tibor Žák
Michael Fusek Michael Fusek.

„Nie je veľmi príjemné, keď sa za vami ľudia otáčajú, chcú sa fotiť a všetko je vám malé," priznáva jedna z najväčších nádejí slovenského basketbalu.

Zažívate premiéru v seniorskej reprezentácii. Čo pre vás znamená dres národného tímu?

Je to vynikajúca príležitosť ukázať, čo viem. Taktiež si môžem zahrať proti výborným európskym hráčom a pomôcť slovenskému basketbalu. Vlani som bol tiež v úvode prípravy, ale zabrzdil ma klub. Teraz som však tu a mal by som ostať do konca kvalifikácie. Aj blízki majú z toho radosť. Mama, tato, všetci sa chodia pozerať na zápasy. Tešia sa, že som dlhšie doma a môžu ma vidieť.

Ako sa vám pozdávali prípravné zápasy?

Výkon v stredajšom stretnutí s Kosovom už bol lepší. Hrali sme stabilnejšie, robili sme menej chýb v obrane aj útoku. A čo je hlavné, vyhrali sme.

Čo je vaša úloha v tíme?

Doskočiť čo najviac lôpt a pomôcť spoluhráčom pod oboma košom. Zblokovať nejaké lopty, stavať dobré clony a uvoľňovať spoluhráčov. Robiť to, čo odo mňa vyžaduje tréner Rudež.

V minulej sezóne ste v belgickom Charleroi konečne dostali viac priestoru v prvom tíme. Nazbierali ste cenné skúsenosti?

Šancu som dostal najmä v závere sezóny, keď sa zranil spoluhráč. Stal sa zo mňa druhý striedajúci hráč. Celkom sa mi darilo v play off, veľmi mi to mentálne i herne pomohlo.

Po sezóne ste absolvovali Adidas Eurocamp v Trevise. Čo vám dal kemp, ktorý pozorne sledujú skauti z NBA?

Keďže trval len tri dni, nebolo to príliš o skúsenostiach. Skôr šlo o ideálnu príležitosť ukázať sa skautom a ľuďom z NBA. Prednášal tam aj tréner z NBA, takže sa dalo aj niečomu priučiť.

Aké sú vaše basketbalové prednosti?

Nechcel by som sa hodnotiť, ale snažím sa vždy bežať čo najrýchlejšie ku košu, zbierať tam lopty a smečovať.

Na čom musíte najviac popracovať?

Potreboval by som nabrať hmotnosť, aspoň desať-pätnásť kíl, a byť agresívnejší.

Pri 223 cm nevážite ani metrák (momentálne 98 kg). Máte problém pribrať?

Neviem prečo, ale mám trochu inak nastavený metabolizmus ako väčšina ľudí. Musím veľa jesť, prijať aj 5000 kalórií i keď netrénujem, len aby som neschudol. A tak je pri tréningovej záťaži veľmi náročné pribrať. Nejde ani tak o mäso, skôr musím jesť kompletné jedlá aj s prílohami, ktoré mnohí vynechávajú. Do toho sladké, jednoducho všetko, čo sa dá a jesť čo najviac. Po tréningu si dávam proteínové shaky.

Do zahraničia ste sa vybrali už v pätnástich. Správne rozhodnutie?

Najprv som šiel do Ostravy a potom v sedemnástich do Charleroi. Ostrava bola pre mňa výborná prechodná stanica, pôsobenie v Česku mi pomohlo osamostatniť sa, v Belgicku to už bolo o čosi ľahšie. I tak som sa však musel vyrovnať s jazykovou bariérou. Nevedel som príliš po anglicky ani po francúzsky.

Už ste na tom lepšie?

Dorozumievam sa najmä po anglicky a trochu aj po francúzsky. V klube hovoríme po anglicky, vonku však potrebujete aj francúzštinu. Rok som v Belgicku chodil do školy, ale učil som sa viac-menej len francúzštinu. No medzitým som už strednú školu dokončil diaľkovo.

