Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fínky nepovolili Slovenkám v Európskej lige finálové repete

Mal to byť pokus o obrat. Napokon sa však nekonal. Ani zďaleka. Slovenské volejbalové reprezentantky si vo finále Európskej ligy nezahrajú. Zverenky Mareka Rojka nestačili v semifinále súťaže na Fínsko. Po prehre 2:3 v Poprade nezaskočili súpera ani v helsinskej odvete. Neuhrali v nej ani set.

02.07.2017 18:14 , aktualizované: 20:15
volejbal, slovenské volejbalistky, Michaela... Foto: ,
Michaela Abrhámová pod sieťou na archívnej snímke.
debata

„Je dôležité, aby hráčky pracovali na sto percent. Aby verili tomu, že môžeme postúpiť. Napokon, prvé meranie síl naznačilo, že medzi tímami je minimálny rozdiel," hovoril Rojko pred odchodom do Fínska.

Na jeho motivačné slová však Slovenky, ktoré boli pred dvojzápasom v rebríčku Európskej volejbalovej federácie o deväť miest vyššie ako súper (na 15. priečke), nenadviazali. Na stretnutie pritom nastupovali s vedomím, že v hre o finálovú miestenku ich udrží akékoľvek víťazstvo. V prípade úspechu 3:2 by o postupujúcom rozhodoval zlatý set.

Od neho však zostali hosťujúce volejbalistky na míle vzdialené. Ani v jednom zo setov nedokázali súperovi výraznejšie vzdorovať a neprerušili jeho po včerajšku už osemzápasovú víťaznú sériu.

Rojkovmu výberu výraze chýbala kapitánka Jaroslava Pencová. Skúsená blokárka do úvodného stretnutia pre zranenie nezasiahla. Do Helsínk síce napokon odcestovala, no na palubovke sa znovu nepredstavila.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo Slovenky nenadviazali na úspech z minulého roka, keď si pri premiére zahrali vo finále súťaže (v dvojzápase nestačili na Azerbajdžan). Tentoraz zamenili strieborné medaily za štvrté miesto – z dvanástich účastníkov Európskej ligy. Pre Fínky je postup do finále historickým úspechom. Napokon, severanky označovali súboj so Slovenkami za najdôležitejší za ostatných sedem rokov.

V boji o celkové prvenstvo si Fínky zahrajú s úspešnejším z dvojice Ukrajina – Španielsko. Prvý duel lepšie zvládli Ukrajinky, doma zvíťazili 3:1.

Finálový dvojzápas sa uskutoční 5. a 9. júla.

Európska liga volejbalistiek 2017 – semifinále – odveta:

HELSINKI
Fínsko – Slovensko 3:0 (16, 18, 21) – prvý zápas 3:2, do finále postúpilo Fínsko 77 min, 810 divákov
Zostava a body SR: Herelová 6, Koseková 1, Kuciaková 7, Abrhámová 8, Krišková 10, Drobňáková 8, libero Valachová (Ovečková, Pištěláková 1, Salanciová, Šunderlíková)

Hlas (zdroj: svf.sk):

Marek Rojko (tréner SR): „Fínky nám okrem pasáže v úvode druhého setu, keď sme dobre podávali, nedali žiadnu šancu a boli lepšie vo všetkých činnostiach. Utvorili na nás obrovský tlak, bolo to najlepšie podávajúce družstvo v celej Európskej lige. V kombinácii s ich výbornou obranou a medzihrou sme mali problém bodovať v útoku a potom sa hralo ťažko. Fínky postúpili do finále zaslúžene, je to zaujímavá paralela s nami v porovnaní s minulým rokom. Počas celej Európskej ligy mali veľmi dobrú formu, čo potvrdili postupom do finále. My sme si stanovili minimálne semifinále, čo sa nám podarilo, aj keď sme, samozrejme, túžili postúpiť do finále. Hráčkam sa chcem za celú sezónu poďakovať, máme za sebou kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta a Európsku ligu, boli to náročné dva mesiace. Verím, že to bol dobrý vklad do budúcej sezóny. Podarilo sa nám zapracovať do tímu nové hráčky, čo bolo takisto jedným zo zámerov tejto sezóny.“

Michaela Abrhámová (blokárka SR): „Sme sklamané, že to nevyšlo, ale musíme uznať, že Fínky dnes boli lepšie a zaslúžene vyhrali. Šancu sme prepásli doma v Poprade, kde sme mohli uspieť. Dnes nás zatlačili servisom, veľa ubránili a ťažko sme sa presadzovali. Na druhej strane, nezatlačili sme ich podaním tak ako doma. Je to sklamanie, ale jednoducho sme na ne nemali. Nevyšla nám obhajoba striebra v Európskej lige, no do tímu sa zapracovalo viacero mladých hráčok, čo je pozitívne.“

Dominika Valachová (libero SR): „Fínky boli lepšie vo všetkých herných činnostiach. V porovnaní s Popradom lepšie podávali, prihrávali aj bránili a nemali sme na ne. Škoda prvého zápasu doma, kde sme mohli vyhrať za tri body. Tým, že sme omladili družstvo, nám zápasy v Európskej lige dali veľa. Škoda, že sme nemali formu ako minulý rok, keď sme postúpili do finále, ale ideme ďalej a snáď to nabudúce bude lepšie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia volejbalistiek #Európska liga volejbalistiek