Nelákalo vás pôsobenie v zámorí?

Plánoval som už toto leto vyskúšať zámorie. Aj som sa prihlásil na draft, ale bohužiaľ som neuspel. Mal som sľuby od pár klubov, ale moje meno počas draftu nezaznelo. Mal ma brať Utah, mal až štyri výbery zo šesťdesiatich. Číslo 52 som mal byť ja… Skauti ma poznali z Belgicka a najmä z Adidas Eurocampu. Najväčší problém asi bol, že som nemal dobré štatistiky, keďže som nehrával veľa. Osem či desať vydarených zápasov v play off im pravdepodobne nestačilo. Bolo to pre mňa dosť veľké sklamanie.

Ako ste ho predýchali?

Pomohla mi pozvánka do reprezentácie. Je to veľká satisfakcia. Som doma na Slovensku, hrám za svoju krajinu a mám možnosť basketbalovo sa zdokonaľovať.

Na draft sa už druhý raz prihlásiť nemôžete. Znamená to, že sa musíte sna o NBA vzdať?

Nie. Síce ma už nikto nikdy v NBA nedraftuje, ale ak zahrám dobre v reprezentácii a bude sa mi dariť v klube, šancu stále mám. Naďalej snívam o NBA.

Nerozmýšľali ste vyskúšať si prestížnu univerzitnú ligu NCAA?

Pred dvoma-troma rokmi som mal nejaké ponuky, ale v Charleroi som už pôsobil ako profesionál, takže to bolo bez šance. Musel by som rok pauzovať. Z tohto pohľadu bolo lepšie ostať v Belgicku.

Ste so svojím napredovaním v Charleroi spokojný?

Veru nie (povzdychne si). Počas môjho pôsobenia v klube sa vymenilo veľa trénerov – a každý odo mňa chcel niečo iné. Väčšinu času som hrával len za B-mužstvo, v prvom tíme som dostával len pár minút. Na univerzite alebo v inom klube, kde by mi dali viac priestoru a venovali by sa mi aj individuálne, to mohlo byť aj lepšie.

Kedy ste sa naplno zamilovali do basketbalovej lopty a košov?

Odmalička som bol vysoký a basket som hrával od ôsmich rokov. Poctivo som sa mu však začal venovať až v Ostrave. Tam už bol jednoznačne na prvom mieste. Keď som šiel na strednú školu, prerástol som dva metre.

Čo vás najviac obmedzuje pri vašej výške?

Nepríjemné je, že sa za vami ľudia otáčajú, chcú sa s vami fotiť a všetko je vám malé. Ani cestovanie nie je najjednoduchšie. V autobusoch či vlakoch to ešte ide, ale v lietadle je to utrpenie. Nejde len o nohy, mám problém zmestiť sa tam aj na výšku či šírku.

A obuv a oblečenie?

Basketbalovú obuv si dávam robiť na mieru. Bežné topánky, ale i predĺžené oblečenie už v súčasnosti bez väčších problémov zoženiete cez internet. Samozrejme, oblek si musím dať ušiť na mieru.

Musí zlepšiť koncentráciu

Reprezentačný tréner Ivan Rudež verí, že z Fuseka vyrastie pivot pre špičkový európsky basketbal. Musí však ešte veľmi tvrdo pracovať. „Michael je hráč, ktorého sledujú aj skauti top klubov. Žiaľ, v ostatných rokoch nenapredoval tak, ako by som si predstavoval napríklad ja. Snažíme sa ho aj počas sústredenia pripraviť na život ako človeka i profesionála. Čaká ho veľmi dlhá cesta. Najviac mu chýba stopercentná koncentrácia. Svalová hmota je záležitosť genetiky, tam môžete ovplyvniť málo, ale koncentrácia v tréningu je kľúč k zlepšeniu," tvrdí Rudež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia mužov #Michael Fusek